Ce mai citim? Vanturile de la Marble Arch

Joi, 27 Septembrie 2012, ora 08:38
3027 citiri
Ce mai citim? Vanturile de la Marble Arch
Foto: Nemira

Vanturile de la Marble Arch, de Connie Willis

Oricata fluiditate ar avea cineva in exprimare, de oricata experienta, inspiratie si imaginatie ar da dovada si tot ar petrece cateva clipe bune incercand sa formuleze o introducere intr-o astfel de recenzie.

Ce mai poti spune despre Connie Willis ce nu s-a spus deja? Ce poti mai spune despre un posesor de 11 premii Hugo in general? Chiar si pentru un neinitiat, lucrul acesta suna impresionant, ba chiar intimideaza intr-o oarecare masura.

Cuvintele trebuie alese cu grija, fiindca in cazul lui Connie Willis orice exagerare poate deveni un truism, riscand astfel sa cadem in sfera ridicolului sau chiar sa parem usor neverosimili in ochii cititorului ce se avanta pentru prima oara in domeniul S.F.

In acelasi timp, o subapreciere accidentala poate pune pe oricine exact in aceeasi situatie... Asadar, sa incercam sa ii facem autoarei dreptatea pe care o merita. La urma urmei si fara pic de supraestimare, vorbim totusi despre un scriitor exceptional.

Connie Willis este, fara indoiala, unul dintre acele putine exemplare umane a caror imaginatie nu poate fi oprita, limitata, masurata sau definita de oricine altcineva in afara de Connie Willis. Pentru ca un cititor sa inteleaga pe deplin aceasta afirmatie, trebuie doar sa indrazneasca sa paseasca in lumea ei, dar nu inainte de a se pregati mental si poate chiar sufleteste si sa accepte ca, in realitate, exista astfel de scriitori si asemenea procese de gandire fabuloase, ce dau nastere unor universuri, personaje si situatii pe cat de variate, pe atat de complexe si delicios de vivide.

Asadar, apeland la toleranta din partea cititorului, vom incerca totusi sa ii oferim o mana de ajutor, etichetand-o pe aceasta incantatoare scriitoare printr-un simplu cuvant: DIVERSITATE. Si Connie Willis ar merita sa aiba aceasta marca scrisa cu majuscule.

"Vanturile de la Marble Arch" ("The Winds of Marble Arch") volumul 2 este o colectie de nuvele si povestiri ce cuprinde titluri ca "Blestemul regilor", "Recolta pentru vanzare" sau "Sufletul isi alege o lume". Suna mai degraba a ceva scris de Terry Pratchett sau J.K. Rowling, la prima vedere.

Ei bine, atunci fanii (si nu numai) vor fi cu atat mai interesati sa afle ca, printre aceste titluri, se numara si "La Rialto" - o poveste delicios de amuzanta despre fizicieni si domeniul fizicii cuantice. Astfel, comparatia cu Pratchett este chiar potrivita; ambii autori reusesc cu maiestrie sa smulga zambetele oricui, iar Connie Willis reuseste in aceasta povestire sa descatuseze umorul in stare pura, discutand despre procesele complexe prin care trec particulele sub-atomice intr-un mod ilar, ce cu siguranta ar putea capta atentia oricarui licean, daca ea ar preda materia respectiva.

Si intarim afirmatia ca aceasta nuvela este o adevarata bijuterie, spunandu-va numai atat: "La Rialto" a fost premiata in 1990 cu o distinctie Nebula si propusa pentru Hugo.

Si daca tot am pomenit despre celebrele festivitati, trebuie neaparat sa mentionam ca "Vanturile de la Marble Arch" vol. 2 contine si alte lucrari premiate si propuse pentru disctinctii acordate in literatura S.F. Titluri precum "Ultimul Winnebago", nuvela premiata cu un Nebula (1988) si un Hugo (1989), sau "Chiar si regina", poveste scurta, onorata si ea in 1993 cu ambele premii, nuvela "Jack", nominalizata in 1992 la aceste evenimente, figureaza printre comorile pe care le veti gasi in volum.

Daca am vrea sa revenim cu picioarele pe pamant si sa incercam sa descriem temele abordate de Connie Willis, acest lucru ar fi dificil de realizat fara a debusola cititorul nefamiliarizat cu scrierile ei.

Aparent, momentele descrise nu au un subiect comun, ci o viziune originala, o tenta comica si un ritm alert, care toate impreuna definesc stilul aparte al autoarei.

Spre exemplu, "Chiar si regina" ne transpune intr-o realitate alternativa in care menstruatia este un fenomen devenit optional pentru doamne, iar intreaga poveste consta de fapt intr-un dialog dintre trei femei care dezbat aceasta tema, in scopul de a decide daca fiicele lor ar trebui sau nu sa se alature Ciclistelor.

In cazul de fata, acest nume nu descrie un grup de femei pasionate de ciclism si, cu siguranta, nu are legatura cu bicicletele. In schimb, este un termen care definiste acel segment de femei ce evita acest proces natural cu ajutorul unor procedee medicale si al unei pastile numite "ammenerol". Titlul insusi face parte din acest dialog, "chiar si regina" Angliei... Intelegeti voi...

In coltul opus - foarte opus, am putea zice, avem "Ultimul Winnebago": o povestioara despre o societate plasata intr-un viitor sumbru, in care un virus agresiv denumit "newparvo" a ucis toti cainii. Personajul principal, David McCombe, este un fotojurnalist chinuit de ideea ca, in ciuda meseriei sale si a faptului ca a fotografiat o multime de exemplare canine, in mod ironic (si macabru de amuzant), el insusi nu are nici un portret al propriului sau animal, Aberfan.

Pentru a face lucrurile si mai interesante, Protectiei Animalelor sau "Societatii Umane", daca traducem ad-literam ("the Society" in acest context), i se acorda drepturi uriase in cadrul Guvernului, in timp ce insusi numele respectiv capata conotatii sinistre.

Concluzionand, Connie Willis a reusit sa se joace, impresionant de sincer si incredibil de natural, cu teme cu care nu suntem obisnuiti sa ni le imaginam alaturi de concepte S.F., tocmai datorita simplitatii lor.

Cu atat mai placuta este experienta abandonului voit in paginile "Vanturilor de la Marble Arch", cu cat descoperim ca pe nava spatiala nu se afla intotdeauna un extraterestru feroce, gata sa ne curme existenta intr-un mod violent, ci poate doar un catel simpatic.

Simplitatea inseamna intotdeauna eleganta, iar Willis se foloseste de acest adevar pentru a ne apropia; pentru a ne determina sa ne identificam cu personajele si sa ne regasim in situatiile pe care ni le prezinta. Astfel, volumul 2 nu vrea sa epateze prin titluri premiate, ci doreste sa va tenteze curiozitatea cu o culegere de povesti fantastice.

"Vanturile de la Marble Arch" nu impresioneaza doar prin diversitate, ci si prin stilul personal, uman, cutremurator de real, la care ne putem raporta neconditionat si, mai mult, intentionat chiar, indiferent de Universul mai mult sau mai putin fictiv in care Connie Willis reuseste sa ne plaseze cu gratia unui magician.

Autor: Andreea Sterea

Editura Nemira

www.nemira.ro

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Vanturile Marble Arch, #carti Connie Willis, #scriitoare Connie Willis , #carte