Povestea unei caravane culturale - cartea din mall - Interviu

Luni, 04 Martie 2013, ora 12:50
3900 citiri
Povestea unei caravane culturale - cartea din mall - Interviu
Foto: Arhiva

Cultura adusa in mall si in metrou, iar cartea prezentata in caravana sunt conceptele care fac din BookLand un targ inedit, atipic si cel putin neconventional.

Anul trecut, intr-o campanie inedita de promovare a cititului in mijloacele de transport in comun, reprezentantii Bookland au pus la dispozitia bucurestenilor care circula cu mijloacele de transport in comun o mini-biblioteca. Cartile legate cu lanturi, printre care si Codul bunelor maniere, au disparut a doua zi.

Initiatorii proiectului nu s-au aratat descurajati si au continuat campania in tren. Despre acest episod, dar si despre profilul cumparatorului de carte, despre piata de carte din Romania, dar si despre conceptul de targ de carte in mall am vorbit cu Sorin Lucaci, marketing coordonator BookLand, intr-un interviu pe care l-a acordat Ziare.com.

Ce este, de fapt, BookLand? Cand si unde a luat nastere acest proiect?

BookLand a luat nastere pe hartie (ca proiect) la sfarsitul anului 2010, ca o alternativa viabila la targurile de carte existente deja pe piata romaneasca si care nu satisfaceau cererea de carte de pe tot cuprinsul tarii. In 2012 s-a pozitionat drept cel mai de anvergura proiect de acest gen din Romania, atat din punctul de vedere al acoperirii geografice, cat si al duratei.

Initiativa noastra culturala a fost primita in toate colturile tarii, cu entuziasm si curiozitate, in acelasi timp. Anul trecut am fost prezenti in 39 orase - am pornit la drum pe 6 martie la Giurgiu si ne-am oprit abia pe 24 decembrie 2012 la Bucuresti.

BookLand este un concept unic in Romania: targ urban de carte, organizat in centrele comerciale din marile orase si, bineinteles, librarie online. BookLand este un targ inedit, atipic, neconventional, un targ pe care, vreau sa cred, si l-au dorit multi romani.

Este o caravana care anul acesta (2013) strabate 19 orase ale tarii, timp de 42 de saptamani si care suplineste atat absenta celorlalte targuri de profil, cat si lipsa fizica a librariilor din tara, multe desfiintate sau intrate in insolventa in ultimii ani, atat din cauza crizei, cat si din cauza scaderii apetitului romanilor pentru lectura.

Din acest motiv am creat si o librarie online (book-land.ro) care sa ramana conectata in permanenta la nevoia iubitorilor de carte, din fiecare oras al tarii.

Ce v-a motivat sa demarati acest proiect? De ce o caravana a cartii?

In primul rand dragostea de carte, apoi lipsa acuta a fondului de carte in celelalte zone geografice ale tarii. Multe librarii s-au desfiintat, bibliotecile (judetene) nu si-au realimentat in totalitate, si in conformitate cu cerintele pietei, stocul de carte. Jumatate din fondul de carte existent este cel dinainte de '89.

Despre BookLand s-a aflat foarte repede si oamenii au fost foarte receptivi. Ati mers pe premisa ca vestile bune circula repede sau cum v-ati promovat?

Intr-adevar s-a aflat repede si oamenii au fost mai mult decat receptivi, bucurosi ca ajungem si in orasele lor. Ne-am promovat prin multe actiuni de marketing si PR, prin multe parteneriate media, evenimente etc.

As putea spune ca am avut si sprijinul mass mediei in acest sens, al site-urilor culturale (literare), al blogerilor etc. De un real ajutor pentru brandul BookLand a fost si proiectul "Povestea cartilor calatoare" (BookLand fiind initiatorul acestui proiect) in colaborare cu Metrorex si CFR Calatori, un proiect foarte drag mie.

Ce aduce nou acest targ, in raport cu celelalte targuri de carte, dar si cu librariile? Care este elementul de inedit al BookLand?

In plus fata de celelalte targuri aducem tocmai aceasta noutate, faptul ca incercam sa acoperim o mare suprafata din teritoriul tarii, sa-i urmam pe toti iubitorii de carte, oriunde s-ar afla.

Traseul generos al Caravanei si evenimentele artistice (culturale) organizate in cadrul targului, zic eu, fac diferenta. Caravana BookLand organizeaza in fiecare oras unde poposeste multe evenimente artistice si culturale: lansari de carte, lecturi publice cu scriitori locali, expozitii de pictura si sculptura, momente artistice realizate de elevii de la Scolile Populare de Arta, de la Palatul Copiilor, de elevi de la liceele de arta, tineri actori de la teatrele de papusi etc.

Iar in raport cu librariile existente, incercam prin calitatea si diversitatea titlurilor prezentate sa facem aceasta diferenta. Un lucru foarte important de mentionat, la noi cine comanda de minim 50 de lei primeste automat un premiu, constand intr-un produs de infrumusetare, o invitatie la film, teatru sau concert.

Cum arata piata de carte in Romania? Mai exista interes pentru cultura in Romania?

Piata de carte din Romania este insuficient structurata si valorificata. Este o piata cu potential mare, in continua miscare, dar insuficient exploatata. Editurile fac eforturi mari pentru a-si conserva resursele si portofoliul de titluri, pentru a trece cu bine peste aceasta perioada foarte dificila din punct de vedere economic.

Din pacate, industria cartii din Romania nu este la fel de profitabila ca cea din tarile dezvoltate: Germania, Franta, Anglia. Iar criza financiara a atins fara doar si poate si domeniul cartii. Putem spune cu siguranta ca piata de carte este in declin, si asta se reflecta si in activitatea targurilor de profil.

Un sondaj realizat de Institutul Roman de Studii Sociale (IRSS) arata niste rezultate ingrijoratoare: peste jumatate din populatie nu a terminat de citit nici o carte in 2012.

Altfel spus, in medie, finlandezii cheltuiesc 11,3% din veniturile salariale pentru zona de cultura (carti, teatru, film, opera, vernisaje, expozitii de pictura sau sculptura) si se afla pe locul intai. Iar pe locul doi se afla maltezii! Britanicii se plaseaza de abia pe locul cinci, iar nemtii pe zece! Pe ultima pozitie se afla romanii! Ei chetuiesc mai putin de jumatate decat ocupantii primului loc!

De asemenea, studiul Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) arata ca aproape un sfert dintre romani n-au mai citit o carte de ani buni. Lipsa timpului pentru lectura, si a timpului in general, accesul la alte surse de informare (tv, radio, internet etc.) lipsa banilor, lipsa unei educatii, a unei deprinderi in ceea ce priveste lectura sunt cateva din motivele care ne fac pe noi, romanii, sa citim mai putin.

Pe de alta parte, se pare ca cel mai mult citesc romanii cu varste cuprinse intre 36 si 65 ani si preferate sunt romanele, deci tot beletristica este pe primul loc in preferinte, potrivit studiului.

Un studiu arata ca romanii citesc o singura carte pe an. Pretul cartii poate fi o scuza? Daca nu, care credeti ca este realul motiv?

Nu toti romanii citesc doar o singura carte pe an, este o medie. Pretul cartii nu este o scuza sau este o falsa justificare in a nu cumpara carti.

Stiu ca salariile noastre nu pot fi comparate cu cele ale italienilor, francezilor, nici macar cu cele ale slovenilor sau ungurilor. Stiu ca avem cele mai mici venituri pe cap de locuitor din Uniunea Europeana, dar cine iubeste cartea cumpara si va cumpara in continuare carti.

Inainte de '89, romanii nu aveau printre cele mai mari salarii din Europa si cu toate acestea se cumpara foarte multa carte, existau multe librarii, anticariate.

Care este profilul cumparatorului de carte din Romania? Ce tip de carte are cel mai mare succes?

Nu stiu daca exista un profil standard al cumparatorului de carte din Romania, e greu de stabilit un profil, sunt mamici (parinti) care cumpara multa carte educationala, sunt tineri adolescenti care prefera cartea SF, daca m-as lansa intr-o descriere si as spune ca profilul este al unei persoane de 35-45 de ani, cu studii superioare, cultivate, educate, as gresi, desi acesta este primul imbold.

Se citeste beletristica in proportie de 44% (in general literatura universala contemporana de la editura Polirom), dar si SF, de la editura Nemira, eseuri si critica literara de la editura Ideea Europeana, carti pentru copii de la Prut International si Anteea.

Cartile pentru copii de la editurile Prut si Aramis (povesti), dar si cartile educative au o pondere semnificativa, 27%; parintii aloca bugete considerabile pentru cartea scolara si educativa. Apoi cartile pentru mamici, cartile de parenting "Cum sa crestem un copil sanatos", "Dezvolta increderea in sine a copilului tau", cd-uri si dvd-uri, precum si carti aspirationale, motivationale, psihologie si de dezvoltare personala de la Editura Trei.

O pondere de 17% o au cartile cu profil economic: business, marketing, relatii publice, management. Cartile practice despre hobby-uri, aplicative (tehnice) de la editura oradeana Casa au iarasi o pondere insemnata.

E-bookurile ucid cartea tiparita? Care sunt avantajele si dezavantajele fiecaruia?

E-bookurile nu ucid cartea tiparita. Dimpotriva, cred ca o ajuta. Este ca o completare, e ceva complementar. Cartea tiparita va avea in continuare cititorii ei, acelasi lucru se va intampla si cu ebook-urile.

Eu, unul, pentru nimic in lume nu as renunta la cartea tiparita, oricat de facil si comod ar fi un ebook. Pana la urma trebuie sa dam Cezarului ce este al Cezarului, evolutia tehnologiei este ceva firesc si ebook-urile, tabletele electronice isi au rolul lor.

Avantajele cartii tiparite rezida in frumusetea sa si mai ales in deprinderea de a citi carte tiparita, de a mangaia paginile scrise (devin putin melancolic).

Ca dezavantaj as specifica volumul prea mare al cartii scrise, ocupa mult spatiu, indiferent daca este vorba de geanta de birou, rucsac sau biblioteca de acasa.

Avantajul cartii electronice cred ca il cunoaste toata lumea, sute de carti intr-un spatiu relativ mic.

La jumatatea lunii septembrie, BookLand s-a mutat la metrou. Povestiti-ne despre initiativa. V-a descurajat faptul ca, a doua zi, au disparut cartile?

Da, cum spuneam, un proiect foarte indragit. Initial, am fost in autobuzele RATB, proiectul a durat 24 de ore. Cartile au fost furate. Apoi ne-am mutat la metrou. In 50 de ore a fost subtilizata o parte insemnata a cartilor, desi au fost securizate cu lantisor metalic, dar acest lucru nu ne-a descurajat.

As putea spune ca ne-a ambitionat in asa fel incat am continuat proiectul "Povestea cartilor calatoare" cu CFR Calatori pe garniturile de tren Inter City. Speram ca anul acesta sa extindem colaborarea cu CFR Calatori si pe garniturile Inter Regio.

Traim intr-o lume a vitezei si a tehnologiei, se poate insa vorbi de o terapie prin cultura, prin literatura?

Da, se poate vorbi despre o terapie prin cultura, prin lectura, la cei care inca mai cred in aceasta terapie curativa asupra spiritului. E clar ca nu putem ignora si nu putem fi indiferenti la evolutia si impactul tehnologiei asupra vietii noastre de zi cu zi, dar cred intr-un soi de echilibru natural intre cultura si tehnologie.

Se creeaza premizele unei noi ere tehnologice cu impact si asupra culturii, indeobste a lecturii.

In final, ce carte nu ar trebui sa lipseasca din biblioteca unui roman? Ce carte citita, spre exemplu, anul trecut v-a marcat si ati recomanda-o?

Un veac de singuratate, G.G.Marquez, Dragostea in vremea holerei, G.G.Marquez, Fratii Karamazov - Dostoievski, J.D. Salinger - De veghe in lanul de secara.

Am citit multe carti anul trecut, dar as putea recomanda Radacina de bucsau - Ovidiu Nimigean, Acasa pe Campia Armaghedonului - Marta Petreu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#carte cuktura bookland, #carte metrou mall Bookand , #carte