Top cele mai citite carti din lume - partea II

Duminica, 18 Noiembrie 2012, ora 15:49
8108 citiri
Top cele mai citite carti din lume - partea II
foto: infoniac

Continuam prezentarea cartilor care au intrunit cele mai mari tiraje, inceputa in prima parte a acestui material, publicata sambata.

Top cele mai citite carti din lume - partea I

Asa cum scriam, cea mai tiparita carte este de departe Biblia, cu cele 3,9 miliarde exemplare. Urmeaza cartea cu citate din Mao Zedong cu 820 milioane exemplare, apoi "Harry Potter" cu 400 milioane, "Stapanul inelelor" de J.R.R. Tolkien cu 103 milioane, "Alchimistul", scris de brazilianul Paulo Coelho, cu 65 milioane.

Astazi, topul continua tot cu destule milioane de exemplare, dar fireste din ce in ce mai putine.

"Codul lui Da Vinci", de Dan Brown: 57 milioane exemplare

Cartea face parte dintr-un gen de literatura care se pare ca fascineaza cititorul ultimelor decenii: combinarea faptelor istorice cu fictiunea, in asa fel incat cititorului sa-i fie oarecum dificila disocierea acestor doua elemente.

Cartea debuteaza cu uciderea misterioasa a unui custode de la Luvru, ultimul mare maestru al fratiei secrete Staretia Sionului. Pe parcurs, cititorul afla ca cercetatorii cazului dau intamplator peste harta secreta, care arata drumul spre Sfantul Graal, fara sa stie ca acest nume biblic nu apartinea unui sfant.

Cercetatorii insa nu pot continua opera lor, fiind urmariti de politie si de un calugar apartinand ordinului Opus Dei. Sunt nevoiti sa se refugieze la Londra, parasind Parisul.

Calugarul nu se opreste de la nimic pentru a proteja secretul Sfantului Graal, iar cititorul afla pe parcurs ca acel calugar era chiar ucigasul custodelui de la Luvru. Cititorul nu va afla insa niciodata ca nu exista nicaieri vreun ordin intitulat Opus Dei.

Scrisa cu maestrie, aceasta istorioara aparent naiva, unde fantezia se impleteste cu informatii istorice, s-a dovedit a fi pe placul contemporanilor nostri.

"Twilight", de Stephenie Meyer: 43 milioane exemplare

Tanara scriitoare Stephenie Meyer, nascuta in noaptea de Craciun a anului 1973, pretinde ca ideile celor scrise de ea i-au venit intr-un vis. Ciudatul subiect este construit pe iubirea dintre o femeie si un vampir, a carui sete de sange facea dragostea imposibila.

Desi avea putina experienta in ce priveste arta scrisului, Stephenie Meyer reuseste la lanseze cartea in anul 2005 si chiar sa semneze un contract editorial de 750.000 USD. Succesul i-a adus noi contracte pentru urmatoarele sale creatii.

"Pe aripile vantului", de Margaret Mitchell: 33 milioane exemplare

Este greu de spus daca celebrul roman a determinat celebritatea filmului pe care l-a inspirat sau daca filmul a inflamat si mai mult pasiunea publicului pentru roman.

Cert este ca, pe langa zguduitoarele momente epice si duioasele scene de dragoste, publicul a fost influentat si de conjunctura istorica in care este amplasata actiunea: perioada razboiului civil american.

La timpul sau, romanul a fost disins cu premiul Pulitzer, iar filmul cu ravnitul premiu Oscar.

"Think and Grow Rich", de Napoleon Hill: 30 milioane exemplare

Copil sarac, Napoleon Hill a fost pus in situatia de a se angaja reporter la un ziar de provincie, la varsta de 13 ani. Castigurile si le economisea, ca sa se poata inscrie la facultatea de drept, pe care nu a terminat-o insa niciodata si s-a dedicat literaturii.

Conform propriilor marturisiri, norocul i-a aparut in viata dupa interviurile pe care le-a luat, in calitate de reporter, de la industriasul Andrew Carnegie, unul din cei mai puternici oameni ai lumii la acea data.

Industriasul detinea cheia succesului in afaceri, pe care Hill a transpus-o in scrierile sale. In plus, pentru documentarea sa, a reusit sa intervieveze oameni celebri ai itmpului, ca: Thomas Edison, George Eastman, Henry Ford, John Rockfeller, Theodor Roosvelt si altii.

"Think and Grow Rich" a fost fructul obtinut dupa o documetare de anvergura.

"Jurnalul Annei Frank": 27 miliooane exemplare

"Jurnalul" este prelucrarea insemnarilor zilnice, scrise de o copila evreica ascunsa timp de doi ani intr-un spatiu mizer din Olanda, in timpul ocupatiei naziste.

Tatal ei, Otto Frank, a fost insa prins si trimis la Auschwitz, de unde a scapat eliberat de trupele URSS. A reusit sa fuga in Olanda, ca sa caute urmele sotiei si ale celor doua fiice: Anne si Margot. Toate trei decedasera.

Dar indureratul tata a descoperit cu surprindere ca supravietuise jurnalul fiicei mai mici, Anne, care consemna toate cate se petreceau in micul univers in care se afla.

Emotionantul jurnal, prelucrat pentru editare si tiparit, a cunoscut rapid celebritatea, a fost tradus in numeroase limbi si a facut obiectul mai multor lucrari cinematografice.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Tiraje record, #top tiraje, #cele mai citite carti , #carte