Cultura, mai interesanta decat culturismul: Metoda inedita de promovare a cititului - Interviu

Vineri, 21 Martie 2014, ora 09:02
5761 citiri
Cultura, mai interesanta decat culturismul: Metoda inedita de promovare a cititului - Interviu
Foto: Facebook/CartilePe Fata

Un antreprenor din Cluj-Napoca a derulat o campanie pe Facebook, care are ca scop promovarea cititului, care a reusit pana in prezent sa stranga sute de like-uri, comentarii, poze si a inceput sa orienteze orasul si clujenii inapoi catre cultura.

Victor Miron, proprietarul unui service auto si dezvoltator de aplicatii mobile, a plecat de la conceptul de selfie - poza pe care ti-o faci singur si o distribui pe retele de socializare - si a creat book-selfie, o imagine in care fata celui ce se fotografiaza e ascunsa de cartea pe care o citeste in acel moment.

Asa a inceput campania de promovare a culturii si pagina Cartile pe fata de pe Facebook, unde antreprenorul a reusit sa mobilizeze tot mai multi locuitori ai orasului.

Ideea a fost preluata de cateva afaceri locale, care ofera reduceri celor care au la profil o astfel de poza. Insa promovarea culturii mege mai departe decat atat, astfel ca omul de afaceri vrea sa convinga bancile sa amenajeze spatii speciale pentru citit, iar primarul Emil Boc le-ar putea permite calatorilor sa circule gratuit cu mijloacele de transport in comun, o zi pe saptamana, daca citesc in timpul calatoriei.

Piata de carte din Romania, o poveste de adormit copiii - Interviu

Ziare.com va invita sa cititi integral interviul cu Victor Miron si campania sa de promovare a culturii.

Ce rol are in prezent cultura in viata romanilor (implicit si cartile)?

In ziua de azi este mai interesant culturismul decat cultura. Cartile au, de multe ori, un rol mai mult decorativ; o biblioteca este frumoasa doar daca toate cartile sunt de aceeasi culoare si din aceeasi colectie, continutul lor e secundar aspectului exterior.

Ce impact a avut tehnologia asupra romanilor in ceea ce priveste cartile si cititul?

Impactul tehnologiei asupra romanilor in general nu il pot cuantifica. Am vazut insa cum m-a influentat pe mine. Daca in perioada liceului (acum 10-14 ani) citeam cateva carti pe luna, lucrurile s-au schimbat cand am avut caluculator si acces la Internet.

Filmele si jocurile pe calculator mi-au devenit dintr-o data parteneri mult mai atractivi pentru petrecerea timpului liber. L-am lasat pe don Quijote si printul Miskin pentru eroii din serialul Lost, iar dialogurile lui Platon au fost inlocuite cu amuzantele conversatii din serialul "Doi barbati si jumatate".

Sunt tinerii mai putin motivati ca inainte sa citeasca sau sa faca alte activitati culturale? Ce se poate face in acest sens?

Tinerii, in general, sunt motivati sa faca acele lucruri pe care le fac oamenii pe care ei ii stimeaza, pe care ii admira sau pe care le fac prietenii din anturajul lor. Din pacate nu e "cool", nu e "misto" sa vorbesti despre ce carte ai mai citit, despre ce stari ti-a creat si despre cum te-a imbogatit lectura respectiva.

Cred ca se poate face si merita sa punem carti de calitate in lumea tinerilor: in retele de socializare, in mana vedetelor si in mana elitelor. De exemplu, ce a facut Will Smith intr-un scurt discurs despre citit si alergat.

Cum se impaca antreprenoriatul cu cartile?

Antreprenoriatul presupune o mare rezistenta la provocari zilnice si o mare flexibilitate la schimbare. Pe mine cartile ma ajuta sa imi dezvolt creativitatea si sa ma adaptez cu mai mare usurinta la nelipsitele provocarile zilinice.

Am ales sa oferim carti la schimb clientilor, deoarece acestea ne pot duce in locuri si stari in care o masina, oricat de frumoasa, nu ne poate duce. Asa clientii nostri vin la noi cu si mai mare drag. Nu mai vin doar pentru a lasa masina si bani, ci si pentru a lua sau a returna o carte care poate le-a facut bine.

Avem in biblioteca peste 100 de carti, multe dintre ele donate chiar de clientii nostri. Cateva zeci le-am si imprumutat in ultimele doua saptamani.

Cum v-a venit ideea de a lansa comunitatea Cartile Pe Fata si promovarea pe Facebook a miscarii in online "Book selfie is the new selfie"? Pot fi retelele de socializare o modalitate prin care sa promovezi astfel de activitati culturale?

Numele Cartile pe fata a fost "copt" de colega mea, Adela Muresan. Ea a tinut un discurs in cadrul clublui Toastmasters Cluj. Eu am luat recomandarea ei la propriu si am inceput sa imi pun poza de profil cu cartea pe fata pe Facebook - asa a aparut ideea de "book selfie".

De atunci, in loc sa subliniez pe carte acele pasaje care imi placeau, am inceput sa le trec sub forma de comentarii pe Facebook la poza cu acea carte. Prietenii au inceput sa imi ceara imprumut cartile pe care le lecturam.

Retelele de socializare sunt un bun mod de a promova activitati culturale din simplul motiv ca oamenii petrec mult timp in acest mediu online. Si, in plus, suntem mult mai influentabili decat ne place sa recunoastem.

Eu am fost toata tineretea influentat de unul dintre persoanajele lui Mircea Eliade, de celebrul David in "Intoarcea din Rai" si din "Huliganii". El pretindea ca un om autentic ar trebui sa reuseasca sa fie acelasi in orice circumstante si ca nu ar trebui sa se lase influentat de ce este la moda.

Teoretic, are multa dreptate, insa practic este greu trait. Practic, ne uitam la fotbal daca toti prietenii nostri se uita la fotbal. Practic, mergem la mare in Bulgaria pentru ca acolo merg multi colegi de la serviciu. Practic, ne uitam la emisiuni cautatoare de talente pentru ca asa vom avea subiecte de conversatie cu rudele cand ne vizitam.

In prezent, ce impact a avut campania pe care ati dus-o (unde si ce reduceri ati obtinut, ce succes a avut pe Facebook, ce personalitati s-au alaturat miscarii etc.)?

Am inceput sa ne dam Cartile pe fata de doar o luna si un pic. Avem deja o serie intreaba de activitati frumoase:

- reducere la carti pentru persoanele care au poza de profil pe Facebook cu ei citind o carte,

- oferim carti la schimb persoanelor care isi lasa masina la reparat,

- o duminica pe luna cititorii de carti sa circule gratuit in mijloacele de transport in comun din Cluj-Napoca: inca nu e implementat dar domnul primar Emil Boc e incantat de idee,

- un magazin online ofera reduceri la haine si daca spui ce carte se potriveste cu un articol vestimentar de pe site.

Si personalitatile au fost dispuse sa isi dea Cartile pe fata. De la Adrian Despot si Daniel Buzdugan pana la Andi Moisescu si Liviu Mihaiu. Asta pentru a numi doar pe cateva dintre ele si mai sunt altele care urmeaza sa se alature ideii.

Speranta mea este ca oamenii din comunitatea Cartile pe fata sa beneficieze de o multitudine de reduceri, cam aceleasi pe care le primesc azi studentii. Vrem sa incurajam un comportament pozitiv, sa recompensam cititorii si nu sa ii certam pe cei care inca nu citesc.

Mai urmeaza o multime de alte actiuni poate chiar mai impresionante: un cabinet stomatologic anti-cariat, autocolante in trafic cu povesti din sase cuvinte (in stilul Hemingway), institutii bancare care sa aiba in sediile lor banci din lemn unde oamenii sa poata citi si multe alte idei trasnite.

Creativitatea campaniei vine sa demonstreze tocmai faptul ca ai mai multa imaginatie atunci cand lecturezi carti.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#pronovare carti Facebook, #promovare cultura Facebook, #cartile pe fata, #book selfie, #promovare cultura Romania , #carte