De la cititori: Redescoperirea unui manuscris pierdut

Sambata, 27 Noiembrie 2010, ora 14:09
1897 citiri
De la cititori: Redescoperirea unui manuscris pierdut

Au trecut 50 de ani pentru ca manuscrisul romanului "Asteptand ceasul de apoi" sa fie "eliberat" din "temnita" arhivelor Securitatii. Considerat, pentru foarte multa vreme, pierdut, romanul lui Dinu Pillat a fost regasit, in Fondul Bibliotecii CNSAS din sediul Arhivelor de la Popesti-Leordeni.

Astfel, vara anului 2010 a prilejuit publicarea, dupa o lunga asteptare, a unei lucrari de referinta in cultura romana.

Romanul, a carui redactare incepe in preajma anului 1948, avea sa fie desavarsit 11 ani mai tarziu. "Inspirat din psihoza mistica a miscarii legionare", asa cum insusi Dinu Pillat marturisea in interogatoriul de la Securitate din 24 februarie 1960, cartea avea sa-i marcheze definitiv destinul.

"Asteptand ceasul de apoi" situeaza romanul, inca din titlu, sub o nuanta profetica anuntand din start destinul tumultos al unui creatii literare ce avea sa fie publicata in ceasul de apoi al istoriei.

Nefiind nicidecum un roman de propaganda mistico-legionara, asa cum a fost acuzat de autoritati, romanul reuseste creionarea obiectiva a fenomenului legionar, fara partipriuri sau tente subversive.

"Asteptand ceasul de apoi" face o incursiune in istorie in incercarea de a intelege, pe cat posibil, psihologia tineretului interbelic, a carui adeziune in masa, la "miscare", s-a produs pe fondul unei atractii magnetice a liderului acesteia si a aureolei mistice ce a caracterizat intregul fenomen legionar.

Desi romanul a circulat sub forma de manuscris in randul cunoscutilor autorului, fara a beneficia de o larga expunerea, autoritatile comuniste au luat masuri drastice impotriva celui care, considerau ei, incerca sa publice o lucrare "mistico-legionara" care indeamna la activitati subversive.

Astfel, Dinu Pillat ajunge cap de lista, alaturi de Constantin Noica, in procesul lotului Noica-Pillat, fiind condamnat la 25 de ani de inchisoare pentru "crima de tradare de patrie si pentru crima de uneltire contra ordinii sociale". Va fi eliberat 5 ani mai tarziu, in urma amnistiei generale din anul 1964.

Urmeaza o lunga serie de incercari pentru recuperarea manuscrisului confiscat, dar va fi informat oficial ca acesta a fost distrus. De altfel, demersuri in speranta regasirii manuscrisului au existat si ulterior anului 1989. Stelian Tanase, in documentarea lucrarii "Anatomia Mistificarii", lucrare ce are in prim plan principalii actanti ai procesului Noica-Pillat, a incercat, fara succes, sa dea de urma romanului lui Dinu Pillat.

Aparitia romanului nu face decat sa aseze lucrurile pe fagasul normalitatii, sa desavarseasca destinul unei creatii literare care a fost "rapita" culturii romanesti timp de o jumatate de secol.

Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
#Asteptand ceasul de apoi, #manuscris pierdut , #carte