Descoperiri arheologice remarcabile la Brasov: Prima locuinta dateaza dinainte de anul 1200

Sambata, 10 Octombrie 2015, ora 10:54
3768 citiri
Descoperiri arheologice remarcabile la Brasov: Prima locuinta dateaza dinainte de anul 1200

Primele locuinte din Brasov au fost construite inainte de anul 1200, desi prima atestare documentara era din 1235, arata cercetarile arheologice facute in curtea Bisericii Negre.

Sapaturile arheologice din curtea Bisericii Negre s-au desfasurat in perioada 2011-2013, iar descoperirile au fost publicate intr-un volum intitulat "Redescoperirea trecutului medieval al Brasovului".

Volumul si o brosura bilingva (romana-engleza) au fost lansate, vineri, la Casa Parohiala a Bisericii Evanghelice Brasov.

"Cercetarile arheologice au aratat ca in curtea Bisericii Negre - Curtea Honterus se gasesc inceputurile orasului: primele locuinte construite din pamant si lemn in jurul anului 1200 au fost urmate, in cursul secolului al XIII-lea, de cladiri din piatra si mortar. Locuintele au apartinut probabil unei prime asezari a sasilor, iar cladirile din piatra manastirilor mentionate in aceste locuri in 1235 si 1388. In legatura cu aceste manastiri s-a dezvoltat asezarea Corona, devenind inca din Evul Mediu una dintre cele mai importante asezari din regiune", se arata in brosura.

Anul 1235 era data primei atestari documentare a Brasovului sub numele de Corona, pana la momentul descoperirilor de la Biserica Neagra. Brosura va fi pusa la dispozitia scolilor si a turistilor, in timp ce volumul va ajunge la bibliotecile din toata tara, nu si in librarii.

Investigatiile au scos la lumina o cantitate semnificativa de informatii si vestigii: morminte, urme de locuire (vetre, locuinte, gropi, anexe, latrine) si fortificare, constructii din piatra si mortar, fragmente ceramice, obiecte din metal, sticla, piatra si os si peste 150 de monede identificabile pe parcursul mai multor perioade istorice. Cele mai vechi dintre acestea sunt dacice, dar majoritatea apartin Evului Mediu si Epocii Moderne.

In curtea Bisericii Negre au fost descoperite circa 1.400 de morminte, precum si diverse obiecte valoroase din punct de vedere istoric, printre care mai multe podoabe si bucati de vase.

Cele mai importante descoperiri sunt doua placi funerare de la inceputul secolului al XVIII-lea, una dintre acestea fiind intreaga si avand doi metri lungime, 80 de centimetri latime si 30 de centimetri inaltime. Aceasta placa a fost gasita chiar la intrarea principala a Bisericii Negre.

De asemenea, arheologii au descoperit si cateva gropi pentru provizii, care se presupune ca ar data din secolul al XIII-lea, si scheletul unui cal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#carte origini Brasov, #redescoperire trecut medieval Brasov , #carte