Leapsa cu carti, viralul de pe Facebook: Cum "citesti" un om in functie de lista lui - Interviu

Duminica, 14 Septembrie 2014, ora 20:56
8439 citiri
Leapsa cu carti, viralul de pe Facebook: Cum "citesti" un om in functie de lista lui - Interviu
Foto: bookriot.com

Dupa provocarea galetii cu apa, o alta campanie a ajuns virala pe retele de socializare. "Leapsa cu carti", o provocare literara de aceasta data, ii indeamna pe utilizatorii de Facebook sa faca o lista cu zece volume care i-au marcat.

Ba si politicienii au intrat in joc. Premierul Victor Ponta a postat o lista a cartilor care i-au placut in mod deosebit, provocandu-l pe presedintele Traian Basescu la un gest similar si cerandu-i sa precizeze daca a citit in ultimii ani si altceva in afara de "Levantul" lui Mircea Cartarescu.

La randul sau, Traian Basescu a declarat, de la Palatul Cotroceni, ca citeste lucrarea de doctorat a acestuia si ca nu reuseste sa gaseasca "cateva pagini neplagiate". Primarul localitatii clujene Floresti, Horia Sulea (PNL), considera "Mein Kampf", scrisa de Hitler, ca fiind una dintre cartile sale "de suflet".

Ideea a prins insa oameni din toate categoriile, iar Facebook-ul a devenit o bibliografie imensa. Nu lipsesc nici comentariile si explicatiile, iar taberele sunt impartite in argumente precum "leapsa arata ca oamenii citesc si, in plus, reprezinta o recomandare de volume de calitate" versus "cititul e o chestiune personala".

Sociologul Mircea Kivu a explicat intr-un interviu Ziare.com fenomenul, cum poate un om fi citit in functie de lista lui si cat de periculos ar putea fi un astfel de experiment.

Cum se explica din punct de vedere sociologic un challenge, o astfel de leapsa pe retele de socializare? De ce reactioneaza oamenii?

Pai, nu-i asta rostul retelelor de socializare? Oamenilor le place sa vorbeasca despre ei (caci despre asta e vorba in lista cartilor care ne-au marcat), sa-si manifeste simpatiile (catre cei carora le "dau leapsa"). In plus, jocul s-a starnit intr-un weekend cand afara era vreme urata...

Taberele sunt impartite, unii isi exprima revolta, intreaba daca s-au terminat pozele cu pisici, altii spun ca daca stai pe margine esti rezervat, incult sau ipocrit. Cine are dreptate?

Ca de obicei, si unii si altii, mai putin cei care exagereaza.

Poate un om fi citit in functie de lista lui?

Sigur ca da - e un fel de "spune-mi cu cine te-ntalnesti, ca sa-ti spun cine esti". Cu amendamentul ca suntem mai sofisticati - de multe ori spunem cu cine ne-ar placea sa ne-ntalnim, ca sa se stie cine ne-ar placea sa fim. Dar si asta poate fi "citita".

Cat credeti ca minte lumea la o astfel de provocare? Exista carti care iti garanteaza ca 'vei da bine'?

Habar n-am. Trebuie sa fii chiar plecat de-acasa ca sa spui ca ai citit carti pe care de fapt nu le-ai citit. Dar nici asta nu-i 100% minciuna, caci probabil e vorba despre carti pe care ai dori sa le fi citit.

Nu cred sa existe carti care sa dea garantia la care va referiti, cu exceptia celor 10 pe care le-am enumerat eu ca preferate.

La un astfel de experiment, cat de de raspandit poate fi fenomenul copy/paste?

Cred ca e o forma mai subtila decat cea indeobste cunoscuta sub aceasta denumire. Mie, de exemplu, mi s-a intamplat sa vad in lista altuia o carte care sa-mi fi placut tare mult, dar o scapasem din vedere cand am scris lista.

De ce recomandari ar trebui sa tinem seama si de ce? Cat de periculos poate fi un astfel de experiment, in cazul in care, sa spunem, cineva recomanda carti cu un puternic efect depresiv (gen Purificarea, Psihozele lui Sarah etc.)?

Ca sa fie experiment, ar trebui sa aiba ceva de confirmat sau de infirmat; nu cred ca e cazul. Eu l-am inteles mai degraba ca pe un joc de societate. Eu cred ca efectul depresiv apare numai in cazul persoanelor depresive.

Am vazut politicieni care au raspuns la leapsa. Ce parere aveti de cartea "de suflet" Mein Kampf, mai ales ca vine de la un primar? Ce ne spune asta despre el?

Politicianul roman este expresia cea mai potrivita a dictonului "mare e gradina lui Dumnezeu".

Vor raspunde si alti politicieni provocarii, dupa Victor Ponta si Traian Basescu, putem vorbi de un "orizont de asteptare" anticipabil?

Cand e vorba despre politicienii romani, prefer sa aplic teza a 7-a din "Tractatus logico-philosophicus" al lui Wittgenstein - carte pe care imi pare rau ca nu am enumerat-o printre preferintele proprii.

Ajuta cumva aceasta leapsa editurile sau mai degraba ii ajuta pe cititori, oferindu-le niste recomandari?

Pe mine m-a ajutat - am descoperit carti pe care le uitasem, carti pe care as vrea sa le citesc... Nu mai vorbesc, ce studiu sociologic ar iesi din adunarea tuturor "leapselor" si prelucrarea dupa categorii de emitenti, retele...

Ce credeti ca s-ar intampla daca ar circula o lista cu autori si carti inventate? Cati s-ar prinde?

Eu, unul, nu m-as prinde. Cred ca doar cei care au citit toate cartile s-ar putea prinde. Dar nu vad interesul.

Carei persoane publice i-ati recomanda Principele?

Daca va referiti la cartea lui Machiavelli si nu la cea al lui E. Barbu, as recomanda-o absolut tuturor politicienilor. Dar in versiunea completa.

Daca ar fi sa dati un titlu de carte fenomenului, care ar fi?

Povesti pentru a-mi imblanzi iubita (Radu Cosasu)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#leapsa carti Facebook, #Mircea Kivu sociolog leapsa carti , #carte