Mandru ca sunt roman: Vasile Oltean, directorul Muzeului Primei Scoli Romanesti din Scheii Brasovului

Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 08:39
6227 citiri
Mandru ca sunt roman: Vasile Oltean, directorul Muzeului Primei Scoli Romanesti din Scheii Brasovului
Foto: Flickr

Brasoveanul Vasile Oltean este preot si, totodata directorul Muzeului "Primei Scoli Romanesti", situat in Scheii Brasovului. Si-a dedicat o buna parte din viata promovarii muzeului, in care, putini stiu, se afla cea mai bogata colectie de documente vechi romanesti, peste 30.000, alaturi de alte 6.000 de carti vechi.

Vasile Oltean se considera un mare patriot.

Sunteti mandru ca sunteti roman? De ce?

Fireste ca sunt mandru ca Dumnezeu mi-a harazit soarta de a fi roman si consider ca orice cetatean din orice tara ar fi el poate fi mandru de apartenenta sa nationala la spatiul geografic al nasterii sale.

Traiesc la 200 de kilometri de locul nasterii si ori de cate ori revin pe meleaguri natale traiesc emotii puternice. Chiar daca parintii mi-au fost tarani, de mic mi-au insuflat acest sentiment al dragostei de tara.

Sunteti mai mandru ca in urma cu 20 de ani? De ce?

Chiar cu 20 de ani in urma aveam acelasi sentiment si nu pot uita ca in momentul in care am primit cravata de pionier, facand parte din prima grupare de trei pionieri din sat, am trait puternic acest sentiment, nu pentru ca mi-a fost data cravata de comunisti, ci pentru ca simteam ca sunt valoros pentru scoala in care invatam si eram fericit ca traiesc intr-o tara care se chema Romania.

Consider ca manualele de istorie si de romana din vremea copilariei mele ofereau destule marturii ca sa ma simt confortabil ca sunt roman. Admiratia pe care ne-o insufla pentru marii voievozi si marii carturari a fost claditoare pentru cultivarea sentimentului patriotic.

Am avut parte si de profesori demni care stiau sa insufle elevilor aceste sentimente patriotice.

Puteti sa ne spuneti numele unui roman fara notorietate sau mai putin cunoscut, dar care este un roman cu care ne putem mandri?

Regret ca nu pot aminti aici si in acest spatiu redus al dialogului mai multi carturari de aceasta natura. De la invatatorul satului, care conducea, pe atunci, in acelasi timp, patru clase, cu doar 10 elevi de clasele I-IV concentrati in aceeasi sala si care mi-a desenat prima data pe Mihai Viteazul si pe Stefan cel Mare pe coperta caietului de clasa si pana la personalitatile intalnite apoi pe bancile liceului "Andrei Saguna" din Brasov, unde profesorul Costantin Cuza uita sa paraseasca sala festiva la miez de noapte, unde ne aflam in cenaclu literar, vorbindu-ne de marii carturari ai Brasovului si ai tarii, inclusiv de cei "interzisi", cum era Andrei Saguna.

La vremea formarii mele depline in domeniul cercetarii, am avut parte de alti doi mari romani, prof. Emil Micu si prof. Ion Colan, fosti "puscariasi" ai regimului comunist si chiar daca au suferit rigorile inchisorii nu si-au denaturat sentimentul patriotic, ci, dimpotriva, au stiu sa-l promoveze in jurul lor, facandu-ma un constiincios discipol, hotarat sa le urmez exemplul.

Care este simbolul care credeti ca se potriveste poporului roman - daca ar fi, sa zicem, sa reinventam stema?

Indelunga noastra istorie poate oferi generatiei actuale posibilitatea de a se servi de numeroase simboluri si acestea pot sluji noii generatii, cladindu-o pozitiv.

Prima conditie - cunoasterea acestora si motivarea lor prin valorificarea tezaurului documentar, care este adeseori lasat azi sub colbul ignorantei.

Care este evenimentul pe care il considerati cel mai important pentru istoria Romaniei?

Nu putem vorbi de cel mai important eveniment, pentru ca istoria devenirii noastre este alimentata de extraordinare evenimente importante si e destul sa pomenesc aici, date fiind circumstantele de spatiu, de perioada dacica, de formarea statelor medievale, de Unirea lui Mihai Viteazul, de revolutia lui Vladimirescu, revolutia pasoptista, razboiul de independenta, Unirea cea Mare - ca sa pomenesc cateva, dar care sunt din ce in ce mai ignorate de noua generatie, care nu mai ofera participare prin forme de manifestare sarbatoreasca, preferand o promovare a "sarbatorilor" care apartin altora si mai ales celor occidentale.

Deci noi n-am avut doar un eveniment important, ci toate evenimentele care s-au derulat de-a lungul veacurilor in spatiul romanesc au fost si trebuie sa fie importante.

Va invitam sa va alaturati demersului nostru, contribuind cu materiale-documentar, cu interviuri si reportaje sau chiar cu propriile marturii.

Cunoasteti un roman care traieste in tara sau in strainatate cu care ne putem mandri? Spuneti-ne povestea lui si o vom publica.

Va fascineaza un personaj sau o intamplare care au marcat istoria Romaniei? Trimiteti-ne un documentar pe aceasta tema pe care il vom publica.

Ne puteti scrie pe adresa mandrucasuntroman@ziare.com.

Multumim si va asteptam alaturi de noi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Vasile Oltean prima scoala romaneasca, #Vasile Oltean Brasov, #muzeul primei scoli romanesti Brasov , #carte