Norman Manea, scriitorul care a supravietuit nazistilor si comunistilor

Autor: Ana Ilie
Sambata, 05 Aprilie 2014, ora 15:54
3668 citiri
Norman Manea, scriitorul care a supravietuit nazistilor si comunistilor

Scriitorul roman Norman Manea a supravietuit nazistilor si comunistilor in tara natala, iar experientele sale dure de viata l-au modelat intr-un adevarat luptator.

Intr-o ampla recenzie a cartii "Intoarecerea huliganului", a lui Norman Manea, publicatia The Daily Beast incepe prin a povesti deportarea scriitorului, la varsta de cinci ani, in Transnistria. Evreii romani au fost deportati in 1941 de generalul Ion Antonescu in tabere unde erai lasat sa mori de foame, munca si frig.

Manea a supravietuit si acesta a devenit doar primul episod al biografiei sale. S-a intors cu familia in 1945 in Romania, insa tara lor nu mai era la fel, schimbata profund de al doilea Razboi Mondial. In plus, stalinizarea fortata si haotica ce avea loc atunci nu le-a usurat reintoarcerea.

Capacitatea lui Manea de a supravietui se vede si in epoca comunista. In Romania anilor '70 si '80, Manea si-a perfectionat capacitatea de supravietuire. In plus, asa si-a dezvoltat simtul lingvistic. Experienta totalitarismului a devenit o aventura in limbaj si interpretare si "din acest motiv, in cele din urma, principalele exporturi ale regimului, dincolo de vin si textile ieftine, au fost scriitorii si expertii in hermeneutica".

Fascinat de multiplele utilizari ale limbajului, de coduri si sarade, Manea a sfarsit prin a face literatura, scrie sursa citata. "A devenit un scriitor intr-o lume unde literatura buna era aproape intotdeauna literatura subversiva", un scriitor sofisticat, care, "drept raspuns la agresiunea lingvistica a regimului, a incercat sa obtina acces la straturile mai profunde ale limbajului, la regiunile unde puterea nu putea patrunde".

Pentru mult timp, continua recenzia, Manea a crezut ca nu poate trai, ca scriitor, decat in limba romana. Insa a ales sa se exileze, in cele din urma, in Germania in 1987 si apoi in SUA. Inca o data instinctul sau de supravietuitor l-a ajutat sa depaseasca obstacolele, insa, intre timp, a pierdut conexiunea cu tara si concetatenii sai.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Norman Manea scriitor, #Norman Manea carte , #carte