Ziare.com

Opinii: De ce nu mai citesc tinerii? (I)

Sambata, 23 Octombrie 2010, ora 15:35

   

Opinii: De ce nu mai citesc tinerii? (I)
Societatea de astazi traieste sub taisul unui timp accelerat. Noua normalitate a impus alte standarde educationale, un alt tip de repere cognitive, insa, din nefericire, noii clienti ai sistemului educational nu se comporta conform cifrelor anticipate.

Este inutila invocarea comparatiei cu vechile performante, specifice anilor lipsiti de utilitatea calculatorului, deoarece sistemul de educatie raspunde cel mai pregnant rationamentului "ceva se pierde atunci cand ceva se castiga".

Horia Roman Patapievici a incercat, oarecum, sa explice aceasta dilema in "Omul recent". Studentul zilei de astazi este un fel de "om recent", incompatibil cu buchisitului la lumina lampii. El apartine unei alte categorii umane - este un Homo Informaticus, un individ care profita din plin de realizarile speciei, dar care nu se mai poate ridica la inaltimea reperelor trecute.

"Ce s-a castigat?" Iuteala cu care un tanar poate avea acces la un volum nebanuit de mare de informatii. "Ce s-a pierdut?". Pasiunea, misterul viitorului, indispensabile incercarilor de a-si surclasa invatatorii. S-au castigat cele mai noi mijloace educationale, s-a pierdut, in schimb, nivelul de aspiratie caracteristic deceniilor trecute. Ramane intrebarea esentiala: oare a fost bine sa extindem paleta mijloacelor de invatare in detrimentul patimii si entuziasmului intrinsec al educatiei?

Aceasta noua specie, "elevul recent", nu se mai poate raporta cadrului rigid al obiectivelor de cunoastere, asa cum au fost ele trasate inaintea aparitiei lui ca individ. In acelasi timp, nici asteptarile dascalilor nu trebuie sa ramana aceleasi. "Studentul recent" isi extrage cunoasterea din tulpina internetului si a mass-mediei, ca unica sursa de documentare viabila.

Aceasta simpla interogatie "De ce nu mai citesc tinerii?" presara multe semne de intrebare asupra sistemului educational. Inca din antichitate, dascalii au urmarit sa mentina pasiunea pentru cunoastere si nu sa optimizeze neaparat cadrul fizic al transmiterii si insusirii informatiei. Socrate sustinea ca "educatia este imblanzirea unei flacari, nu umplerea unui vas".

O mana de vreascuri aruncate in valvataia cunoasterii, pentru a intretine idealul educational, face mai mult decat fabricarea unei noi vesele. Elevul rezuma scoala la o suma de materii al caror element comun este logica informatiilor specifice, fara a trasa o continuitate intre acestea sau o legatura concreta cu viata.

De prea multe ori, sistemul educational pare un lichid turnat intr-o eprubeta, agitat si apoi lasat sa se decanteze. Solutia astfel obtinuta se separa in partile constituente, fiind lipsita de omogenitate care s-ar dobandi numai printr-o amestecare continua, o invatare continua, care sa depaseasca granitele institutiei scolare.

Incercand sa aducem o lamurire personala asupra intrebarii initiale, am tulburat ape adanci. Raspunsul rezida deopotriva in personalitatea dascalului, a pasiunii sale pentru slujba sa, dar si in influentele mediului exterior.

Oare optiunea profesionala a dascalului a fost trasata in conformitate cu idealul moral sau a fost generata de alte conotatii mai concrete, mai pragmatice?

Primul si cel mai insemnat cusur al realitatii triste privitoare la respingerea lecturii il reprezinta apetenta profesorului insusi pentru lectura, ale carui motivatii profesionale au decazut. Aceasta lipsa de adancime in indrumarea elevilor nu se poate subtitui exemplului personal.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2152 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

" cititorii raspunde "

Domnul Horia Roman Patapievici ar putea fi unul din motivele pentru care tinerii nu mai vor sa puna mana pe vreo carte! Atata vreme cat politicul a reusit sa contamineze si cele mai obscure unghere ale asa-zisei culturi romanesti nu mai este de mirare faptul ca cititorii trebuie sa isi invinga scarba inainte de a pune mana pe o carte! Si daca luam in considerare contextul razboiului pe care toarsu Basescu il poarta cu intelectualitatea romaneasca nu ar trebui sa ne mai miram ci doar sa inghitim in sec. Slava Domnului ca mai exista autori sudamericani desi la gradul de cenzura care tot creste pe zi ce trece, o sa ajungem sa citim doar etichetele de pe spatele sticlelor...

 

Eu unul nu mai citesc

pentru ca am Audiobookuri!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor