Ziare.com

Patriarhia romana afuriseste "Versetele satanice"

Vineri, 21 Decembrie 2007, ora 10:13

   

Patriarhia romana afuriseste "Versetele satanice"
Patriarhia Romana s-a declarat impotriva tiparirii si publicarii in limba romana a cartii "Versetele Satanice" de Salman Rushdie, declarandu-si solidaritatea cu comunitatea musulmana, relateaza Antena 3.

In opinia Bisericii romane, cartea lezeaza valorile spirituale si simbolurile religioase, potrivit Legii privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor care spune ca in Romania sunt interzise "orice forme, mijloace, acte sau actiuni de defaimare si invrajbire religioasa, precum si ofensa publica adusa simbolurilor religioase".

La randul sau, ambasada Iranului la Bucuresti condamna publicarea cartii in Romania, act pe care il considera total necugetat.

Romanul a fost tradus in limba romana de Dan Craciun, la Editura Polirom. Cartea a aparut in 1988, in Anglia si vorbeste despre fragmente din Coran ce nu i-ar apartine Profetului si despre toleranta fata de zeii preislamici.

Salman Rushdie este de origine indiana si a fost condamnat la moarte, in 1989, de ayatollahul Khomeini. De atunci, Rushdie a fost obligat sa stea ascuns.

Desi de-a lungul timpului, cei care s-au ocupat de traducerea si adaptarea textului au avut de suferit (traducatorul cartii in japoneza a fost injunghiat, traducatorul italian a fost grav ranit, iar directorul editurii care a publicat romanul in Norvegia a fost impuscat), traducatorul roman a preferat sa semneze cu numele real si sa-si arate fata.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1803 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

patriarh,ayatolah...

Nu stiu cum va fi secolul 21.
Secolul 22 insa va fi nereligios sau nu va fi.

 

in acelas spirit de sarbatoare...

biblia - cel mai complet detaliat roman pornografic (desi pozele lipsesc din lipsa de "realism") ar trebui interzis...
a facut destui prozeliti intunericiti la minte... care au ucis destui nevinovati sau liber cugetatori...
suntem in secolul 21 si securistii de la bor se comporta ca pe vremea inchizitiei!
afarta cu icoanele, crucile si orele de indobitocire religioasa din scoli!
sa se faca istoria religiilor... poate asa copii vor intelege ce mare pacoste a fost si este pe capul omenirii infatuarea si egoismul religios!
fiecare are dreptul sa creada in ce doreste... nimeni nu are dreptul sa impuna o minciuna sfruntata unor copii, care prin definitie sunt curati si usor influentabili... orele de educatie civica si de morala europena sunt necesare in scoli. atat!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor