Prizonier in Gulagul stalinist - De la cititori

Luni, 07 Februarie 2011, ora 18:59
4675 citiri
Prizonier in Gulagul stalinist - De la cititori

Marturie cutremuratoare a unei lumi de o violenta si cruditate abominabile, "Patimiri si iluminari din captivitatea sovietica" creioneaza prin imagini emotionante drama prizonierilor romani, dar si de alte nationalitati, care au trecut prin infernul lagarelor sovietice din cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Autorul, Radu Marculescu, el insusi cazut prizonier, in 1942, la cotul Donului, ilustreaza drama Armatei Regale Romane, supusa unui tratament inuman de exterminare psihica si fizica.

Prin memorialistica sa prind viata personaje care, altfel, ar fi ramas in afara istoriei, pierdute in neantul unei memorii colective care-si refuza recuperarea simbolurilor sale.

Inchis, impreuna cu toata ofiterimea romana, in lagarele de prizonieri rusesti, acesti oameni refuza sistematic sa-si tradeze tara, onoarea, demintatea si, nu in ultimul rand, calitatea de fiinte umane.

Supusi constant unor munci istovitoare, mereu in pericol de a-si vedea sanatatea subrezita printr-o alimentatie mai mult decat insuficienta, aruncati in carcere de izolare la temperaturi ce depaseau cu mult limita suportabilitaii unui om normal, ofiterii romani gasesc resurse nebanuite de a lupta si de a rezista infernului la care erau supusi.

Apar, bineinteles, si personaje de o structura morala indoielnica, cei care, unii de bunavoie, altii nemaisuportand chinurile zilnice, accepta sa colaboreze cu aparatul de represiune NKVD-ist, ajungand chiar sa formeze celebrele divizii Tudor Vladimirescu si Horia, Closca si Crisan, care vor lupta impotriva propriei tari.

Sentimentul care se degaja din intreaga scriere a lui Radu Marculescu este unul de coeziune, de incredere si de respect, prin care ofiterii romani reusesc sa lupte si sa se sustina reciproc, in incercarea de a supravietui, fara a renunta la codul de onoare, unui mecanism de represiune inuman care incearca meticulos sa macine orice forma de rezistenta.

Istorie a noua ani de zile petrecuti in gulahul sovietic, evocarea denota un deosebit talent literar, dar si mandria omului care, trecut prin infern, isi pastreaza neintinat sufletul.

Radu Marculescu infaptuieste, prin "Patimiri si iluminari in captivitatea sovietica", ultimul ordin pe care il primeste de la colonelul Stelian Dumitriu: "Scrie, scrie Radule, scrie tot ce ai vazut, tot ce-ai simtit, tot ce-am patimit laolalta. Scrie! E ordinul pe care ti-l las la despartire".

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#patimiri iluminari captivitatea sovietica, #memorii gulag, #memorii lagar sovietic , #carte