Top cele mai citite carti din lume - partea I

Sambata, 17 Noiembrie 2012, ora 09:24
19316 citiri
Top cele mai citite carti din lume - partea I
foto: infoniac

Cine isi inchipuie ca, in topul cartilor cu cele mai spectaculoase tiraje inregistrate sa afla capodoperele marilor clasici - Balzac, Zola, Goethe, Tolstoi - acela se insala.

Marii clasici sunt respectati de noi, dar nu pe ei conteaza astazi afacerile marilor editori. La o analiza corecta, descoperi ca adevaratele bestseller nu apar totdeauna de acolo unde te astepti, noteaza infoniac.ru, care prezinta un top al celor mai tiparite carti.

Biblia: 3,9 miliarde exemplare

In afara de faptul ca Biblia este cartea cu cel mai mare tiraj inregistrat in istoria lumii, ea a fost si prima carte imprimata in Europa de catre Johannes Gutenberg, la memorabila data de 23 februarie 1455.

In Estul Asiei, tiparul era demult cunoscut la acea data. Bibliotecile chineze si coreene contineau zeci de mii de carti tiparite. Nu se stie nici astazi daca Gutenberg a reinventat tiparul sau a avut informatii despre practicarea acestuia in orient - ceea ce pare mai putin probabil.

Prima traducere integrala a Bibliei in limba romana a fost tiparita in anul 1688 si a ramas in memorie sub denumirea "Biblia lui Serban Cantacuzino", dupa numele domnitorului sub a carui carmuire a fost imprimata.

"Little Red Book" de Mao Zedong: 820 milioane exemplare

S-ar putea ca pentru multi sa constituie o surpriza ca locul doi, imediat dupa Biblie, este ocupat de cartea cu citate din intelepciunea intemeietorului Chinei Comuniste, Mao Zedong, cunoscuta ca Little Red Book.

Explicatia trebuie cautata in populatia numeroasa a Chinei, dar si in faptul ca orice regim comunist cauta sa-si impuna ideologia prin studierea ei obligatorie de catre populatie.

"Harry Potter" de J.K. Rowling: 400 milioane exemplare

Harry Potter este recunoscut ca fiind cel mai rapid mare succes editorial din istoria lumii. Autoarea J.K.Rowling (pseudonim literar) a terminat primul volum in 1995, folosind o modesta masina de scris mecanica.

A gasit cu greu un agent literar dispus sa citeasca manuscrisul, dar dupa ce a parcurs primele trei capitole, acesta i l-a returnat, socotind ca nu merita osteneala.

Rand pe rand, cartea a fost prezentata la 12 edituri, toate respigand publicarea. Abia dupa un an, o mica editura londoneza, Barry Cunningham, s-a incumetat sa riste, acordand autoarei si un avans de 1.500 de lire sterline.

Prima editie a aparut in 1997, tiparita in 1.000 de exemplare. Dupa cinci luni, autoarei i se decerna primul premiu, iar cand, in februarie urmator, s-a bucurat si de prestiigiosul British Book Award pentru "Cea mai buna carte pentru copii a anului", premiile au inceput sa curga rapid, odata cu tirajele in continua crestere.

Intr-un timp record, J.K.Rowling a ajuns miliardara de pe urma drepturilor de autor, continuand sa scrie noi episoade din aventurile ciudatului personaj Harry Potter, inventat de ea.

In prezent, cartea este tradusa in 65 de limbi, iar expertii considera ca, desi romanul constituie o fictiune, autoarea a reusit sa atraga atentia tineretului din nou spre citit, intr-o perioada cand adolescentii nu vor sa vada altceva decat calculator si internet.

"Stapanul inelelor" de J.R.R. Tolkien: 103 milioane exemplare

Filologul englez J.R.R. Tolkien si-a scris cea mai mare parte a acestei lucrari fanteziste in timpul celui de al doilea razboi mondial, publicand-o in anii 1954 si 1955.

Este greu de stabilit ce a determinat extraordinarul succes al lucrarii, cu actiunea plasata intr-o preistorie imaginara, cu personaje reale, altele imaginare sau chiar specii umanoide: hobbiti, elfi, gnomi, orci.

Cel mai probabil este faptul ca publicul s-a simtit atras de imaginatia debordanta a autorului, mai putin subtila decat cea a lui Dante, dar mai grotesca decat cea a lui Cervantes.

"Stapanul Inelelor" este o trilogie, a carei ultima parte a facut obiectul mai multor filme, ultimul inregistrand incasari comparabile numai cu cele ale filmul Titanic, respectiv un miliard de dolari. A obtinut 11 premii Oscar.

"Alchimistul" de Paulo Coelho: 65 milioane exemplare

Autorul este un scriitor brazilian, putin cunoscut in restul lumii, pana la aparitia acestui bestseller. Publicata initial in anul 1988, de catre doua mici edituri din Spania si Portugalia, cartea nu s-a bucurat de succes.

Succesul a aparut insa brusc in 1995, cand a aparut mai intai in SUA, iar apoi in Franta, Italia, Germania si alte numneroase tari. A fost tradusa in 67 de limbi, de pe toate continentele.

Cititi duminica partea a doua a articolului Topul celor mai citite carti din lume. Va asteptam.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#cele mai citite carti, #top cele mai citite carti, #Tiraje record, #top tiraje , #carte