Cele mai mari imperii din istoria lumii, in cifre si fapte

Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 09:39
13566 citiri
Cele mai mari imperii din istoria lumii, in cifre si fapte
Foto: Business Insider

Cele mai mari imperii din istorie s-au intins pe o cincime din suprafata lumii, cuprinzand sute de milioane de locuitori. Imperiile au durat intre 100 ani si mai mult de un mileniu. Dintre cele mai importante imperii amintim pe cel britanic, mongol sau rus.

Imperiul a insemnat un grup de state sau comunitati etnice unite sub un singur conducator, potrivit Business Insider.

Cuvantul imperiu provine din latinescul "imperare" care inseamna "a comanda".

Este un termen care a fost folosit pentru a descrie politica recenta externa a Statelor Unite.

"Obama isi incepe al doilea mandat ca mostenitor al strategiei imperiale a lui George W. Bush, cu exceptia ultimelor sale intalniri externe care au produs o schimbare semnificativa", au declarat regizorul Oliver Stone si istoricul Peter Kuznik in USA Today.

Fiecare imperiu in parte parea de neoprit in istorie, dar in final toate s-au prabusit. Va prezentam mai jos cele mai mari imperii ale lumii care au existat de-a lungul istoriei.

Imperii ce au inflorit, dar care s-au prabusit

Imperiul portughez s-a intins pe o suprafata de 10,35 milioane de kilometri si a ajuns la apogeu in anul 1815.

Califatul Abbasid a acoperit 11,11 milioane kilometri patrati, fiind pe culmile gloriei in anul 835.

Imperiul colonial francez a cuprins o arie de 12,94 milioane de kilometri patrati si atins apogeul in 1938.

Dinastia Yuan, prima dinastie care a condus toata provinciile din China, s-a extins pe o suprafata de 13,98 milioane de kilometri patrati, fiind in varful existentei sale in anul 1310.

Dinastia Qing, ultima dinastie imperiala din China, s-a intins pe 14,71 milioane de kilometri patrati si a cunoscut apogeul in anul 1790.

Califatul Umayyad a cuprins 14, 99 milioane de kilometri patrati, ajungand la apogeu in secolul al VII-lea.

Imperiul spaniol a guvernat peste 13% din suprafata lumii, adica 19,42 milioane de kilometric patrati, pana la mijlocul secolului al XVIII-lea.

Imperiul rus s-a intins pe 22,79 milioane de kilometri patrati, fiind in culmea gloriei in anul 1866.

Imperiul mongol a cuprins regiuni situate intre Europa de Est si Marea Japoniei, care acopereau peste 24 de milioane de kilometri patrati, iar apogeul l-a atins in anul 1279.

Imperiul britanic a detinut peste 33 de milioane de kilometri patrati, aproximativ 23% din suprafata lumii, iar punctul de glorie l-a avut in anul 1922.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#cele mai mari imperii, #imperiul britanic mongol rus, #imperiul spaniol portughez francez , #civilizatie