Misterioasa civilizatie Maya, o enigma aproape de rezolvare

Sambata, 25 Februarie 2012, ora 16:53
7457 citiri
Misterioasa civilizatie Maya, o enigma aproape de rezolvare
Foto: Fox News

Sfarsitul misterioasei civilizatii Maya a suscitat mult timp imaginatia oamenilor de stiinta. Noile cercetari arata ca disparitia lor ar fi fost cauzata de seceta.

Imperiul stravechii civilizatii s-a intins pe o zona cam de marimea statului Texas, SUA. Orasele lor ocupau regiunea care acum face parte din partea de sud a Mexicului si nordul Americii Centrale, incluzand Guatemala, Belize, El Salvador si Honduras, scrie Fox News. Aceasta civilizatie a atins varful dezvoltarii ei intre anii 250 i.H. si 900 i.H.

Mayasii au reprezentat cea mai avansata civilizatie de pe continentele americane. Cunostintele bogate de astronomie pe care le posedau i-au ajutat sa prezica unde se vor gasi Luna si alte planete pe cer in viitor. Mayasii au lasat in urma numeroase carti si inscriptii referitoare la zeii pe care ii venerau, dar si despre regii si reginele lor.

O disparitie invaluita in mister

Dintr-un motiv necunoscut, ei au disparut. Urmele imperiului lor vast sunt acoperite in prezent de jungla. Declinul mayasilor a durat, de fapt, aproximativ doua secole, nefiind unul brusc.

Schimbarile climatice si seceta au jucat un rol esential in acest proces. Este ceea ce afirma cercetatorul Martin Medina-Elizalde din Mexic. Seceta ar fi fost atat de mare, incat nimeni nu poate estima acum ce s-a intamplat cu adevarat.

Schimbarile climatice, principala cauza?

Specialistii au incercat sa afle care era cantitatea de precipitatii care cadea in zona respectiva inainte de declinul lor. Ei au studiat schimbarile climatice din trecut luand ca puncte de reper trei lacuri din acea zona, dar si o stalagmita aflata intr-o pestera. Rezultatele cercetarilor efectuate arata ca precipitatiile s-au redus intr-un ritm rapid, cauza principala fiind lipsa furtunilor care aveau loc vara.

In acest anotimp mayasii isi faceau provizii de apa si cultivau pamanturile. Extinderea agriculturii lor era in concordanta cu nivelul precipitatiilor. De aceea, chiar si o schimbare usoara a climei avea un impact deosebit asupra vietii oamenilor. Urmarea a fost abandonarea oraselor si schimbarile sociale majore. Totusi, nu schimbarile climatice au fost cauza principala a disparitiei lor.

Problemele majore ale mayasilor ar fi fost cauzate de bolile care au aparut ca urmare a secetei. In plus, conflictele aparute intre oameni ar fi contribuit destul de mult la acest proces. Oamenii de stiinta avertizeaza ca scenariul referitor la disparitia mayasilor poate fi aplicat in mai multe regiuni ale lumii. O reducere a nivelului de precipitatii, combinata cu o evaporare tot mai intensa a apei, duc chiar si la disparitia unor civilizatii marete.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#civilizatie maya disparitie, #america centrala sud, #Texas SUA , #civilizatie