Doua monede dacice din aur, recuperate la Dublin, returnate statului roman

Joi, 26 Iulie 2012, ora 12:57
3816 citiri
Doua monede dacice din aur, recuperate la Dublin, returnate statului roman
Foto: theapricity.com

Doua monede dacice din aur de tip Koson furate din situl arheologic Sarmizegetusa Regia au fost recuperate la Dublin de procurorii Parchetului Curtii de Apel Alba-Iulia si vor fi repatriate joi in Romania, urmand sa intre in colectia Muzeului National de Istorie.

Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba-Iulia au recuperat, miercuri, cele doua monede din aur de tip Koson (43-42BC), prin cooperare judiciara internationala cu autoritatile din Republica Irlanda, informeaza, joi, Ministerul Public.

Monedele au fost indisponibilizate dupa expunerea la o licitatie publica ce a avut loc in 18 februarie 2011, organizata de o casa de licitatii din Dublin.

Indisponibilizarea monedelor a declansat un proces judiciar complex si de durata ce a avut loc in fata instantelor irlandeze, avand ca obiectiv stabilirea apartenentei juridice si restituirea monedelor statului roman.

MAE saluta decizia instantei irlandeze de a restitui monedele

Atasatul de Afaceri Interne al Ambasadei Romaniei la Dublin a monitorizat permanent dosarul in parcurgerea etapelor si a termenelor stabilite de catre instantele irlandeze pana in 25 iulie 2011, cand instanta a dispus restituirea monedelor statului roman, acestea urmand a fi depuse la Muzeul National de Istorie a Romaniei.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) saluta decizia autoritatilor judiciare irlandeze prin care s-a dispus restituirea unor bunuri de patrimoniu apartinand statului roman.

"In urma unui demers complex de cooperare judiciara de exceptie, desfasurat pe durata a aproximativ 16 luni, intre institutii romanesti - Ministerului Administratiei si Internelor, Ministerului Public, Ministerului Culturii si Patrimoniului National, Muzeul National de Istorie a Romaniei, Ministerului Afacerilor Externe, Ambasadei Romaniei la Dublin - si Politia Nationala Irlandeza, doua monede dacice din aur de tip Koson au fost recuperate si vor fi repatriate in Romania. Bunurile de patrimoniu urmeaza a reveni in Romania in data de 26 iulie 2012", se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Afacerilor Externe.

MAE precizeaza ca aceasta actiune este rezultatul aplicarii cu succes a conventiei UNIDROIT si reprezinta o premiera, fiind pentru prima oara cand autoritatile romanesti reusesc, ca urmare a unei decizii judecatoresti emise de o instanta din Uniunea Europeana, recuperarea unor piese exportate ilegal si prezente in comertul international de antichitati.

Monedele fac parte din singura emisiune dacica de aur

Cele doua monede recuperate fac parte din singura emisiune dacica de aur, avand pe revers legenda scrisa cu litere grecesti - Kosen.

Artefactele apartin tezaurelor sustrase, in perioada 1998 - 2007, din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, judetul Hunedoara, clasat monument istoric pe lista monumentelor UNESCO, a precizat Ministerul Public.

In cele trei dosare solutionate pana in prezent au fost trimise in judecata 28 de persoane, pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, detectii si sapaturi neautorizate in siturile arheologice, furt calificat de bunuri culturale, santaj si nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri, cercetarile fiind efectuate de procurori ai Parchetului Curtii de Apel Alba-Iulia, impreuna cu ofiteri specializati ai politiei judiciare din Inspectoratul de Politie Alba-Iulia.

Din anul 2005 si pana in prezent, prin activitatea organelor judiciare, Patrimoniul Cultural National a fost reintregit cu mai multe tezaure recuperate: 706 monede Koson din aur, 13 bratari dacice din aur, un colier cu pandative si o pereche de cercei din aur, trei scuturi dacice din fier forjat, depozite de unelte si arme, cateva zeci de mii de monede antice din aur, argint si bronz, precum si numeroase alte artefacte depuse in colectiile Muzeului National de Istorie a Romaniei, ale muzeelor nationale de istorie din Alba-Iulia si Cluj-Napoca, a precizat Ministerul Public.

Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
#monede descoperite Irlanda returnate Romania, #monede dacice Romania, #monede dacice recuperare , #colectie