160 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu

Vineri, 15 Ianuarie 2010, ora 07:30
11851 citiri
160 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu

Poet national, scriitor total al literaturii romanesti, poetul nepereche, geniul tutelar al culturii neamului, fauritorul limbii literare si Luceafarul culturii romanesti. Sunt doar cele mai cunoscute supranume ale lui Mihai Eminescu, nascut cu exact 160 de ani in urma.

Data de nastere a lui Mihai Eminescu a starnit, de-a lungul timpului, o serie de discutii si controverse. Una dintre surse, un registru al membrilor Junimii in care chiar poetul a completat, mentioneaza ziua de 20 decembrie 1849.

Alte documente, gasite la gimnaziul din Cernauti unde a studiat acesta, arata ziua de 14 decembrie 1849 ca fiind data nasterii.

Cercetarile facute de N. D. Giurescu si preluate apoi de Titu Maiorescu in lucrarea "Eminescu si poeziile lui" spun, insa, ca poetul s-ar fi nascut pe 15 ianuarie 1850, la Botosani. Teoria este sustinuta de arhivele bisericii Uspenia din Botosani, in care este trecuta data "15 ghenarie 1850", si confirmata de sora mai mare a poetului, Aglae Drogli, care spune totusi ca locul nasterii trebuie considerat satul Ipotesti.

Mihai Eminescu este al saptelea copil din cei unsprezece ai lui Gheorghe Eminovici si Raluca, din familia Iurascu, care plecase din Transilvania spre Bucovina din cauza exploatarii iobagesti, obligatiilor militare si a persecutiilor religioase.

"O aparitie aproape inexplicabila"

A publicat primul sau poem la varsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat sa studieze la Viena. Activitatea literara a lui Eminescu se intinde pe ceva mai mult decat zece ani, suficient pentru a fi plasat pe cel mai important loc in literatura romana.

Din perspectiva comparativa a istoriei literare si tinand cont de criteriul cronologic, opera poetica a lui Mihai Eminescu face parte din ceea ce, in Europa, poarta numele de a doua generatie romantica, sau romantica tarzie.

Eminescu este un poet roman traditional, folosind toate elementele literaturii antecedente. Desi temele sunt legate de traditia romaneasca, poezia lui Eminescu se inscrie in contextul european. Se regasesc in ea, alaturi de folclorul romanesc, elemente din Goethe, Schiller sau Schopenhauer.

"Eminescu este nu numai cel mai mare scriitor roman. El este o aparitie aproape neexplicabila in literatura noastra. El a cazut in sarmana noastra literatura de la 1870 ca un meteor din alte lumi. Intamplarea a facut ca unul din cei mai mari poeti lirici ai secolului al XIX-lea, secol atat de bogat, cel mai bogat in lirici, sa se nasca la noi, intr-un colt din fundul Moldovei", scria criticul Garabet Ibraileanu.

Un jurnalist incomod care a fost facut uitat

Al doilea domeniu al preocuparilor sale, ignorat de cele mai multe ori, dar la fel de important, este jurnalistica. Desi a ajuns jurnalist printr-un concurs de imprejurari, Eminescu nu a practicat jurnalismul ca pe o meserie oarecare din care sa-si castige existenta.

Maiorescu a scris: "Eminescu s-a facut simtit de cum a intrat in redactie prin universul de idei al culturii ce acumulase singur, prin logica si verba".

El a fost activ in societatea literara Junimea si a lucrat ca redactor si apoi redactor-sef la Timpul, ziarul oficial al Partidului Conservator, pana cand a fost inlaturat din cauza vocii puternice, radicale si incomode prin care i-a criticat atat pe liberali, cat si pe conservatori.

Articolele pe care le scria au constituit o ocazie de a face cititorilor educatie politica, parerile proprii pe care si le exprima nefiind intotdeauna in concordanta cu linia oficiala a partidului.

"Partidele care urmaresc cu sinceritate realizarea ideilor lor, partidele pentru care principiile nu sunt numai pretexte si fraze pentru a amagi lumea vor fi totdeauna folositoare. Ceea ce se cere insa de la ele in mod absolut e ca sa ramana pururea credincioase lor insele, sa nu se abata de la calea ce si-au prescris-o, pentru ca alegatorii si poporul in genere sa stie cu cine are a face... Parerea noastra este ca nici un partid onest, oricare ar fi principiile lui, nu e nefolositor tarii. Principii gresite de ex. pe mana unor oameni onesti sunt mai folositoare decat principii foarte bune in mainile unor panglicari", scria Eminescu in ianuarie 1880.

A dus campanii de presa in care a criticat Parlamentul pentru instrainarea Basarabiei, este intransigent atat fata de politica de opresiune tarista si fata de cea a Imperiului Austro-Ungar.

Toate acestea s-au intors, insa, impotriva lui, confortul de la Viena al conservatorilor fiind mai important decat lucrurile pentru care milita Eminescu. P.P Carp, inalt lider conservator si ambasador la Viena, ii scrie lui Titu Maiorescu: "si mai potoliti-l pe Eminescu!".

A fost un ziarist incomod, iar acest lucru i-a adus, in cele din urma, si sfarsitul. Eventualitatea ca Mihai Eminescu sa devina parlamentar, ca multi alti ziaristi, ar fi fost nefasta pentru puterile din jurul Romaniei si ar fi putut genera un curent ostil si neconvenabil.

A fost retrogradat, interzis, arestat, internat intr-un ospiciu, iar apoi defaimat prin crearea unei povesti potrivit careia ar fi fost nebun si bolnav de sifilis, adevarul fiind ascuns sub dragostea si respectul pentru poezia si geniul sau, promovate chiar si de cei care l-au redus la tacere.

In urma poetului Mihai Eminescu a ramas opera sa unica si inegalabila, dar ziaristul Mihai Eminescu ne-a lasat o lectie postuma, valabila si astazi.

"Pana cand comedia aceasta? Pana cand panglicaria de principii, pana cand schimbarile la fata de pe-o zi pe alta? Suntem copii noi, pe care un regizor strain ne pune sa ne batjocorim intre noi, sa ne sfasiem pentru credinte si, la aratarea unei prazi, care-i punga noastra, caci e a tarii, sa ne scuipam ... si conservatorul sa fraternizeze numaidecat cu radicalul, radicalul sa devina conservator?

Suntem comedianti care ne batem de florile marului pentru petrecerea si castigul strainilor ce traiesc aci? Suntem papusi, imbracate cand rosu cand alb, care azi pun o eticheta, maine alta, numai sa ne mearga noua personal bine, numai ambitiile noastre sa fie satisfacute? Suntem barbati noi sau niste fameni, niste eunuci caraghiosi ai marelui Mogul? Ce suntem, comedianti, saltimbanci de ulita sa ne schimbam opiniile ca camesile si partidul ca cizmele?"

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#ziua nastere Mihai Eminescu, #Mihai Eminescu jurnalist, #Mihai Eminescu Timpul, #Eminescu critic partide , #cultura generala