Ziare.com

A murit regizorul de opera George Zaharescu

de Irina Olteanu
Luni, 17 Decembrie 2007, ora 18:10

   

A murit regizorul de opera George Zaharescu
Regizorul de opera George Zaharescu a incetat din viata, luni dimineata, in urma unui stop cardiac, la varsta de 80 de ani, informeaza Teatrul de Opereta "Ion Dacian". Trupul neinsufletit al regizorului va fi depus marti la capela cimitirului Ghencea, iar inmormantarea va avea loc miercuri sau joi.

Nascut in 1927 la Braila, George Zaharescu a absolvit Conservatorul de Muzica "Ciprian Porumbescu", la sectia regie opera, in 1956. Doi ani ani tarziu a fost trimis la Leningrad, la Teatrul Kirov, pentru specializare. In 1965 a facut o noua sesiune de specializari la Opera Comica din Berlin, iar in 1969 a fost trimis la Academia Juilliard, studioul de opera si musical din New York. A facut stagii de perfectionare si documentare si in Polonia, Ungaria, Cehoslovacia, R.D.G, Franta, Anglia si Italia.

Din 1956 pana in 1973 a fost regizor artistic la Opera Romana din Iasi, iar in perioada 19641970 a fost director artistic al aceleiasi institutii. In 1973 a venit in Bucuresti ca regizor artistic la Teatrul de Opereta "Ion Dacian", iar din 1974 pana in 1990 a fost director al institutiei.

In paralel a desfasurat si o activitate pedagogica. Din 1962 pana in 1973 a fost lector la Conservatorul "George Enescu" din Iasi, iar din 1973 pana in 2005 a fost profesor universitar la Universitatea de Muzica din Bucuresti.

Zaharescu a promovat creatia romaneasca (opere, operete, musicaluri) pe scenele din toata tara. A semnat peste 20 de opere din repertoriul international, aproximativ 10 opere romanesti, 20 de operete clasice romanesti si internationale si patru musicaluri.

Ultimul spectacol de opereta pe care l-a montat a fost "Tara Surasului" de Franz Lehar si ultimul musical, "Hello, Dolly" de Jerry Herman. Regizorul a publicat, incepand cu 1969, eseuri, articole, comentarii, cronici si carti.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 867 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor