Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Ana Blandiana implineste 68 de ani

Joi, 25 Martie 2010, ora 07:01
6936 citiri
Ana Blandiana implineste 68 de ani

Poeta Ana Blandiana s-a nascut la 25 martie 1942, la Timisoara. Numele intial a fost Otilia Valeria Coman, nume pe care si l-a schimbat din cauza regimului comunist.

Inainte de Revolutia din 1989, faimoasa disidenta si aparatoare a drepturilor omului, a avut curajul sa-l infrunte direct pe dictatorul Nicolae Ceausescu prin declaratii publice in interviuri acordate postului de radio Europa Libera si unor publicatii din strainatate.

Otilia Coman s-a nascut la Timisoara, ca fiica a preotului ortodox Gheorghe Coman, originar din Murani, Timis. Dupa retrocedarea Ardealului de Nord in 1944 familia Coman s-a mutat la Oradea, unde tatal poetei a slujit ca preot la Biserica cu Luna, catedrala ortodoxa din Oradea.

Dupa instaurarea regimului comunist in Romania preotul Coman a fost arestat ca "dusman al poporului". Ca fiica a unui detinut politic, a trebuit sa astepte patru ani pana cand autoritatile comuniste i-au permis inscrierea la Facultatea de Filologie din Cluj.

Pentru a ocoli sicanele regimului, Otilia Coman si-a luat pseudonimul Ana Blandiana, dupa numele satului natal al mamei, respectiv Blandiana, Alba. Dupa absolvirea facultatii, Ana Blandiana a debutat in revista Tribuna din Cluj.

Este unul dintre initiatorii Aliantei Civice pe care o conduce intre 1991 si 2001. Este fondator si presedinte al Academiei Civice, care realizeaza sub egida Consiliului Europei Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei de la Sighet. Ana Blandiana este membru a Academiei Europene de Poezie, a Academiei de Poezie "Stephane Mallarme" si al Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO).

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Ana Blandiana zi nastere, #Ana Blandiana biografie , #cultura generala