Ziare.com

Anul Bibliei, marcat la Oradea printr-un spectacol interconfesional

de Madalina Ionescu
Miercuri, 27 August 2008, ora 14:13

   

Anul Bibliei, marcat la Oradea printr-un spectacol interconfesional
Un spectacol de dans, intitulat "Biblia de la Oradea", va avea loc in 29 august, in Cetatea medievala din Oradea, pentru a marca Anul Bibliei, cu participarea a 200 de copii si tineri romani, maghiari si turci.

Initiatorul evenimentului, preotul reformat Palfi Jozsef, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, citat de presa locala, ca spectacolul reprezinta un program "multicultural, multietnic, interconfesional, intercontinental".

In seara de 29 august, pe scena amplasata in spatele bisericii din Cetate (foto), evolueaza copii si tineri, membri ai unor ansambluri de folclor romanesti si maghiare, precum si invitati din Ankara (Turcia).

Oradea a fost unul dintre orasele cu o contributie importanta in traducerea si tiparirea Bibliei. In secolul al XVII-lea, in Cetatea Oradea s-a decis retraducerea si retiparirea unei Biblii adnotate. Lucrarea nu a putut fi finalizata din cauza invaziei turcilor din anul 1660, in cursul careia Cetatea Oradea a fost asediata, iar lucrarile de tiparire a Bibliei au fost oprite.

Considerand cauza Bibliei drept o cauza comuna, reprezentantii Bisericii de atunci si conducerea orasului au purtat tratative cu asediatorii si au reglementat printr-un pact conditiile de parasire a cetatii. Unul dintre cele mai importante puncte a fost ca Scriptura aproape terminata sa poata iesi din cetate.

"In Anul Bibliei, sper ca evenimentul sa contribuie la intarirea coeziunii, a spiritualitatii comune, la intelegerea si acceptarea reciproca. Convingerea mea este ca Europa multicolora, in curs de unificare treptata, cu hotarele in curs de extindere, are nevoie de programe de acest fel, in care mai multe natiuni, mai multe confesiuni, chiar religii se intalnesc in jurul unei valori specifice si comune - Sfanta Scriptura", a spus preotul Palfi.

Evenimentul este organizat de Ministerul Culturii si Cultelor si Ambasada Turciei in Romania, impreuna cu Primaria Oradea, care va asigura o parte din bugetul necesar - 20.000 de lei.

Citeste mai multe despre Biblia oradea
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1420 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Excelent

Turcii invitati la sarbatorirea Bibliei!

 

Inteleg

ca reprezentantii BOR nu participa, nu?

 

Depinde

din ce limba in ce limba a fost traducerea.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor