Ziare.com

Cartierul bucurestean Grant, "botezat" de o familie boiereasca

de Madalina Ionescu
Marti, 22 Iulie 2008, ora 11:32

   

Cartierul bucurestean Grant, "botezat" de o familie boiereasca
Conacul familiei Grant, unde in prezent se afla Centrul de Plasament pentru Copii al Sectorului 6, este o bijuterie de arhitectura veche ce a supravietuit demolarilor si cutremurelor din Capitala.

Cladirea a apartinut scotianului Effingham Grant, fost secretar al ambasadorului Angliei, ginerele lui Dinicu Golescu si tatal Mariei Rosetti, mason, lider pasoptist si filantrop.

De la numele familiei Grant provine denumirea intregului cartier, in zona caruia se va construi Gara de Nord, locuintele ceferistilor, precum si vestitul Pod Grant, inlocuit dupa 1981 cu un pod modern.

Pe locul actualei cladiri a existat o alta, ridicata de Doamna Stanca, mama lui Mihai Viteazu (dinainte de 1600), apoi un conac de la 1812 al lui Dinicu Colescu.

Alte izvoare completeaza "fisa biografica" a monumentului: Palatul Belvedere (sau Casa cu Turn) din Cartierul Grant (str. Tibles No.64), o casa veche boiereasca ridicata in 1814 de carturarul Dinicu Golescu (n.1777-d.1830), care a infiintat aici o scoala de fete, dupa modelul scolii pentru baieti de la mosia sa de la Golesti.

In 1827, mosia si casa sunt date ca zestre Anei Golescu, casatorita cu Alexandru Racovita, iar acestia au lasat-o in 1850 fiicei lor Zoe, la casatoria ei cu secretarul consulatului britanic la Bucuresti, Effingham Grant.

Ultimul descendent al familiei Golescu-Grant a donat cladirea Ministerului Instructiunii Publice, inca inainte de 1911, pentru a servi ca sediu pentru o scoala de fete, iar intre 1925 si 1957 conacul a adapostit Liceul Doamna Stanca.

Citeste mai multe despre Grant Golescu Bucuresti conac
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3818 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor