Ce fac actorii de Ziua Mondiala a Teatrului?

Sambata, 27 Martie 2010, ora 08:01
3542 citiri
Ce fac actorii de Ziua Mondiala a Teatrului?
Foto: montaj Ziare.com

Pe 27 martie actorii din lumea intreaga vor sarbatori Ziua Mondiala a Teatrului. Acest eveniment este marcat in fiecare an prin citirea Mesajului Zilei Mondiale a Teatrelor, scris de catre o personalitate de renume mondial. Anul acesta mesajul va fi transmis de actrita britanica Judi Dench.

Actorii din toata lumea si nu numai ei, ci si oamenii care fac ca o piesa sa existe, vor sarbatori ziua facand ceea ce stiu ei mai bine, vor interpreta roluri pe scena, pentru a ne oferi noua, celor ce vom fi alaturi de ei, momente unice.

Personalitati mari din Romania nu vor ramane indiferente la aceasta zi si vor incerca sa faca ceva pentru teatrul romanesc.

Pentru Florin Zamfirescu, data de 27 de martie este cu atat mai importanta cu cat in aceasta zi, acum 44 de ani, s-a lansat in teatru. "In 27 martie 1966 eu m-am lansat. Eram elev in clasa a X-a si am participat la un festival national de arta 'Dialog la distanta' si m-am lansat ca recitator cu Legenda Manastirii Argesului sau Mesterul Manole. Am luat marele premiu. Intamplarea face ca pentru mine aceasta zi se suprapune cu Ziua Intenationala a Teatrului. Si este o zi care imi este cu atat mai draga", marturiseste actorul, care a mentionat ca cei 44 de ani de cariera reprezinta atestatul personal.

Zamfirescu spune ca, si in cazul in care aceste doua zile nu s-ar fi suprapus, lucrurile ar fi stat la fel, pentru ca aceasta zi este "ziua actorilor, ziua oamenilor care fac teatru". El a subliniat ca in fiecare an sarbatorirea acestei zile este diferita, insa in acest an nu are spectacol.

Marele actor Florin Piersic marturiseste ca sambata se va gandi la cei care au fost si au adus bucurii oamenilor si teatrului romanesc. "O sa ma gandesc la cei care au fost si care au facut bucurii teatrului romanesc, la cei tineri care avem speranta ca o sa faca la fel. Toti traim cu speranta ca ei o sa faca si o sa urmeze pe cei care meritau sa fie urmati de ei si care au invatat meseria asta cu greutate si cu profesori extraordinari si care ar trebui sa aiba si acum profesori extraordinari ca sa faca cinste teatrului romanesc", a spus Piersic.

Actorul isi aminteste cu drag de vremurile in care teatrul romanesc era vestit in Europa, alaturi de cel rusesc si cel englezesc. "Astea erau cele trei teatre care erau pomenite tot timpul, cu cele mai bune trupe, cu cei mai multi actori. In orice caz, este o sarbatoare frumoasa pentru ca teatrul romanesc are o vechime extraordinara, un trecut nemaipomenit si generatiile de aur care s-au perindat nu vor muri niciodata pentru cei care au avut prilejul sa ii asculte, sa ii vada pe ecran sau pe scena. Ma bucur ca totusi exista o zi frumoasa destinata teatrului, pentru ca fara teatru si fara muzica viata nu are niciun fel de farmec", a continuat actorul.

De asemenea, Florin Piersic a mentionat ca a doua zi de dupa Ziua Internationala a Teatrului va fi ziua sa de nume, de Florii, si, ca in fiecare an, se asteapta la sute de mesaje si de telefoane din partea celor care il iubesc si ii aprecieaza arta.

Cat despre Dan Chisu, acesta este de parere ca aceasta Zi Mondiala a Teatrului este prilejul perfect pentru a merge la un spectacol.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ziua Internationala a Teatrului, #Ziua Mondiala a Teatrului, #actori romani teatru , #cultura generala
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Domnul Mircea Diaconu va iesi in piata publica sa il arate lumii pe C Antonescu !
Poza bigone
bigone
rank 2
Actorii adevăraţi produc teatru !