Hitler si Stalin, la un pas de Nobelul pentru Pace

Sambata, 02 August 2008, ora 14:10
6309 citiri
Hitler si Stalin, la un pas de Nobelul pentru Pace

Nobel a fost middle name al Indraznelii de cand se acorda aceste premii. Uneori si bizareria s-a inscris pe listele nominalizatilor si ale premiatilor, de-a lungul anilor.

In total, 777 de persoane si 20 de organizatii au primit Premii Nobel. Din 1901, aceste distinctii rasplatesc cele mai indraznete minti din fizica, medicina, chimie, literatura, pace si, din 1968, economie.

Premiul se acorda sub forma unei medalii, a unei diplome si a unei sume de bani stabilite in coroane suedeze (10 milioane de coroane suedeze, aproximativ 1,07 milioane de euro).

Romani de Nobel

Nu au luat Premiul Nobel in numele Romaniei, dar s-au nascut in Romania. In prezent traiesc in Statele Unite ale Americii.

George Emil Palade a fost distins cu Nobelul pentru Medicina in 1974, impreuna cu Albert Claude si Christian de Duve. George E. Palade s-a nascut in 1912 la Iasi, a facut liceul la Buzau, facultatea la Bucuresti, in 1946 a plecat in SUA, iar din 1952 este cetatean american, profesor la Universitatea Yale University si la University of California, din San Diego.

Cel mai important element al cercetarilor sale a fost explicatia mecanismului celular al productiei de proteine. El a pus in evidenta particule intracitoplasmatice la nivelul carora se realizeaza biosinteza proteinelor, numite ribosomi sau granulele Palade.

In martie 1986, presedintele Ronald Reagan i-a decernat Medalia Nationala pentru merite deosebite in domeniul stiintei. In 2007, presedintele Traian Basescu l-a decorat cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Colan.

Distinctia i-a fost inmanata fiicei lui George Emil Palade care a anuntat ca acesta doneaza Universitatii "Carol Davila" din Bucuresti colectia de medalii si titluri pe care le detine.

Elie Wiesel a primit Premiul Nobel pentru Pace in 1986. S-a nascut in 1928 la Sighet. In 1955, Wiesel s-a mutat la New York. Din 1963, este cetatean american si locuieste in Connecticut.

In iulie 2002, scriitorul Elie Wiesel a facut o vizita in Romania, la Sighet, pentru a-si inaugura Casa memoriala. In 2005 s-a infiintat Institutul National "Elie Wiesel" pentru Studierea Holocaustului din Romania.

Razboi si pace

Nascute din dinamita industriasului suedez, nominalizarile la Nobel au fost adesea explozibile si provocatoare.

Iosif Visarionovici Stalin, in calitate de secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (1922-1953), a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace in 1945 si 1948.

Mahatma Gandhi, liderul-simbol al non-violentei, parinte al Indiei moderne, nu a primit niciodata Nobelul pentru Pace, desi a fost nominalizat de 12 ori, intre 1937 si 1948.

In 1939, Adolf Hitler a fost nominalizat si el la Premiul Nobel pentru Pace, in calitate de cancelar al Germaniei si de lider al Partidului National Socialist German. Doar ca in anul 1939, Nobelul pentru Pace nu s-a acordat. Asa cum nu s-a acordat nici pana in 1943 inclusiv, din motive evidente, nici in 1948, 1955, 1956, 1966, 1967 si nici in 1972.

Doamna Nobel

Premiul Nobel l-au primit 34 de femei. O singura femeie, Marie Curie, a primit Nobelul de doua ori, in 1903 pentru Fizica si in 1911 pentru Chimie.

In 1979, Nobelul pentru Pace i-a revenit Maicii Tereza, calugarita catolica nascuta in Macedonia din mama albaneza si tata aroman. Maica Tereza a intemeiat ordinul Misionarele Caritatii si a fost beatificata in 2003.

La Nobelurile literare, le remarcam pe prima scriitoare laureata, Selma Lagerlof, in 1909, si pe cea din 2007, Doris Lessing.

Nu vreau Nobelul!

Doi laureati ai Nobelului au refuzat premiul: Jean-Paul Sartre, distins in 1964 cu Premiul Nobel pentru Literatura, l-a refuzat, pentru ca el refuza orice onoruri.

Le Duc Tho a fost distins in 1973 cu Nobelul pentru Pace, impreuna cu secretarul de stat al SUA Henry Kissinger, pentru negocierea acordului de pace in Vietnam. Le Duc Tho a spus atunci ca nu se afla in pozitia de a accepta premiul, din cauza situatiei reale din Vietnam.

Patru laureati ai Nobelului au fost obligati de autoritatile statelor lor sa il refuze. Este vorba despre trei germani carora Adolf Hitler le-a interzis premiul, Richard Kuhn (Chimie, 1938), Adolf Butenandt (Chimie,1939) si Gerhard Domagk (Medicina, 1939), ulterior ei putand sa isi primeasca medaliile si diplomele, dar nu si banii.

Boris Pasternak, laureat cu Nobelul pentru Literatura in 1958, initial a acceptat premiul, dar apoi a fost fortat de autoritatile sovietice sa il refuze.

Nobelul in familie

Clasa de fizica-chimie a lumii pare sa-i aiba profesori emeriti, abonati la Nobel, pe membrii familiei Curie: Marie Curie, Pierre Curie, Irene Joliot-Curie , Frederic Joliot.

Alta familie laureata in duet, la Fizica: Niels Bohr in 1922 si Aage N. Bohr in 1975, tata si fiu.

Multilaureate Nobel au fost si organizatiile Crucea Rosie, in 1917, 1944 si 1963, precum si Comisariatul Natiunilor Unite pentru Refugiati, in 1954 si 1981.

Cel mai tanar premiat Nobel a fost Lawrence Bragg, care la 25 de ani a primit Nobelul pentru Fizica, in 1915. Cel mai varstnic laureat Nobel - Leonid Hurwicz, cel care a primit Nobelul pentru Economie in 2007, la 90 de ani.

Alfred Nobel

Premiile Nobel s-au instituit prin testamentul suedezului Alfred Nobel (1833 - 1896), savant si om de afaceri, inventator al dinamitei, in forma sa moderna.

Nobel a scris in 1895, in testamentul intocmit la Paris cu un an intainte de a muri, ca doreste ca averea lui sa le fie oferita in fiecare an, sub forma de premii, celor care in anul precedent au adus cele mai mari servicii umanitatii.

Cand a murit, Alfred Nobel a lasat in visteria fundatiei care ii poarta numele 31,5 milioane de coroane suedeze (ceea ce ar echivala in prezent cu 1,5 miliarde de coroane, adica 154 de milioane de euro).

Alfred Nobel ridica poduri si cladiri in Stockholm. Constructiile l-au facut pe Nobel sa caute noi metode de sfarmare a pietrei si asa ajunge sa modifice si sa imbunatateasca formula dinamitei si sa experimenteze folosirea efectelor nitroglicerinei. Compania Nobel a construit prima fabrica ce producea nitroglicerina si dinamita.

Laureatul meu preferat - Al Gore

Al Gore a primit Nobelul pentru Pace in 2007 si Oscarul in 2006 pentru documentarul "Un adevar incomod". Vicepresedinte al SUA timp de opt ani, din 1993 in 2001 in mandatele presedintelui democrat Bill Clinton, la randul lui a candidat fara succes la sefia Casei Albe si inca nu pare convins sa renunte de tot.

Al Gore este preferatul meu pentru ca avand in buzunar - in sertar - un Nobel si un Oscar, a transformat cheia Biroului Oval si butonul rosu in mize derizorii. Cu un Nobel si un Oscar, chiar ar avea nevoie de o bataie de cap de patru ani in Irak?

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#Nobel, #premiu, #hitler, #Stalin, #Elie Wiesel, #George Palade , #cultura generala