Scriitorii romani isi aleg presedintele

Joi, 15 Octombrie 2009, ora 18:16
2248 citiri
Scriitorii romani isi aleg presedintele

Autorii romani, consacrati sau mai tinere condeie, se lovesc de aceleasi probleme atunci cand vine vorba despre Uniunea Scriitorilor care isi alege un nou presedinte, pe 23 noiembrie, despre care scriitorii spun ca ar trebui sa modifice procedura de selectie a membrilor, pentru a se debarasa de "veleitari".

"USR se confrunta de 20 de ani cu aceleasi probleme, patrimoniul, resursele financiare scazute si selectia cadrelor, care nu se face dupa criterii valorice, ci birocratice", spune criticul literar Paul Cernat pentru NewsIn.

Presedintele USR ar trebui sa aiba calitati manageriale pentru a rezolva problema resurselor si competente evaluative pentru a aduce in uniune membrii tineri si valorosi, "pentru ca, deocamdata, uniunea este plina de veleitari".

"Ma tem ca niciunul dintre candidatii la presedintia USR nu are calitatile necesare indreptarii acestei situatii", completeaza Cernat, care nu se hazardeaza in a face predictii despre cine va deveni noul presedinte al USR.

USR a ajuns un sindicat

Pe un ton de dezamagire, scriitorul Petru Cimpoesu spune ca Uniunea Scriitorilor reflecta, in miniatura, tarele societatii romanesti: dezorganizare, favoruri si lipsa criteriilor valorice. "Uniunea Scriitorilor s-a transformat intr-o adunatura de veleitari. Dintre cei aproape 3000 de membrii ai Uniunii, va spun, nu stiu daca sunt 500 de scriitori, in sensul real al cuvantului. USR a ajuns un sindicat, calitatea de membru al USR nu este o forma de recunoastere a valorii artistice a acelui om", spune si scriitorul Petru Cimpoesu, intr-o declaratie facuta NewsIn.

Cat timp au fost admisi in Uniune, scriitorii nu pot fi dati afara, iar adevarata problema consta in admiterea lor, de catre Comisia de validare, explica acesta. Presedintele USR nu face parte din aceasta Comisie, deci nu el decide admiterea acestor membri, care se ridica, in prezent, la 3.000.

"Fenomenul este determinat de faptul ca printr-o lege propusa si adoptata in perioada in care a fost presedinte Eugen Uricaru, membrii Uniunii au dreptul la o marire de 50% a pensiei. Consecinta acestei legi a fost ca oameni de 50 de ani, care abia stiu sa tina pixul in mana, au dorit sa fie numiti scriitori peste noapte. Legea e folosita de tot felul de veleitari, care se apuca sa scrie la 50 de ani, se duc cu cadouri la membrii Comisiei si ii indupleca sa ii numeasca si pe ei membrii ai USR", povesteste scriitorul, care adauga, ludic: "Si Arghezi a debutat la 42 de ani, dar cati dintre ei sunt Arghezi?!"

"M-am indepartat de USR, tocmai pentru ca nu vad nicio solutie", conchide Cimpoesu, care, totusi, stie clar cu cine va vota pe 23 noiembrie: "Manolescu este omul potrivit, personal, voi vota cu el, daca voi ajunge la aceasta intalnire de pe 23 noiembrie. Si pe Stefan Agopian il consider un scriitor bun. Dar, cum sa va spun, e ca la presedintie, ca la guvern, degeaba il propui pe Klaus Iohannis, daca nu-i stii si pe ceilalti, cu care face el echipa. Presedintele este reprezentantul breslei" .

"Noul presedinte al Uniunii Scriitorilor are o misiune a carei miza pune in joc chiar rolul scriitorului, spune poetul Cassian Maria Spiridon, presedinte filialei USR Iasi. "Trebuie sa reasigure demnitatea scriitorului in societatea romaneasca, sa avanseze solutii pentru ca Uniunea sa se transforme intr-o comunitate", spune Cassian Maria Spiridon, care isi aminteste ca, in anii comunismului, scriitorii se"adunau pe la colturi de strada, sa vorbeasca", pe cand acum, s-au transformat in "insule".

Scriitorul Razvan Tupa, care nu este membru al Uniunii Scriitorilor, explica pentru NewsIn de ce USR nu este "atractiva" pentru tinerele condeie: "Ei nu sunt preocupati de proiecte literare, ci de programe sociale pentru membri. Ei vor sa-i ajute pe membri sa traiasca, de fapt, practic, sa moara, pentru ca multi sunt foarte batrani. Manolescu parea cel mai potrivit sa faca ceva, dar nici el nu a reusit sa faca nimic, cred ca din cauza numarului prea mare de membri. Nu stiu cine ii poate ajuta", spune acesta.

Criticul si eseistul Livius Ciocarlie admite ca USR a devenit mai degraba "o miscare sindicala" decat o asociatie profesionala: "Uniunea Scriitorilor este o comunitate de interese a scriitorilor romani de o anumita varsta. Inainte de toate, USR inseamna pentru ei un ajutor material, printr-o marire de pensie si indemnizatie de merit", spune Livius Ciocarlie, chestionat de NewsIn. "Daca ar fi vorba ca din USR sa faca parte doar cei care merita, ea ar fi mult mai restransa. Ar fi o societate de elita. In realitate, lucrurile nu stau chiar asa, au fost promovati si oameni care au scris cateva carti si nu de valoare", adauga acesta.

Una dintre problemele pe care Livius Ciocarlie le identifica este aceea ca USR nu este o institutie credibila, foarte multi scriitori tineri percepand-o ca fiiind "depasita", motiv pentru care nici nu sunt interesati de calitatea de membru. Solutia ar fi aceea ca USR sa organizeze manifestari prin care sa proomoveze literatura, sa iasa din statutul "sindical, de aparare a drepturilor materiale".

Prozatorul Stefan Agopian, senior editor la Academia Catavencu, va candida la alegerile pentru presedintia Uniunii Scriitorilor, avandu-i contracandidati pe criticul literar Nicolae Manolescu, actualul presedinte al Uniunii Scriitorilor, si poetul Dan Mircea Cipariu.

Pentru alegerea presedintelui, se convoaca o Conferinta Nationala, iar fiecare filiala are un numar de delegati, alesi prin vot secret, care participa la aceasta conferinta si voteaza. Alegerile vor avea loc pe 23 noiembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
#alegeri presedinte USR, #scriitori romani USR presedinte , #cultura generala