Ziare.com

Tiganii - o poveste

Duminica, 11 Noiembrie 2007, ora 13:48

   

Tiganii - o poveste
Potrivit istoricilor care s-au ocupat de acest popor nomad, prima atestare documentara a unor comunitati inchegate dateaza din anul 1068, din timpul Imperiului Bizantin. De-a lungul timpului si in functie si de locurile pe unde au haladuit si s-au stabilit, tiganii au fost denumiti in fel si chip: "arami" - armean pagan, "farontseg" - gloata, "bohemian" - din Boemia, "tartares" - tatar, "gypsi" - egiptean, "saracin" -arab, "athinganoi" - tigan (egiptean).

Dupa 1989, in Romania a fost o adevarata lupta intre autoritati si organizatiile etnicilor tigani pentru a impune denumirea de "rom" sau "rrom" si folosirea acestora in documentele oficiale.

De unde vine denumirea de "rrom"? Potrivit specialistilor, din grecescul "rhomaios" - o denominatie pentru locuitorii Imperiului Roman, dar si denumirea pe care au purtat-o crestinii din Imperiu pana la caderea Bizantului.

In Europa, tiganii, fie ca au fost sunt "sinto" - tiganii din spatiul germanic, sau "kalo" - tiganii din spatiul hispanic, reprezentau o comunitate transfrontaliera cu limba si cultura proprie. Tot in legatura cu denumirea lor, alte surse intaresc faptul ca "tigan" provine din limba greaca, numai ca acest nume a fost legat de o secta de eretici, cu care rromii nu au nici o legatura.

In zilele noastre, tiganii sunt "gypsy" in engleza, "gitan" in franceza si "gitano" in limba spaniola, numele lor avand legatura cu Egiptul. Se spune ca pentru a obtine permise de trecere prin tarile Europei apusene, rromii au pretins ca sunt crestini din Egipt aflati in pelerinaj, iar cand nu au putut sa convinga autoritatile, si-au falsificat documentele.

Alte natii au ramas pur si simplu la varianta slava data de sarbi lui "astiganos" "cingarije" (in limba sarba, litera "c" se pronunta "tz"). Astfel romanii au ajuns sa le spuna "tigani", ungurii "tigoniuk", iar italienii "zingari".

Originea si limba

Pornind de la anumite caracteristici, printre care si limba, specialistii sustin ca rromi provin din nordul Indiei, din Punjab. Se estimeaza ca migrarea lor a avut loc in mai multe valuri si a inceput in urma cu cel putin 1000 de ani.

Originea si cauzele migrarii au fost interpretate in diverse feluri. Existenta in India, chiar si in prezent, a unor triburi nomade sau seminomade sustin teoria ca rromii au fost dintotdeauna nomazi si ca au fost nevoiti sa paraseasca India in timpul unei invazii externe, fiind impinsi spre Europa de razboaie sau de invazii.

Potrivit unei alte teorii, rromii ar fi fost in vechime membrii unei caste de razboinici care a luptat impotriva invadatorilor musulmani si au parasit India.

Se spune ca limba vorbita de tigani are importante influente persane si armene, fapt care demonstreaza ca ei ar fi trecut prin acele zone. De asemenea, multitudinea de cuvinte care provin din greaca si care exista si acum in limba romilor confirma faptul ca au petrecut o lunga perioada de timp in Imperiul Bizantin.

Alte cercetari sistematice de lingvistica, antropologie si istorie confirma originea indiana. Una dintre cele mai solide dovezi in acest sens: proba ca limba tiganeasca este inrudita cu limba neo-hindi, derivata din prakrit, forma a vechii sanscrite.

Migratia

Se pare ca stramosii romilor s-au raspandit in lumea larga pornind din nord-vestul Indiei, de pe teritoriul actualului Punjab si Rajastan, in 430-431 d.Hr., spre Persia.

Legenda spune ca monarhul persan Bahram Gur a dat o lege potrivit careia supusii sai trebuie sa lucreze o jumatate de zi, iar in cea de-a doua sa petreaca.

Bahram Gur i-a cerut regelui Indiei 12000 de lautari (persanii erau foarte multi) care s-au stabilit acolo, au inceput sa se inmulteasca si, pentru a se putea intelege cu localnicii, au invatat limba locului. Se pare ca tiganii au luat drumul Armeniei pe la mijlocul secolului al VII-lea, care ulterior a cazut sub dominatie araba.

In Armenia, tiganii s-au despartit in trei mari grupuri: unii au plecat spre nordul Marii Negre, altii au mers spre sudul acesteia, pana in Egipt, iar o alta parte spre vest, catre Imperiul Bizantin, de unde s-au raspandit in toata Europa. Dupa cucererirea Balcanilor de catre otomani, tiganii au fost impinsi catre Vestul Europei.

Aici, deoarece zona era mult mai dezvoltata economic, tiganii nu au putut juca un rol important ca mestesugari. La inceput au fost primiti cu entuziasm, dar cand bastinasii si-au dat seama ca tiganii vor sa se stabileasca, au inceput sa ia masuri impotriva lor.

In tarile din Estul Europei, prezenta romilor a fost mult mai apreciata, cel putin din punct de vedere economic, mestesugarii tigani gasindu-si loc in cadrul breslelor aflate in formare. Specialistii pun pe seama acestui fapt prezenta de astazi mai mare a tiganilor in tarile din Estul Europei, comparativ cu cele din occident.

Cei care au ramas in Peninsula Balcanica au cazut in sclavie, iar cei care nu au acceptat robia si-au continuat calatoria, ajungand pana in Finlanda. Dupa abolirea sclaviei, in Tarile Romane a mai avut loc un val de migratie catre Europa Occidentala si chiar catre America.

Dovada faptului ca tiganii care traiesc astazi in Europa si peste Atlantic sunt urmasii tiganilor din fostele provincii romanesti este data de dialectul lor.

In Romania

In Romania, cu unele exceptii, romii traiesc la marginea satelor. Extinderea unora dintre aceste localitati a dus la inglobarea romilor in masa comunitatii, ca niste insule. Astfel, comunitatile unde romii reprezinta majoritatea sunt foarte rare, dar ei incearca sa-si pastreze simbolurile.

Roata cu spite (chakra), de exemplu, similara cu Ashok Chakra, roata de pe steagul Indiei, reprezinta creatia si miscarea lumii. Verdele, atat de iubit de tigani, inseamna campia, padurile, drumurile, iar albastrul reprezinta cerul, libertatea. Imnul este Djelem, djelem, iar motto-ul: Opre Roma.

In 1971, la Primul Congres Mondial al Rromilor, s-a stabilit si ziua acestei etnii, 8 aprilie. De-atunci, congresele au incercat sa standardizeze limba, sa obtina compensatii pentru suferintele din timpul celui de-al doilea razboi mondial, sa imbunatateasca starea educationala, sa se recunoasca originea indiana.

La recensamantul din 2002, tiganii din Romania erau 535.250, adica 2,5 la suta din populatie. Situatie contestata lideri ai tiganilor sau personalitati ai acestei etnii au vorbit despre 1,5 milioane de persoane. Dar in 1992 vorbim de 819.446 de tigani, in 1977 de 540.000, iar in 1930 de 262.407.

In perioada 1830 1860, cand a inceput dezrobirea lor, in Tara Romaneasca si Moldova traiau 200.000-250.000 de tigani. Prima lucrarea stiintifica despre ei dateaza din 1837, cand Universitatea din Berlin i-a cerut lui Mihail Kogalniceanu o lucrare. In 1714, Cantemir se intreba "De unde a venit acest neam in Moldova?".

Daca despre tiganii din Europa exista studii incepand cu 1521, despre cei din Romania nu sunt decat referiri ale calatorilor straini. In documentele cancelariilor romanesti, tiganii figurau ca robi domnesti, manastiresti sau boieresti.

Iar cateva secole au avut parte de un regim de sclavie dura. In prima jumatate a secolului 19, ajunsesera o marfa foarte traficata si erau vanduti cu cantarul (erau ingrasati in acest sens) de la copii la tiganii batrani.

Desfiintarea robiei (1856) nu a insemnat insa ca societatea si-a pus problema emanciparii tiganilor, astfel ca au fost in continuare marginalizati, iar asta a creat un decalaj economico-social de proportii.

Romii cereau in 1919 statului sa nu mai fie numiti "tigani", termen considerat "de batjocura", si sa fie considerati egali in drepturi si sa primeasca pamant. Situatia lor s-a imbunatatit in perioada 1934 1939, cand au aparut reviste proprii si societati care militau pentru drepturile tiganilor, dar deceniul al patrulea al secolului trecut a fost odios.

1940 le aducea interzicerea deplasarii, pe motiv ca ar transmite tifos. In 1941 se vorbea ca tiganii "contamineaza rasa romaneasca", iar in 1942, un Degret Regal stabilea criteriile de deportare s-a inceput cu confiscarea bunurilor, s-au rationalizat alimentele si s-au format coloane de munca fortata pentru Transnistria.

Potrivit Comisiei pentru victimele Holocaustului, in Transnistria ar fi murit 36.000 de tigani, dar exista estimari care avanseaza cifre mai mari.

Egalitarismul din perioada comunista n-a adus etniei bunastarea. Au aparut carti in limba rromani, dar a existat un acces minimal la servicii sociale. S-a constituit insa o elita, dar aceasta era integrata in majoritate si reprezenta un model numai in mod tacit.

PCR, care a interzis nomadismul, a avut un program legat de tigani, dar a privit numai infractionalitatea. Prin urmare, multi dintre tigani, considerati ca apartinand unei "subculturi", au renuntat la identitatea etnica. Accesul pe piata muncii era limitat, prejudecatile s-au adancit, ruptura era definitiva.

Dupa 1989, desi au fost recunoscuti ca minoritate nationala, tiganii nu au vazut si imbunatatirea situatiei lor. S-au infiintat partide politice si organizatii civice, iar in 2000, guvernul a elaborat o strategie pe zece ani pentru imbunatatirea situatiei lor. Au trecut sapte ani, si prapastia e mai mare decat oricand. Coeziune exista numai in sanul etniei.

Cristian Mihai Chis

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 14208 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
44 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Un ecou din partea unui alplaudac fascistoid :

Da andi,stim faptele razboiniclor romi din al doilea razboi mondia,dar ca nu au apucat sa fie fructificate si mentionate in cartile de istorie pentru ca romanii lasi si tradatori,i-au deportar si exterminat pe criterii rasiale in timp ce rudele lor luptau alaturi de lasii si tradatorii romani pe frontul din Est. Cat despre furturi si violuri,aceste indeletniciri se regasesc si la majoritarii romani. Vorba aia: hotii striga '' hotii!''.
Mi-ar crapa obrazul de rusine sa-i fac pe altii hoti si violatori- stiind ca inaintasii mei si tara mea au pe vecie statut de tara agresor-genocidar.

 

 

Esti mai ireal decat un caine vorbitor

Pentru A.I.

limba sansrita este printre primele limbi indo-europene scrise. Cert este ca graiul rromilor este unica limba din lume care se aseamana cel mai mult cu sanscrita.
Iar ceea ce spui d-ta '' limba romana este varianta cea mai apropiata de limba primordiala, din care provine si sanskrita'',este de rasul curcilor. Domnule dac,singura inscriptie a dacilor este aceea '' Decebalus Per Scorilor''. Orginiea si graiul dacilor sunt incerte.

Ceea ce spuneti dvs este mai ireal decat un caine vorbitor... Cum puteti debita asemenea infantilizati a la marca cascadorii rasului? Nu va este rusine?

 

 

Romania nu merita sa aiba tigani pe care din nefericire ii are. Romanul este roman iar tiganul este si va ramane tigan in veci !

Haideti sa nu mai intretinem aceasta confuzie absurda care sa acopere adevarata fata a tiganilor. Sunt de principiu ca fiecare natiune in cazul nostru a romanilor sau etnie in cazul vostru al tiganilor trebuie sa se prezinte lumii asa cum este. Nu sunt de acord cu politica de claca, de gloata. In gloata nu pot fi evidentiate caracteristicile individuale.
De ce va este rusine sa va prezentati lumii ca TIGANI? De ce va dati orice altceva decat ceea ce sunteti cu adevarat? Vreti ca omenirea sa va acorde respect si consideratie insa voi insiva va renegati originea si va rusinati cu voi si neamurile voastre.
Cand cineva spune despre tiganii din Romania ca sunt cum sunt voi v-ati facut un obicei din a spune ca si romanii ar fi la fel. Nu suntem la fel. Noi ne asumam identitatea si mai mult: cu bune si cu rele ne prezentam LUMII ca fiind romani nu ne ascundem sub pulpana altor natii pretinzand ca am fi altceva.
Maturizati-va odata, cautati-va originile, intorceti-va la ele, vedeti care va sunt stramosii si de unde va trageti. Incetati a mai fi "frunze in vant, copii ploii", tolerati in tari straine.
Intorceti-va in Punjab-ul stramosesc, construiti-va propria tara, transformati-va intr-o natiune dintr-o etnie divizata. Cultivati valorile, purificati-va de rele, invatati sa traiti pe munca voastra cinstita si sa va respectati macar propriile legi.
Asa va veti castiga respectul altor popoare.

 

 

Greu cu istoria cumetrase

Pentru Marius:
Salut! Am un prieten roman care mi-a spus ca taranii romani era din cea mai joasa casta a societatii Si anume,li se spuneau '' serbi''. Adica,robi,sclavi. Bulgarii le spuneau ''serbi'',nu romani! Sa fi fost toti... serbi ca sa li se zica asa? Desigur,nu!

 

 

Istorie adevarata,nu cea predata de profesorii din Romania.

O discriminare de tip social nu difera cu nimic de o doscriminare pe criteriul rasial. Sa mai si spui ca nu v-ati comportat cu romii asa cum s-au comportat americanii cu sclavii de culoare,nu faci altceva decat sa denaturezi istora. Robia colectiva si deportarea/genocidul romilor din perioada celui de-al doilea razboi mondial,sunt cele mai grave forme de discriminare la adresa etniei rome. Odata ce statul roman si biserica ii vindeau pe romi cu ocaua,asta inseamana ca statul roman era unul sclavagist (dar de tip social/economic: nu mai putin condamnabil decat statul american rasist). Asa ca maestre,mai pune si tu mana pe o carte de istorie adevarata,nu cea falsificata de catre negationistii a la marca ion coja sau buzatu.

 

 

Gandesti ilogic si denaturezi istoria

Daca o sa citesti aberatiile mascaricilor de la organizatia noua dreapta,o sa crezi ca romii faceau parte din casta inferioara a Indiei. Insa,omitit un lucru : nu toti romii faceau parte din casta inferioara a indiei
( asa cum nu toti serbasii si iobagii romani faceau parte din clasa de jos a societatii).Romii,au origini indice. Asta insemna ca faceau parte din acelasi popor cu restul populatiei din India ( asa cum serbasii si iobagii romani faceau parte din acelasi popor cu restul populatiei romanesti). Diferenta o facea sistemul de caste - statul social. Iar romii nu erau inferiori,ci romii erau buni mestesugari,muzicanti,comercianti,militari (asa cum este normal intr-o oricare alta tara).

Cat despre cotropitorii persani,probabil ca indienii nu pierdea in fata persanilor si mongolilor,ci persanii si mongolii au profitat de caderea imperiului Gupta si i-au invins.

Apropos,acei muzicanti deghizati care au fost trimisi in persia,au cucerit si stapanit China 20 de secole fara sa trimita acolo nici macar un singur om. Cultura indiana a fost unica arma care a adus aceasta victorie.

Si ca sa revin la denumirea romilor,mai intai am sa-ti atrag atentia ca gandesti ilogic. Denumirea corecta a unei natiuni sau minoritari nu este asa cum te intituleaza alte popoare,ci denumirea corecta a unei natiuni sau minoritati este asa cum se recomanda ei:romi sau tigani,maghiari,secui sau ceangai,germani sau deutsch,japonezi sau nipponi,coreeni sau gogury etc. Dupa Am spus ca gandesti ilogic,pentru ca daca am judeca cu aceeasi unitate de masura: adica,sa debitam ca denumirea unei etnii sau natiuni este fixata de alte popoare,cum se face ca in ziua de astazi va numiti romani ( si nu valahi - asa cum alte popoare v-au denumit oficial jumatate de mileniu 1330-1862)?! Dupa logica dvs de doi bani,in ziua de astazi ar trebui sa va denumiti valahi,nicidecum romani ( asa cum se recomandau in trecut locuitorii acestor meleaguri). Dvs este cel care trebuie sa vina cu argumente logice,nu altii,pentru ca nu altii stabilesc denumirea unei natiuni sau etnicii,ci cei in speta decid si stablilesc numele cu care vor sa fie indentificati. Aceasta initiativa de numeste '' dreptul la identitate''.

 

 

...

Dragose,daca stiai ceva despre istoria romilor si limba vorbita de ei,ai fi stiu ca limba vorbita de romi este similara cu pungaba si hindi. Este ceva normal pentru ca romii au origini indice. Termenul '' manush'' este un cuvant al limbii romani derivat din sancritul''manushya'' ( care insemna '' oameni''). In cazul etnonimului
'' rom'' este substantivat ( asa cum este cazul si in etimologia cuvantului roman derivat din latinescul romanus) Adica,om care face parte din populatia romana.

Insusi cuvantul '' manush'' insemna in limba romanii
'' om''. Este un cuvant utlizat de toti romii din toata lumea,indifenrent ca-i denumit regional manoushe,kale,sau rom. Aceste termene sunt doar niste denumiri regionale. Termenul rom este folosit ca termen umbrela pentru a insuma intreaga etnie a romilor. De ce? Pentru ca toti romii din toata lumea vorbesc acelasi grai ( romanes).
Logic ca limba romani nu s-a vorbit in India,pentru ca limba romani s-a format in afara indiei. Sa stii ca si eu l-am urmarit cu placere pe Ian Hanckock cum a maturat pe jos cu romanii care debitau ca denumirea romilor creeaza confuzie cu denumirea romanilor ( batandu-le obrajul Hancock romanilor ca asa-zisi romani s-au denumit oficial timp de jumatate de mileniu 1330-1862 valahi ). Cand Hancock le-au dat peste nas acelor ipocriti sovini,
acestia au tacut malc.

De fapt,Ian Hancock nu urmareste nimic alteceva decat sa spuna ca cuvantul rom este un cuvan vechi si corect al limbii romani pentru desemnarea apartenentei etnice. Hancock stie destul de bine ca proto-romii utilizau expresia '' ame sam e rromane zdene'' ca forma de autoidentificare la apartenenta etnica. In ziua de astazi mai toti '' gajii'' (strainii) au azit celebra expresie provenitra din graiul romanes ''janes romanes''. Ministerul Culturii si cultelor nu oficializau ei de nebuni o denumire peste noapte,dar ei stiu destul de bine ca termenul '' rom'' are in spatiul anglo-zaxon o vechime de cca. 250 de ani. Pe teritoriul Romaniei,termenul romilor este mentionat in lucrarile lui Kogalniceanu inca din anul 1837. Ideea este ca nu vechimea unui exonim sau etnomic este factorul decizionar,ci factorul decizionar este '' dreptul la identiate''. Cat despre casta inferioara,daca admitem ca dalitii sunt stramosii romilor,atunci trebuie sa admitem serbasii si iobagii din casta inferioara a valahiei sunt stramosii romanilor din ziua de astazi.

 

 

Ilogic si neinformat

Adi,nu li s-a spus tigani de la inceput ( asa cum nici voua nu vi s-a spus de la inceput romani,ci vi s-a spus '' valahi''). Retoric te intreb: de ce nu vi s-a spus de la inceput romani si vi s-a spus valahi?! N-ai cum sa iti sustii dreptul stramosilor tai de a utilizat de stramosii tai (romani, maghiari,germani,cumani,pecenegi,
uzi,avari,roxolani,tatari,romi s..m.d.a.a/pentru ca stramosii tai nu se numeau in trecut romani,ci se numeau oficial valahi). Iar deca debitam infantilizati de genul: in continuare imi sustin dreptul de a folosi numele utilizat de stramosii mei,si altii o sa sustina dreptul de a folosi numele utilizat de alte popoare: valahi,
caraormani,bogdanlai,cutovlahi,ghiari,serbi si iobagi.

 

 

Ni se intinde o cursa

Eram in 1999 la Universitatea din Los Angeles la o intalnire organizata de Chancellor cu toti profesorii dela U.C.L.A. La un moment dat a venit glont spre mine un domn care m-a intrebat daca sunt roman-si dupa ce i-am raspuns afirmativ m-a intrebat daca stiu tiganeste.Am ramas mirat de intrebare si i-am raspuns ca nu cunosc aceasta limba.La randul meu l-am intrebat de unde i-a venit aceasta idee?Omul s-a recomandat,era seful catedrei de Indianistica dela U.C.L.A.,si mi-a spus ca el stie ca noi romanii suntem tigani.Bineinteles ca mi s-a ridicat sangele in cap,dar am ramas totusi calm si l-am intrebat de unde are aceste informatii. Omul mi-a spus ca la inceputul mileniului 2 a existat o mare migratie de populatie din partea de vest a 1/3 mijlocii a Indiei si ca populatia s-a indreptat spre Vest ajungand pana in teritoriile Imperiului Bizantin,unde au fost numiti oameni fara proprietate sau romei.O parte dintre acestia si-au continuat migratia spre nordul peninsulei Balcanice,au trecut Dunarea si au populat un teritoriu nelocuit, pe care se afla azi Romania.De aia ma intreba omul daca eu stiu tiganeste.Am ramas cu gura cascata de uimire la toata povestea pe care mi-o spunea un profesor universitar.I-am replicat ca originile noastre atestate de limba,obiceiuri,cultura sunt predominent latine,ca eu nu stiu sa vorbesc tiganeste,ca poporul meu nu se trage din tigani si ca din cuvintele tiganesti sunt intrate in vocabularul romanesc doar cateva expresii de slang.Am constatat cu acea ocazie cat de putin au facut istoricii si filologii nostri pentru a face cunoscute in lumea larga radacinile neamului nostru romanesc-,si cat de vulnerabil este un popor caruia nu i se stie adevarata sorginte.Pe de alta parte nu pot sa nu remarc similitudinea dintre parerile auzite la L.A.si unele"teorii"emise de asazisi istorici ai unor tari cu care ne invecinam si care acrediteaza in istoriografia europeana teoria spatiului nelocuit dela nordul Dunarii din primul mileniu.Aceasta falsa istorie se potriveste manusa cu idea venirii tiganilor lla nordul Dunarii pe un teritoriu virgin,nelocuit.Nimeni nu va apara istoria neamului nostru decat noi romanii.

 

 

Documentat-va inainte de a scrie

Ma numesc Gabor Matei si fac parte din marea familie a GABORILOR din Tirgu Mures. Nu sunt de acord cu articolul despre
originea tiganilor.Toata lumea sustine ca avem ca tara de origine
INDIA.Nevasta mea este blonda ,socrul meu este blond ,fata mea este blonda... in India nu prea gasesti oameni blonzi , tigani cu palarie mare si tiganci cu asemenea model de rochii. Modelul de imbracaminte duce cu ceva din america anilor 1800.Tiganii din Mures au purtat hainele si inainte de *89 ;faceau scocuri si atunci ;faceau comert cu vase si erau liberi--nomazi si atunci.E mult de discutat pe acest subiect .de aceea nu e bine sa afirmati ca avem ca tara de Origine India.
Noua nu ne e rusine cu numele poporului nostru.Partida romilor se supara daca cineva ne face tigani .Dar nu este corect. Partida Romiilor ar trebui sa se ocupe cu schimbarea modului de viata atiganilor , nu cu schimbarea numelui.Nu are rost sa schimbam numele daca nu schimbam si faptele noastre.
NU trebuie de asemenea asociat cuvintul TIGAN cu sinonimele :-HOT,CRIMINAL,s.a. Sintem cei mai buni meseriasi --o mare parte dintre noi. Haideti sa judecam omul dupa faptele lui si nu dupa etnia
din care face parte

 

 

fara catalogari dear!!!

nu stiu ce avetii voi gajeii cu noi tiganii...,nu ne catalogati pt ca nu toti suntem la fel.asa cum si voi romanii sunteti...buni,rai,educati,inculti,murdari,curati etc,asa suntem si noi.problema voastra este ca nu va uitati la tiganul cult si curat,va sare in fata numai faptele rele pe care le pricinuiesc tiganii,dar oare stii tu cum sunteti priviti voi romanii de catre alte civilizatii?am auzit din intamplare intr-o cafenea din londra vorbindu-se de voi cum ca ne asupriti pe noi pe tigani si ca nu ne dati seansa sa ne afirmam fiindu-va frica ca intelectul nostru este mult mai mare ca si al vostru,mai ziceau ca sunteti brute si ca va trageti din dracula de asta sunteti asa.erau puri british asa ca uita-te in jurul tau dupa care sa vb.de mers in india ii prea tarziu pt asta tara iti este unde te nasti,dar daca totusi ai o problema iti propun sa pleci tu fara sa izgonesti pe altii din tara natala,o zi buna!

 

 

Articol cu furtisaguri...

Nu am trait in Imperiul Bizantin si nici in secolul XIX. Dar am trait in comunism si pot sa va spun cu siguranta ca referitor la acea perioada articolul contine cam multe minciunele. Daca si restul o fi la fel... Oricum, ati reusit sa ma inveseliti la ultima fraza. Mersi.

 

 

Mici rectificari!

1. Dezrobirea a inceput in 1842. Ne-am comportat cu etnia lor cam cum era modelul pe acele vremuri sec. XIX - XX(vezi USA, vezi deznationalizarea romanilor din Transilvania, Irlandezilor, Bretonilor, francezilor din Canada si Louisiana etc.)

2. Daca sahul Persiei a cerut regelui indian 12000 de lautari - mi-e foarte clar ca tiganii cu asta se ocupau, si nu faceau parte din nici o casta razboinica (astea-s basme ale organizatiilor romani din State)

3.Daca in toate celelate tari se numesc gipsy, gitanos etc. de ce la noi se insista pe timpenia cu Rrom?

Dupa cum vedeti e doar un nume luat din timpul sederii in "Romania" Imp. Bizantin aflat spre final? adica o facatura pt. care suferim noi.

Nu om fi noi romanii fara pata dar vreau sa fim cunoscuti pt. faptele noastre, nu ale altora.

 

 

Pt. Jean (aka

Si pe acolo ati ajuns?! :-0 Jimmy boy, limba romana este varianta cea mai apropiata de limba primordiala, din care provine si sanskrita. Este limba primordiala modernizata, daca vrei, fapt atestat de lingvisti, antropologi si istorici de bun simt, putini la numar. "Limba rromanes" e o gaselnita de dupa 1989, cand Ilici, Petrica si alti lupi ai sai au impus cu o nesimtire funciara aceasta minciuna si ne obliga pe noi sa ne mintim de dragul de a fi "politically correct" in fata "europenilor". Limba tiganeasca, pe care o vorbiti voi in realitate, nu este nici macar o limba de sine statatoare, ci un limbaj verbal format din amestecul de termeni "stramosesti"(proveniti din dialecte de pe teritoriul Indiei) si idiomuri imprumutate, stalcite, sau pur si simplu furate in "dulcele stil clasic" de catre nomazii tuciurii de pe meleagurile prin care au migrat de-a lungul timpului. Tocmai de aceea, fiecare comunitate de tigani (NU R/ROMI!!!) din Europa are un idiom propriu si foarte diferit (unul fata de altul), in functie tot de tara in care s-au aciuat. Lasa-ne cu aerele astea de aristocrat. Tot respectul pentru oricine invata si are bun simt, dar, iata ca prea multa educatie risipita pe indivizi diabolici, poate aduce drame istorice si periclita identitatile unor natiuni. Desigur, cei care mistifica istoriile popoarelor, in speta a romanilor sunt foarte bine instruiti. Exista descantece si urari romanesti stravechi (de fapt dace), din perioada pre-crestina (care s-au perpetuat pana in zilele noastre), cand, la nasterea unui prunc, i se ura in versuri sa fie sanatos, frumos, sa aiba fata alba ca laptele, parul auriu ca graul, ochii precum stelele de pe cer etc. in spiritul fizionomiei blonde a stramosilor nostri. Poate ca noi va detestam asa, nu pentru ca sunteti niste oameni deosebiti, harnici, curati si onesti, cum si sunteti, ci pur si simplu pentru ca ni s-o fi transmis gena nazista...Cine stie... Poate ne ajuta savantii israelieni sa descifram enigma asta.

 

 

Pt. Jean (aka "James")

Si pe acolo ati ajuns?! :-0 Jimmy boy, limba romana este varianta cea mai apropiata de limba primordiala, din care provine si sanskrita. Este limba primordiala modernizata, daca vrei, fapt atestat de lingvisti, antropologi si istorici de bun simt, putini la numar. "Limba rromanes" e o gaselnita de dupa 1989, cand Ilici, Petrica si alti lupi ai sai au impus cu o nesimtire funciara aceasta minciuna si ne obliga pe noi sa ne mintim de dragul de a fi "politically correct" in fata "europenilor". Limba tiganeasca, pe care o vorbiti voi in realitate, nu este nici macar o limba de sine statatoare, ci un limbaj verbal format din amestecul de termeni "stramosesti"(proveniti din dialecte de pe teritoriul Indiei) si idiomuri imprumutate, stalcite, sau pur si simplu furate in "dulcele stil clasic" de catre nomazii tuciurii de pe meleagurile prin care au migrat de-a lungul timpului. Tocmai de aceea, fiecare comunitate de tigani (NU R/ROMI!!!) din Europa are un idiom propriu si foarte diferit (unul fata de altul), in functie tot de tara in care s-au aciuat. Lasa-ne cu aerele astea de aristocrat. Tot respectul pentru oricine invata si are bun simt, dar, iata ca prea multa educatie risipita pe indivizi diabolici, poate aduce drame istorice si periclita identitatile unor natiuni. Desigur, cei care mistifica istoriile popoarelor, in speta a romanilor sunt foarte bine instruiti. Exista descantece si urari romanesti stravechi (de fapt dace), din perioada pre-crestina (care s-au perpetuat pana in zilele noastre), cand, la nasterea unui prunc, i se ura in versuri sa fie sanatos, frumos, sa aiba fata alba ca laptele, parul auriu ca graul, ochii precum stelele de pe cer etc. in spiritul fizionomiei blonde a stramosilor nostri. Poate ca noi va detestam asa, nu pentru ca sunteti niste oameni deosebiti, harnici, curati si onesti, cum si sunteti, ci pur si simplu pentru ca ni s-o fi transmis gena nazista...Cine stie... Poate ne ajuta savantii israelieni sa descifram enigma asta.

 

 

Prima   1   2   3   Ultima

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor