De la cititori: De ce doare Adevarul? (partea I)

Sambata, 08 Mai 2010, ora 20:26
2996 citiri
De la cititori: De ce doare Adevarul? (partea I)
Foto: dailygab

Ca sa nu provocam suferinta altora adesea mintim sau spunem numai o parte din adevar. Si acest lucru se intampla chiar si in situatii de viata si de moarte.

Adesea bolnavii cu boli grave isi afla adevaratul diagnostic mai tarziu decat ceilalti membri ai familiei. Ca sa il menajeze, acestia evita sa ii spuna gravitatea situatiei. Care este acel lucru care trebuie menajat chiar cu pretul unei raportari gresite la starea de sanatate si sansele de supravietuire?

Cel mai adesea este atasamentul de viata. Orice amenintare care ar putea intrerupe legatura noastra cu viata ne trezeste frica, chiar spaima. Numai sa apara amenintarea durerii fizice sau umbra mortii prin apropiere, si reactiile naturale de conservare a vietii ne inunda organismul cu tot felul de substante incat nu ne mai putem controla. Aceasta stare in care ne pierdem controlul este atat de neplacuta incat dorim sa o evitam chiar daca pretul platit este prea mare.

Exista motive pentru care merita sa infrunti suferinta in loc sa fugi de ea? Cu siguranta, cel mai important este tocmai dobandirea stapanirii asupra propriului corp. Daca accepti sa infrunti suferinta, frica, cu timpul influenta ei asupra omului devine tot mai mica, iar puterea omului tot mai mare.

Daca indraznim sa "ne luam inima in dinti" si sa infruntam furtuna din interiorul nostru, avem sanse chiar sa o potolim. Altfel, toata viata vom fi niste fricosi. Numai invatand sa facem fata suferintei si sa ne luam in stapanire corpul pornim in aventura libertatii.

In societatea de astazi amenintarile cu vatamarea fizica sau moartea inopinata sunt tot mai putin prezente. intre copii si adolescenti mai apar infruntari, insa nu cu scopul de a distruge pe celalalt, ci de a-l intimida sau "de a-i da o lectie", pentru stabilirea ierarhiei sau a "teritoriului".

Dupa ce devin adulti, rar se intampla sa mai apara conflicte fizice intre oameni, relatiile de serviciu stabilesc ierarhiile, de aceea cei ispititi de putere sau care doresc sa conduca grupurile intr-o anumita directie vor vana doar functiile de conducere, nu persoanele. Infruntarile fizice reale devin tot mai rare si nu isi au sensul. Intalnirile intre noi si cu noi insine au loc acum la alt nivel ...

Valurile de emotii contradictorii ne inunda acum deoarece suntem atenti la imaginea noastra. Daca respectul de sine este amenintat prin aprecieri negative sau chiar prin opinii diferite simtim nevoia sa ne aparam si sa "restabilim adevarul". Rareori respectul de sine este construit cu adevarat patologic.

Aproape intotdeauna el este indreptatit, in sensul ca persoana are unitate si integritate launtrica. Prin faptul ca se mentine in echilibru, ca isi gestioneaza intr-un fel sau altul viata, omul ajunge sa creada ca stie "cum stau lucrurile in lumea aceasta". Orice contrazicere pare a contesta toata stiinta lui.

In acest caz, ceea ce a fost "construit" timp indelungat (prezenta raportare la lume si la viata) este pus sub semnul indoielii: constructia este cu "defecte", inclinata, incompleta etc.. O indignare "indreptatita" il mobilizeaza si vine sa restabileasca situatia: constructia este perfecta, nu mai trebuie facut nimic, nici adaugat, nici reconstruit, nici demolat, nici indreptat. Cum sa o ia de la capat dupa atata munca?

Reactia este destul de fireasca, care constructor tot construieste si iar darama, pentru ca unul sau altul spun ca nu e bine sau nu le place. Nici nu e normal asa ceva. Problema apare insa deoarece in loc sa ne identificam cu constructorul ne identificam cu constructia. In loc sa fim atenti si sa evaluam corect opiniile altora, pentru a ne perfectiona calitatile de constructor si a deveni tot mai buni, preferam sa reactionam conservator si sa ne mentinem atasamentul fata de constructie. O protejam cum stim noi mai bine.

Daca ne-am margini la apararea proprie constructii ar fi inca rezonabil. Dar in spatiul public nu exista prea multa originalitate, decat pe ici pe acolo, prin puncte neesentiale, doar cat sa cream diferenta caracteristica. "Vilele" sunt dupa cateva modele, doar prin culori sau detalii minore difera.

La nivelul mentalitatilor nu exista foarte multe deosebiri intre oameni. Este suficient sa analizezi cu ce se hraneste respectul de sine. Unii sunt mari artisti, ori oameni de cultura, capabili sa puna in forma materiala ori scrisa lumea ideilor, altii buni meseriasi, inegalabili in meseria lor, altii sunt fericiti daca acumuleaza bunuri, averi, altii sunt mandri cu ceea ce au reusit sa construiasca in lume: o afacere care le aduce bani, o imagine de sine extraordinara, case si acareturi etc..

Altii se simt bine prin pozitia pe care o in cadrul unei ierarhii (sunt sefi, nu conteaza ca sunt si subordonati), fata de o anumita lucrare (sunt importanti, fara ei nu merge treaba). Cand este pus la indoiala oricare mod de a alimenta respectul de sine, toti cei care impartasesc acelasi tip de "nutritie" se simt amenintati. De aceea si atunci cand se pune la indoiala legitimitatea unui anumit mod de hranire, fara a fi afectata direct o persoana, cine "se simte" (pentru ca face la fel) reactioneaza ca si cum ar fi vizat in mod direct.

Spatiul public devine astfel camp de lupta intre mentalitati care se manifesta sub forma mode(le)lor. Exista un model de profesor, de preot, de meserias, de ministru iar cine nu il respecta este izolat si fortat adesea sa paraseasca mediul in care si-a facut aparitia ca o exceptie de la regula.

Cititi duminica pe Ziare.com, partea a doua a materialului "De ce doare adevarul"

De la cititori: De ce doare Adevarul? (partea a II-a)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#despre adevar, #durere adevar, #lupta libertate , #cultura generala
Comentarii
Poza Iogica
Iogica
rank 5
Yahoo... tot ce ai consemnat sustin si semnez, si aici, pentru ca pe pagina grea nu am mai apucat:), dar si pe acolo, am inserat cate o sutinere, doua, dupa cum am gasit spatiu, cam la coada, dar... mai bine mai tarziu, stii vorba` ceea.