Ziare.com

Dezbatere Ziare.com: Eminescu, cine si de ce l-a declarat nebun? (4)

de Alexandru Toreanik
Joi, 04 Februarie 2010, ora 08:01

   

Dezbatere Ziare.com: Eminescu, cine si de ce l-a declarat nebun? (4)
Exact in ziua in care Mihai Eminescu a fost declarat nebun de autoritatile de la Bucuresti, Austro-Ungaria rupea relatiile diplomatice cu statul roman timp de 48 de ore, iar Otto von Bismark ii trimitea o telegrama lui Carol I in care il ameninta cu razboiul.

In aceeasi zi de 28 iunie 1883, cand Mihai Eminescu a fost arestat si internat la ospiciu, Romania trebuia sa semneze un tratat secret de alianta cu Austro-Ungaria, Germania si Italia. Documentul insemna, de fapt, aservirea Romaniei Austro-Ungariei, excludea revendicarea Ardealului si interzicea orice fel proteste in acest sens.

Eminescu, aflat in centrul oricarei manifestari pentru eliberarea Ardealului, trebuia sa fie redus la tacere si scos din peisaj. Este de fapt abia inceputul procesului de defaimare si de eliminare a ziaristului Mihai Eminescu.

Am vazut in episodul anterior al dezbaterii Ziare.com - Eminescu, asasinat pentru ca era un jurnalist incomod? ca Mihai Eminescu era in continuare periculos pentru puterile externe din jurul Romaniei chiar si dupa indepartea de la conducerea ziarului Timpul. Daca in prima etapa jurnalistul Eminescu a fost redus la tacere, de data asta s-a decis ca trebuie scos din scena.

Despre "boala" lui se afla abia pe la 1 iulie 1883, cand ziarul "Romanul", aflat intr-o polemica acerba cu Eminescu, dadea primul semnal al scoaterii lui din viata publica: "Aflam cu sincera parere de rau ca dl. Mihai Eminescu, redactor la ziarul "Timpul", tinar plin de talent si inzestrat cu un deosebit geniu poetic, a cazut greu bolnav. Speram ca boala sa nu va fi decit trecatoare si ca in curind vom putea anunta deplina sa insanatosire".

A doua zi, ziarul Timpul publica propriul anunt: "Cu incepere de astazi, 1 iulie, directiunea politica si redactia ziarului "Timpul" este incredintata d-lui Mihail Paleologu".

Timpul revine cu un comunicat a doua zi, pe 3 iulie: "Unul dintre colaboratorii acestei foi, poetul Mihai Eminescu, a incetat de a mai lua parte in redactie, atins fiind in mod subit de o grava boala. Ne place insa a spera ca lipsa dintre noi a acestui stimat confrate nu va fi decit de scurta durata si ca ne va fi data fericirea de a anunta revenirea sa sanatos la functiunile de pina acum".

Se observa ca ambele ziare scriu despre poetul Mihai Eminescu si despre talentul si geniul sau poetic, nu despre jurnalistul nationalist Mihai Eminescu. Incepe astfel accentuarea laturii creative, romantice si visatoare a personalitatii acestuia, punand in umbra luptele acerbe pe care le-a dus pentru tara sa.

"Domnul Eminescu a innebunit"

Nicio sursa oficiala nu spune, insa, ca Eminescu ar fi fost nebun, desi adversarii lui au incercat de la inceput sa raspandeasca acest zvon. Mai intai, in 28 iunie, Ecaterina Szoke Magyarosy, sotia lui Ioan Slavici, i-a trimis lui Maiorescu un bilet in care scria "Domnul Eminescu a innebunit. Va rog faceti ceva sa ma scap de el, ca e foarte rau".

Eminescu se afla in acea zi la baia Mitrasewschi, unde fusese dus de Grigore Ventura, redactor la ziarul L'Independence Roumaine. Acesta il scoate din minti si il lasa intr-un din camere inainte sa alerteze politia ca un nebun s-a inchis in baie si nu vrea sa mai iasa. Ii cheama la fata locului pe alti doi membri ai Societatii Carpatii, Siderescu si Ocasanu. Ca un facut, cei doi au cu ei o camasa de forta. Intra in baie, il imobilizeaza pe Eminescu si il duc la stabilimentul Sutu, unde i se rezervase un loc cu o noapte inainte.

Ventura le spune politistilor ca Eminescu ar fi tinut un discurs "politico-socialo-national" infierbantat la Capsa si ar fi scos un pistol cu care spunea ca il va omora pe rege. Aceasta afirmatie nu este, insa, sustinuta nici de procesul verbal al politiei si nici de declaratiile celorlalti martori.

Abia in luna august, in revista Literatorul, apare o epigrama semnata de Alexandru Macedonski care ii stabileste definitiv diagnosticul lui Eminescu ii ochii tuturor. "Un X... pretins poet acum,/ S-a dus pe cel mai jalnic drum.../ L-as plange daca-n balamuc,/ Destinul sau n-ar fi mai bun,/ Caci pana ieri a fost nauc,/ Si azi nu e decat nebun".

Spargea vitrinele si isi arunca volumul de poezii in noroi

Presa incepe sa discute deschis problema si se anunta ca "mai multi prieteni din capitala, amici ai nefericitului Eminescu, s-au decis a contribui lunar pentru intretinerea amicului lor in casa de sanatate. D.T. Maiorescu are partea cea mai mare in aceasta frumoasa si nobila actiune".

Este raspandit zvonul nebuniei lui si nimeni nu vroia sa isi mai aminteasca despre jurnalistul politic Eminescu pentru ca nimic din ceea ce a scris nu trebuie luat in considerare daca era nebun. Maiorescu se asigura ca din Mihai Eminescu sa nu mai ramana decat poetul si ii da lovitura de gratie publicand, la sfirsitul anului 1883, un volum cu 64 de poezii eminesciene, intre care "Mai am un singur dor" si "Se bate miezul noptii".

Scopul volumului de poezii era acela de a sterge cu buretele imaginea unui Eminescu nationalist si adversar de temut al liberalilor si de a limita opera eminesciana strict la poezie. Din acel moment, opera de jurnalist politic si lupta acerba impotriva "ticalosilor", la fel de importanta ca cea poetica, este complet uitata, iar Mihai Eminescu a ramas doar "poetul national al Romaniei".

Volumul de poezii are mare succes, multe versuri fiind transformate in romante ieftine, cintate in cafenele si saloane. Cand il vedea in vitrinele librariilor, spargea geamul si isi arunca propriile poezii in noroi si pe calca in picioare.

Eminescu este internat in mai multe sanatorii din tara si din strainatate, desi toti care il vedeau spuneau ca este complet lucid, iar starea sanatatii sale era foarte buna. De aceeasi parere erau si medicii care il consultau, iar sanatatea psihica era confirmata de testele la care era supus.

Tratament cu doze mari de mercur si diagnostic dat din scrisori

Din noiembrie 1886 pana in aprilie 1887, Eminescu este sechestrat la Manastirea Neamt, unde gardienii arunca pe el galeti de apa rece si il bat cu funia uda pentru a-l "calma". Incearca sa fuga de mai multe ori si in cele din urma reuseste sa obtina o mutare la Iasi, sub ingrijirea doctorului Iszac. Acesta este cel care i-a pus diagnosticul preluat de istorie: sifilis congenital matern cu paralizie generala progresiva.

Cea mai evidenta problema cu acest diagnostic este ca Eminescu nu era paralizat. Avand in vedere ca la vremea respectiva nu exista un tratament concret impotriva sifilisului si contrar tuturor preceptelor medicale are vremii, care aratau ca mercurul este toxic si total contraindicat in tratarea sifilisului, doctorul Iszac ii va administra doze uriase de pana la 7 grame.

In aceeasi perioada, un psihiatru din Bucuresti care nu il vazuse niciodata pe Eminescu preia diagnosticul lui Iszac si chiar il completeaza spunand: "psihopat ereditar, el ar fi petrecut inca nopti albe, ar fi facut orgii, ar fi mistuit narcotice si excitante. Un psihopat alcoolic si sifilitic, el a ajuns sa aibe perioade de furie, de inconstienta, de prozaica intunecare a activitatii psihice". Asta in conditiile in care se stie ca Eminescu se declarase impotriva drogurilor.

In 1888, Veronica Micle reuseste sa il aduca inapoi in Bucuresti, unde reincepe sa scrie ca anonim la cateva ziare si reviste pana in 13 ianuarie 1889, data la care apare ultimul articol scris de ziaristul Mihai Eminescu.

Ziare.com te provoaca la dezbatere: A fost Mihai Eminescu redus la tacere din cauza faptului ca era incomod pentru clasa politica? Crezi ca i s-a inscenat "nebunia" pentru a i se discredita activitatea de jurnalist? Citeste vineri, pe Ziare.com, ultimul episod al dezbaterii "Eminescu, asasinat pentru ca era un jurnalist incomod?" Afla maine ce continea ultimul articol scris de Mihai Eminescu si ce i s-a intamplat dupa ce a fost publicat.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 15458 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
60 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Mihail Eminescu cu versul sau :"Nu credeam sa-nvat a muri vreodata"*

PS.
*considerat de majoritatea eminescologilor drept cel mai poetic vers din intreaga literatura romana ,
Oda (in metru antic)

*(Mihai Eminescu)

Nu credeam sa-nvat a muri vreodata;
Pururi tanar, infasurat in manta-mi,
Ochii mei naltam visatori la steaua
Singuratatii.

Cand deodata tu rasarisi in cale-mi,
Suferinta tu, dureros de dulce...
Pan-in fund baui voluptatea ***
Nenduratoare.

Jalnic ard de viu chinuit ca Nessus,
Ori ca Hercul inveninat de haina-i;
Focul meu a-l stinge nu pot cu toate
Apele marii.

De-al meu propriu vis, mistuit ma vaiet,
Pe-al meu propriu rug, ma topesc in flacari...
Pot sa mai renviu luminos din el ca
Pasarea Phoenix?

Piara-mi ochii turburatori din cale,
Vino iar in san, nepasare trista;
Ca sa pot muri linistit, pe mine
Mie reda-ma!

 

Mihai Eminescu: SCRISOAREA I (1881)

Or să vie pe-a ta urmă in convoiu de 'nmormantare,
Splendid ca o ironie cu priviri nepăsătoare . . .
Iar deasupra tuturora va vorbi vr-un mititel,
Nu slăvindu-te pe tine . . . lustruindu-se pe el
Sub a numelui tău umbră. Iată tot ce te asteaptă.
Ba să vezi. . . posteritatea este incă si mai dreaptă.
Neputand să te ajungă, crezi c-or vrea să te admire?
Ei vor aplauda desigur biografia subtire
Care s-o 'ncerca s-arate că n-ai fost vr-un lucru mare,
C-ai fost om cum sunt si dansii. . . Măgulit e fiecare
Că n-ai fost mai mult ca dansul. Si prostatecele nări
Si le umflă orisicine in savante adunări
Cand de tine se vorbeste. S-a 'nteles de mai nainte
C-o ironică grimasă să te laude 'n cuvinte.
Astfel incăput pe mana a oricărui, te va drege,
Rele-or zice că sunt toate cate nu vor intelege . . .
Dar afară de acestea, vor căta vietii tale
Să-i găsească pete multe, răutăti si mici scandale —
Astea toate te apropie de dansii. . . Nu lumina
Ce in lume-ai revărsat-o, ci păcatele si vina,
Oboseala, slăbiciunea, toate relele ce sunt
Intr-un mod fatal legate de o mană de pămant;
Toate micile mizerii unui suflet chinuit
Mult mai mult ii vor atrage decat tot ce ai gandit.

 

Cand o sa ajungeti la Carol I ?

Cel care a ordonat inlaturarea lui Mihai Eminescu, cel care nu-si putea inchipui ca geniul poate apare al un roman.

Poate o sa povestiti si cum se ruga regina de Eminescu sa-i aprecieze asa zisele poezioarele.

 

Un roman absolut...un revovutionar care a fost inlaturat, brutal.

,,“Dar vai, un chip aievea nu esti, astfel de treci
Si umbra ta se pierde in negurile reci,
De mă găsesc iar singur cu bratele in jos
In trista amintire a visului frumos…
Zadarnic dupa umbra ta dulce le intind:
Din valurile vremii nu pot sa te cuprind."

Marele imperiu, la inlaturat...pe ..micul" de atunci.

Azi Inperiul este mic si Eminescu MARE!
Va dainui in inimile noastre.
Slava LUCIAFARULUI!

A militat, a dorit si visat la ,,Dacia mare"

A fost inlaturat.
Ce facem azi cu cei ce semneaza pentru Dacia mica?
I-i idolizam. Pacat, multi nu au invatat nimic de la eroii Patriei.

Un martor care a asistat la moartea lui a spus:

,,A inchis ochii cantand, ,,desteapta-te romane"...
A fost visul lui.

La 15 iunie 1889, in jur de 3 dimineata, poetul Mihai Eminescu moare in sanatoriul doctorului Sutu din strada Plantelor, Bucuresti.

Mai am un singur dor:
In linistea serii
Să mă lăsati să mor
La marginea mării;

Să-mi fie somnul lin
Si codrul aproape,
Pe-ntinsele ape
Să am un cer senin.

Nu-mi trebuie flamuri,
Nu voi sicriu bogat,
Ci-mi impletiti un pat
Din tinere ramuri.

Si nime-n urma mea
Nu-mi plangă la crestet,
Doar toamna glas să dea
Frunzisului vested.

Pe cand cu zgomot cad
Izvoarele-ntruna,
Alunece luna
Prin varfuri lungi de brad.

Pătrunză talanga
Al serii rece vant,
Deasupră-mi teiul sfant
Să-si scuture creanga.

Cum n-oi mai fi pribeag
De-atunci inainte,
M-or troieni cu drag
Aduceri aminte.

Luceferi, ce răsar
Din umbră de cetini,
Fiindu-mi prieteni,
O să-mi zambească iar.

Va geme de patemi
Al mării aspru cant…
Ci eu voi fi pămant
In singurătate-mi.

Răspunsul lui Mihai Eminescu la acuzatia de reactionarism : “DA! SUNT REACŢIONAR!"

Azi se stie ca moartea lui Eminescu a fost provocata prin intoxicatie cu mercur. In vremea aceea , masonii , ca si azi de altfel, isi indeplineau lucrarea lor staruitoare si ascunsa de globalizare . Eminescu , fiind nationalist , le statea in cale si l-au eliminat .

EMINESCU, IMPARAT SI PROLETAR..

"Zdrobiti orinduiala cea crudă si nedreaptă,
Ce lumea o imparte in mizeri si bogati!“
Sa tra'ti bine!

Asa mai alifie !

ieri l-au omorit pe obraznicatura evreii, apoi masonioi, masokistii.
Poate l-au omorit tractoristii.
Mai zice o pruna ca cvea un ....creier mare.
Acum vine regele.
Sinteti niste caraghiosi.
Mai zice o coacaza ca avea un creier mare...hahah ! La ce i-a folosit daca nu a stiut ca romanii nu au avut niciodata razboiae cu turcii ? Pina si cel de indepenentza a fost razboi ruso-turc.
La standarul e azi eminovici ar fi fost un =comunist je-gos. Dadea din labe cind vorbea e ....proletari. Muncitorii sa conuca fabricile !
Un lunatic. Cu creier ....mare.hahaha !

Ca deobicei... la mintea-ti ingusta, ai mare viitor tractoreaza! Vorba localnicilor: allah sa te aibe grija de tine!

Un singur paradox iti contine toata ne-insemnatatea-ti:
cum un neuron asa de ingust poate produce zilnic atata gainatz!
Dar la "gradinile" din Palestina ocupata, sunt la mare pretz starpiturile ca tine!

a fost un om cu coloana vertebrala

si constructor de punct de referinta
mizeriile sunt in natura limbricilor care misuna mult in orice societate pana cand mor si ei odata cu slabirea sau moartea societatii
in politica trebuie sa ai si aliati iar cei care au avut aliati au reusit sa se impuna asa ca stim versiunea invingatorilor

 

daca i se face o prelevare entru analiza se poate afla si daca a avut sifilis si daca a fost otravit cu

mercur o metoda curenta in secolul respectiv

FOARTE CORECT ! In Romania "DATUL CU PRESUPUSUL" in toate domeniile este sport national , de aici rezulta si O CAUZA A DEZASTRULUI Romaniei ; NE CERTAM intre noi pe PRESUPUNERI.

SA AUZIM SI DE BINE !

Autopsia a fost publica

"...oficial se stie, din presa, doar ca masa creierului cantarea peste 1400 de grame. Asta scoate din discutie diagnosticul de PNG, ca si pe cel de sifilis. Se stia de multa lume ceea ce noi azi am uitat, cã sifilisul consuma celula nervoasa". Cand sifilisul nu s-a confirmat - conform legendei deja construite - Eminescu a fost rapid inhumat. Amanuntele au ramas prin sertare, conclavul medicilor oficiali dand doar ceea ce au stabilit ei, ca doar nu erau sa recunoasca ca s-au inselat si au bagat mercur si iod in el.

Am observat ca nume mari au facut pe spionii si turnatorii , ca ambasade aveau oameni infiltrati peste tot .

Ca marimile vremii , avand painea si cutitul in mana puteau provoca fara probleme falimentul oricarei persoane .
Entuziasmul tinerilor pe care s-a bazat Eminescu a fost risipit rapid de interventia brutala a statului .

Nu ma mai mira nimic ; ce asemanare intre Balaceanu-Stolnici si Slavici , intre Razvan Theodorescu si Titu Maiorescu ....

Cat despre calaii rudimentari care l-au biciuit , l-au udat cu apa si l-au otravit - avem si printre noi destui .

Un geniu a pierit si suntem datori sa reinvatam istoria adevarata ca uite , suntem cat pe-aci sa o repetam .

Iar Eminescu trebuie repus rapid in drepturi , ridicate statui ale Nemuritorului la Viena , Budapesta si Chisinau ca sa nu se uite .

 

Sa nu confundam PATRIOTII cu INFORMATORII agentiilor straine de spionaj

Mihai Eminescu a fost si ramane unul dintr-e marii PATRIOTI romani. Aveti GANDIREA DEBUSOLATA ; comparati patriotii romani care au ajutat securitatea comunista sa DEJOACE interesele AGENTIILOR internationale de spionaj care nu voiau BINELE POPORULUI ROMAN cu TRADATORII NATIONALI . Vizioneaza filmul DOCTOR JIVAGO si ai sa vezi ca DEPORTATII din Siberia daca nu mancau SOBOLANI mureau ; corpul uman are nevoie si de PROTEINA ANIMALA. E fff usor si ELEGANT sa faci analize la niste oameni care au SERVIT PATRIA acum 40 - 50 de ani ; acum in ziua de azi stand in fata monitorului la caldurica. Era mai bine daca C B Stolnici statea in puscarie si murea ??? cum au facut atatia NAIVI ce ii MARTIRIZATI voi???
Spune-mi si mie pt ce servicii STRAINE a turnat Balaceanu-Stolnici si Razvan Teodorescu ??? Ti s-a inoculat ideea ca : toti patriotii ce au ajutat securitatea romana care voia BINELE GENERAL al poporului
roman sunt TURNATORI iar ADEVARATII TRADATORI de tara ce au lucrat pt agentiile straine de spionaj sunt PATRIOTI..

PS Am pretentia ca ma adresez unei persoane INTELIGENTA care poate face deosebirea intre NEGHINA si GRAU...
nu mai vreau sa vad VALORILE drept GUNOAIE si viceversa ;
numai mentalitatea comunista facea asa ceva : din DOMN te facea *** si din *** ... domn.

Pardon !??

Citez din cele scrise de Dvs .:
"toti patriotii ce au ajutat securitatea romana care voia BINELE GENERAL al poporului roman sunt TURNATORI iar ADEVARATII TRADATORI de tara ce au lucrat pt agentiile straine de spionaj sunt PATRIOTI.."

Domnule , eu nu cunosc pe nimeni care sa fi tradat tara .
Cunosc insa colaboratori ai Securitatii . Care Securitate nu stiu cum a vrut binele romanilor punand bombe la "Europa Libera" sau comandand asasinate .
Eu am trait in vremurile alea si stiu ce spun .
Daca CBS a facut compromisuri - ca sa-si salveze pielea sau altii pentru vreun kil de carne , va pot spune ca
EU NU AM FACUT VREUN ASEMENEA COMPROMIS .
Urmarea a fost marginalizarea pe plan profesional , si ingradirea la anumite studii .
Daca va intereseaza - desi nu cred - pot proba cu documente .
Ma opresc aici , pentru ca este vorba despre Eminescu si ce a patit el de la maruntii vremii .

Si asa cum consider ca nu trebuie sa inchidem ochii la ce au facut Maiorescu , Slavici , samd , si nici nu trebuie sa ne facem ca astia de acum au facut ce au facut . Persoanele trebuiesc luate asa cum sunt .

Slavici si Maiorescu nu au lucrat pt SECURITATEA romana

Ei au lucrat pt IMPERIUL Austro-Ungar . Asocierea celor doi nu e corecta . In anul 1970 am avut un coleg de facultate in Timisoara de origine germana Kurt Bauer . Intr-o dimineata au venit 2 indivizi de la securitate la caminul nr 7 si l-au saltat pe Bauer. Anul urmator Bauer a venit si a dat examen de admitere la facultate; mi-a zis ca a trimis versuri la Europa Libera, ca a facut puscarie la AIUD si a fost eliberat pt ca este tanar , sa i se acorde o SANSA in VIATA ; nu a mai luat admiterea si nu l-am mai vazut.Si atunci ca si acum sunt niste LEGI ale tarii pe care daca nu le respecti nu ai de cat sa suporti consecintele. Si eu ascultam Europa Libera de cand eram copil ; Tata avea o ura pe regimul comunist ca fusese politist si il dadusera afara la LOPATA din noua militie ca n-a vrut sa se faca membru PCR dar nu am indraznit sa trimit scrisori pt ca eram CONSTIENT ce pot pati . Toate SERVICIILE secrete straine nu au CONCETATENI care ii ajuta??? Aia nu sunt TURNATORI sau numai concetatenii nostricare ajuta securitatea sunt???
PS Nu ma asteptam sa nu intelegi fenomenul...de acum 50
de ani si cel de azi ; nu poti urca NUCILE in POD cu furca pt ca nu sunt compatibile ; tot asa si vremurile de atunci cu cele de azi.

DRAGEI GHILOTINE,

Ridic palaria, moncher! O zi placuta!

IMAGINEA "RASTURNATA" DIN REFLEXIA OGLINZII

Desi detaliile de culise infirma varianta oficiala a "disparitiei" Marelui Eminescu,mentalitatea din subconstientul romanului este cladita pe "corsajul" inductiei oficiale.
Manipularea constiintelor este una dintre cele mai verificate metode in societatile macinate de orgoliile fanariote sau de interesul puterilor.
Istoria nu l-a uitat pe Eminescu,ba mai mult,l-a "predat" literaturii care nu a avut alt obiect de studiu decat poezia si opera lui Eminescu,desigur cu ingerinta "maestra" a prozelitiilor politici din societatea nelibera-n gandire.
Libertatea de gandire in Romania nu a fost,nu este si nici nu va fi in concordanta cu cea de exprimare.
Mai nou(sau mai vechi)jargonul nu dezmite:"Una gandeste,alta fumeaza".
Arta oratoriei,limbajul corpului sunt teatral rupte de gandul mai mult sau mai putin pervers al constiintei.
Marile schimbari intr-o societate s-au facut dupa planuri "trasate" as spune simplu: de la nord la sud,de la vest spre est cu punerea-n scena, secretos de catre "legiuniile" si organizatiile in majoritatea paramilitare,speciale subventionate cu fonduri ale marilor afaceri detinute de partidele politice.
Eminescu in aceasta lupta a fost singur a fost in final un Don Quijote.Nu apare nici-un personaj cu exceptia Veronicai Micle care sa-l fi sustinut pe jurnalistul Eminescu.
Raman la parerea, ca in final documentul(chiar daca si fals)oficial, este perceput si "inregistrat" in constientul si subconstientul generatiilor ca varianta adevarata si oficiala a evenimentului petrecut in viata si moartea Marelui Eminescu.Din pacate..

 

,, Gresalele in politica sunt crime, caci in urma lor sufera milioane de oameni nevinovati,,

,,Batranul Phoenix arde in vapaie
Dar din cenusa reanvie iara
El moare azi, in forma-i, dar ideea
Chiar si de vrea nu poate sa mai moara,,
Mihai Eminescu

 

NUMAI POETUL

Lumea toata-i trecatoare.
Oamenii se trec si mor
Ca si miile de unde,
Ce un suflet le patrunde,
Treierind necontenit
Sinul marii infinit.

Numai poetul,
Ca pasari ce zboara
Deasupra valurilor,
Trecere peste nemarginirea timpului.
In ramurile gindului,
In sfintele lunci,
Unde pasari ca el
Se-ntrec in cin tari..

 

Eminescu in 1880 era nelinistit “de ideea unei cabale urzite impotriva-i“. Iata cum geniul poetului si anunta inca din 1881, prin versurile Scrisorii I, destinul probabil, oferit de o intelectualitate si o societate care nu-i inspira prea mare incredere:

“Or sa vie pe-a ta urma in convoi de-nmormantare,
Splendid ca o ironie cu priviri nepasatoare…
Iar deasupra tuturora va vorbi vrun mititel,
NU SLAVINDU-TE PE TINE… LUSTRUINDU-SE PE EL
Sub a numelui tau umbra. IATA TOT CE TE ASTEAPTA.
Ba sa vezi… posteritatea este inca si mai dreapta.
NEPUTÂND SA TE AJUNGA, CREZI C-OR VREA SA TE ADMIRE?
EI VOR APLAUDA DESIGUR BIOGRAFIA SUBTIRE
Care s-o-ncerca s-arate ca n-ai fost vrun lucru mare,
C-ai fost om cum sunt si dansii… Magulit e fiecare
Ca n-ai fost mai mult ca dansul. Si prostatecele nari
Si le umfla oricine in savante adunari
Cand de tine se vorbeste. S-a-nteles de mai nainte
C-o ironica grimasa sa te laude-n cuvinte.
Astfel incaput pe mana a oricarui, te va drege
RELE-OR ZICE CA SUNT TOATE CÂTE NU VOR INTELEGE…
Dar afara de acestea, vor cata vietii tale
SA-I GASEASCA PETE MULTE, RAUTATI SI MICI SCANDALE-
ASTEA TOATE TE APROPIE DE DÂNSII… NU LUMINA
CE IN LUME-AI REVARSAT-O, CI PACATELE SI VINA,
OBOSEALA, SLABICIUNEA, TOATE RELELE ce sunt
intr-un mod fatal legate de o mana de pamant“.

 

Eminescu- nebun sau sacrificat?

Eminescu a fost si ramane geniul nostru poetic. In fine, se evita, cu sau fara stiinta, de a se insista pe opera sa ziaristica, pe opera sa politica, realizari ce nu sunt cu nimic mai prejos de poezia sa. Se evita de asemeni a se vorbi prea mult despre sfarsitul (cu adevarat tragic) al omului complet care a fost Eminescu, personalitatea lui, nu numai prin poezia sa, ci prin intreaga sa opera fie ea si politica, caci pentru aceasta vina de implicare politica, a fost SACRIFICAT si nu rapus de boala dupa cum ne invata istoria si literatura oficiala prefabricata. Din fericire mai exista inca spirite adevarate, care nu cred orbeste in tot ceea ce li se prezinta ca fiind real si isi mai pun intrebari, invatand sa gandeasca, cautand in acelasi timp, raspunsuri cu adevarat conforme cu realitatea. Cine nu ne lasa sa fim ceea ce suntem? Probabil ca cei care l-au ignorat de ziua lui. Bolnav sau martir?Interogatoriul lui Eminescu, in ospiciul din strada Plantelor, la 12 iunie 1889, cu trei zile inainte de moartea sa:
Eminescu a folosit limbajul masonic, si atunci nu era nebun; Totul este un fals, deci proba nebuniei cade.

 

Eminescu trebuie, inainte de a fi folosit fara voia lui, citit. (1)

Eminescu se afla la momentul 1883 pe culmea carierei sale politice si ziaristice, jucand in acel moment un rol public mult mai important decat a lasat sa se inteleaga istoria literara traditionala, realizand performante unice nu numai ca poet, ci revolutionand chiar si jurnalistica de idei politice si sociale (Th. Codreanu, op.cit., pag.35).

El a transformat “Timpul" dintr-o publicatie modesta de partid intr-un ziar de audienta nationala, conferindu-i o inalta clasa jurnalistica. Desi “Timpul" era o publicatie a conservatorilor, Eminescu nu facea politica unui partid, ci a impus un punct de vedere national care poarta amprenta exceptionalei sale gandiri.

N. Georgescu este de parere ca Eminescu a pus capat jurnalisticii de tip masonic, inconjurata de secrete si parole, moda care proliferase din perioada pasoptista. Jurnalistica lui reda demnitatea proprietatii cuvantului, cristalizand totodata o doctrina nationala moderna, capabila sa obladuiasca aducerea Romaniei la locul meritat in randul marilor culturi si civilizatii europene.

Theodor Codreanu il considera pe Eminescu intemeietorul doctrinei nationale moderne, doctrina care din cauza “binevoitorilor" nu a ajuns sa marcheze politica romaneasca. (Th. Codreanu, op.cit., pag.8)

Eminescu opunea panslavismului, care era considerat tot atat de nociv pentru romani ca si pangermanismul, un spirit pur latin. El a inteles ca marea slabiciune a istoriei noastre sta in discordie, inca din perioada vieneza incercand sa impace societati studentesti rivale, inscriindu-se ca membru in ambele, gest neinteles nici de contemporanii sai, nici de posteritatea critica.

A intemeiat “Societatea Carpatii", care avea ca scop unirea politica si culturala a tuturor romanilor din Ardeal, Bucovina si Basarabia, ajungand sa numere peste 20000 membri gata oricand chiar de lupta armata.

Neavand incredere in conservatori (masonii P.P.Carp si Titu Maiorescu) si mai ales in liberali (I.C.Bratianu, C.A.Rosetti, tot masoni), Eminescu observa cu luciditate mersul politic al vremii, criticand atitudinea inoportuna a celor de la conducere.

Momentul “*** civile" a lui Eminescu corespunde cu intentia (realizata apoi) a politicienilor (P.P.Carp, Titu Maiorescu, Carol I) de a intra in orbita politicii Germaniei, care era aliata cu Austro-Ungaria, aceasta politica necesitand tacere totala in privinta Ardealului. Lesne de inchipuit ca pentru omul “Societatii Carpatii" o asemenea tacere era de neacceptat.

 

Eminescu trebuie, inainte de a fi folosit fara voia lui, citit. (2)

Despre cat de serioasa era problema ne spune reactia Centristilor la un discurs al lui Petre Gradisteanu rostit la 6 iunie 1883 cu ocazia unei festivitati, discurs ce facea aluzie la teritoriile ce lipsesc Romaniei, in urma scandalului Gradisteanu trebuind sa mearga personal sa retracteze cele spuse. Acum este si perioada cand au loc unele schimbari conforme cu noua orientare, un prieten apropiat al lui Eminescu, Zamfir C. Arbore, fiind chiar expulzat datorita orientarii sale politice, insasi “Societatea Carpatii" urmand sa fie desfiintata la cererea habsburgilor. Eminescu, atat de vehement, nu putea fi lasat in pace.

P.P.Carp, aflat la Viena pentru a negocia tratatul secret cu Austro-Ungaria, ii trimite o nota lui Titu Maiorescu, care de fapt era un ordin politic: “si mai potoliti-l pe Eminescu!"

Remarcam ca singurii martori ai “nebuniei" lui Eminescu au fost Titu Maiorescu, Grigore Ventura (Rica Venturiano din piesa lui Caragiale) si d-na Szoke (Sotia lui Slavici), ultimii doi fiind informatori in slujba Austro-Ungariei.

Pe 28 iunie 1883, data fatidica pentru Eminescu, d-na Slavici, gazda poetului, trimite un bilet lui Maiorescu in care ii spune sa faca ceva cu Eminescu, ca a innebunit. Maiorescu il trimite pe Eminescu la “Societatea Carpatii", unde trebuia sa se intalneasca cu un anume Simtion. Trebuie sa amintim aici faptul ca Eminescu era urmarit pas cu pas de catre iscoadele austriece. Pe drum, “intamplator" se intalneste cu Gr. Ventura, care-i propune o escala la baia Mitrasewski, aflata in drumul lor. Ventura dispare, ducandu-se dupa ajutor, spunand ca Eminescu a innebunit pe motiv ca se arunca in apa fierbinte. Apropiatii poetului stiau ca acesta este adeptul bailor orientale, conform carora, daca te scufunzi intr-o zi caniculara in apa fierbinte, suporti mult mai usor caldura. Dar iata ca in noua conjunctura politica aceasta practica devenise nebunie.

Usa de la baie este data in laturi de catre politistii indrumati de Ventura, si cu toata impotrivirea lui Eminescu, i se pune camasa de forta si este dus la un sanatoriu. Ion Rusu Sirianu, care se afla in zona la momentul incidentului, isi amintea: “Am auzit glasul sau cel adevarat strigand cu deznadejdea celui care se ineaca -Ajutor!“.

Acesta a fost complotul care a marcat inceputul *** civile a poetului, cunoscut fiind ca in acea vreme cine era declarat nebun, era automat scos din viata politica. Suferintele, dupa cum se va vedea, abia incepusera, cei ce l-au declarat nebun cautand acum sa-i popularizeze “starea".

Prima reactie apare in “Romanul" lui Rosetti la 1 iulie, unde stirea imbolnavirii sale este publicata (stupoare) in 48 de cuvinte. Urmeaza imediat raspunsul din “Timpul“, in care se anunta inlocuirea celui “bolnav" din redactie. Aceasta grabita destituire este anuntata prin 64 de cuvinte, ambele anunturi reprezentand de fapt parole masonice.

 

Eminescu trebuie, inainte de a fi folosit fara voia lui, citit. (3)

In perioada urmatoare Eminescu este trimis la Viena, unde ramane pana in februarie 1884, “propunandu-i-se" apoi o calatorie in Italia, cu scopul de a fi tinut cat mai departe de viata politica. In Italia, unul dintre insotitori, pe care Eminescu il considera prieten, destainuindu-i-se, ii marturiseste ca avea misiunea ingrata de a-l convinge sa se stabileasca in orice oras ar vrea, in afara de Bucuresti. Misiunea nu a reusit, astfel incat boala poetului trebuia sa continue, in ciuda marturiilor unor contemporani: Al.Vlahuta care l-a gasit in iulie 1884 “cu mintea intreaga" si I. Slavici care-l aprecia ca pe un “om cu mintea limpede si cu deosebire chibzuit“. In majoritatea caracterizarilor facute s-a mers pe ideea de necontestat a bolii, urmarindu-se a se dovedi faptul ca in perioada 1883-1889 nu a creat nimic (afirmatie cu totul falsa), momentele de luciditate dovedite in aceasta perioada fiind de neinteles pentru acesti critici. Domniile lor nu tin cont insa de faptul ca in buzunarul de la haina in care a parasit aceasta lume, la 15 iunie 1889, se aflau scrise de mana lui poeziile “Viata" si “Stele in cer“, ori discuta cu un relativism suspect poezia “De ce nu-mi vii…" trimisa de Eminescu de la Manastirea Neamt in ianuarie 1887, la Convorbiri Literare. Argumentul creativitatii constient manifestata abunda de marturii documentare, diagnosticul medical cazand de la sine, un “paralitic general", un “abulic de ultimul grad" nemaiputand sa creeze, deoarece o astfel de stare l-ar fi pus in imposibilitatea de a mai face diferenta intre viata si vis. Dupa ce s-a intors din Italia, Eminescu a fost dat pe mana unui medic evreu, Francisc Iszac, care desi ii pune un diagnostic fals, ii administreaza un tratament inadecvat chiar pentru acel diagnostic: cura cu mercur, 4g. pe zi, stiut fiind faptul ca si numai 0,5g. intoxica grav organismul. Trimis la 26 mai 1887 la Halle, medicii vienezi nu confirma diagnosticul, in momentul in care evreul Iszac ii marise doza la 7g. In urma “tratamentului", poetul se alege cu o pseudo-paralizie, cu incotinenta urinara si o nevrita periferica. In primavara anului 1888, Eminescu se intoarce la Bucuresti influentat de Veronica Micle si mai scrie o serie de articole, ultimul text, datat la 13 ianuarie 1889, zguduind din temelie guvernul, facandu-l pentru o clipa pe Guna Vernescu sa demisioneze. Desi aceste articole sunt anonime, se afla totusi ca e in joc pana lui Eminescu, acesta fiind cautat si internat iarasi la sanatoriu. Urmeaza apoi interviul prezentat la inceputul capitolului, luat bineinteles de catre un maestru in Francmasonerie, evreu Gheorghe Brusan (Bursen), cunoscut ca “metru Ghita", aceasta fiind ultima tragicomedie pusa la cale de catre masoni lui Eminescu (in timpul vietii).

 

"Panule, stii tu că in lumea asta nu este nimic mai interesant decat istoria poporului nostru, trecutul lui... Tot, tot este un sir neintrerupt de martiri."

“Aprofundarea studiului filozofilor germani m-a făcut să mă orientez către elaborarea unei filosofii practice, vizand scoaterea Romaniei din subistorie. Interesul practic pentru patria noastră ar consta cred in inlăturarea oricărei indreptătiri pentru importul necritic de institutii străine."

Sunt cuvintele scrise de Eminescu lui Maiorescu, in 1874.
La acest plan, Eminescu nu a renuntat niciodata, nici chiar in ultimii sai ani, in care se spune ca ar fi fost atins de microbul nebuniei. Scriitorul Alexandru Vlahuta isi amintea cum, la o vizita facuta lui Eminescu in sanatoriu Sutu, acesta i-a povestit "despre un plan al lui de reorganizare socială, la care se gandeste de mult, o lucrare colosală."

 

Cuvintele citate in titlul de mai sus

ii sunt adresate de catre Eminescu lui Gheorghe Panu, avocat, om politic, ziarist, scriitor si memorialist roman si sunt remmorate de insusi acesta in "Amintiri de la Junimea".
In ziarul Lupta din 13 aprilie 1887, infiintat chiar de catre el, Gheorghe Panu a publicat, nesemnat, pamfletul ,,Omul periculos", in care critica decizia regelui de a incheia o nouă conventie comercială cu Imperiul Austro-Ungar. Acest fapt a atras mania viitorului rege Carol I al Romaniei.
In calitate de director al ziarului, Gheorghe Panu fost chemat in instantă pentru ofensa adusă Regelui, a fost găsit vinovat si a fost condamnat la pedeapsa maximă de doi ani de inchisoare si la o amendă de 5.000 lei.

Iata un fragment din pamfletul "Omul periculos" al lui Gheorghe Panu, scris la adresa puterii:

"Astăzi mai mult decat oricand, este constatat că izvorul tuturor relelor, omul care comite abuzuri și permite guvernului să facă totul este șeful statului. El este samsarul tuturor trădărilor intereselor naționale, el este sufletul blestemat al regimului ce ne guvernează.
Pericolul cel mare este acest om, trebuie pus deci la rezon. Trebuie ca țara in picioare să-i zică cuvintele care s-ar părea că pentru dansul au fost inventate: Il faut se soumettre ou se démettre. A mai tolera in condițiile actuale influența sa nefastă, este a voi să vedem țara subjugată și politicește și economicește."

Intr-un comentariu facut la primul episod al dezbaterii initiate de Alexandru Toreanik despre Eminescu,

colega forumista Rebecca aducea in discutie – o citez - “ipoteza tulburatoare" a jefuirii post-mortem a lui Eminescu, ca urmare a articolului publicat de Miron Manega in “Saptamana Financiara". Din pacate, cred ca multi dintre cei care au accesat la vremea respectiva paginile articolului si ale comentariilor aferente, nu au acordat suficienta importanta ascestei tulburatoare ipoteze.
Multumindu-i Rebeccai pentru ca ne-a atras atentia asupra descoperirii uluitoare facute de Miron Manega, ma incapatanez sa reiau aceasta tema, deloc minora, care ar putea avea, daca s-ar dori cu adevarat, niste ecouri uriase in ceea ce priveste restabilirea adevarului asupra vietii , *** si posteritatii unicului Eminescu pe care l-a ivit acest neam.

In “Reteaua literara", la 13 ianuarie a.c, Miron Manega are inserat un articol intitulat “Eminescu deposedat post-mortem de 2.000.000 de euro".
Suma este socanta, la fel si dezvaluirea facuta de cunoscutul ziarist, care vine cu dovezi clare in sprijinul afirmatiei sale. Imi permit sa va prezint, in continuare, continutul acestui articol.

Ca si la precedentele mele postari, o fac avand constiinta faptului ca cititorii acestui site sunt numerosi, nu numai din interiorul tarii, ci si din diaspora, ca foarte multi nu ar avea cum sa stie astfel de detalii care pun intr-o cu totul alta lumina o istorie extrem de zbuciumata nu numai in timpul vietii, ci chiar si dupa asasinarea sa premeditata cu mult sange rece, dupa cum s-a vazut atat din articolele lui Alexandru Toreanik, pe care din nou il felicit pentru initiativa, cat si din comentariile ultimelor zile. Dupa cum se stie, nu iese fum fara foc.

As putea sa postez aici link-ul care sa-i conduca pe doritori la sursa respectiva, dar sunt constienta ca efectul nu ar mai fi acelasi, ca multi dintre vizitatorii site-ului ar amana cautarea materialului, dintr-un motiv sau altul si poate chiar nu ar mai accesa pagina niciodata. Oferirea aici a dezvaluirilor facute de Miron Manega nu-mi da mie niciun drept de paternitate asupra materialui respectiv, eu nu sunt decat puntea dintre cei care au muncit enorm pentru a scoate la iveala astfel de documente si dvs, stimati cititori.

 

Prima   1   2   3   Ultima

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor