Dezbatere Ziare.com: Evolutionismul - religie moderna sau eroare? (2)

Joi, 11 Februarie 2010, ora 08:00
8245 citiri
Dezbatere Ziare.com: Evolutionismul - religie moderna sau eroare? (2)

In perioada in care Charles Darwin si-a formulat teoria privind originea si evolutia speciilor nu existau cunostintele pe care le avem astazi despre biogenetica, asa ca progresele pe care stiinta le-a facut in a doua parte a secolului XX au ridicat semne de intrebare asupra unor situatii.

Evolutionistii afirma ca aparitia speciilor complet noi a avut loc prin mutatii determinate intr-un timp indelungat de adaptarea la mediu, dar acest lucru ar insemna ca planeta sa aiba o varsta inaintata si conditii de mediu prielnice dezvoltarii in tot acest timp, iar fosilele sa cuprinda forme de viata intermediare intre specii. De asemenea, ar trebui ca probabilitatea matematica sa fie foarte mare.

Am aflat in episodul precedent al dezbaterii Evolutionismul - religie moderna sau eroare? care sunt principiile generale ale evolutionismului si ale creationismului. Am vazut, de asemenea, ca teoria evolutiei s-a impus in mai multe domenii ale vietii, dar a avut nevoie de unele corectari pentru ca la inceput se baza mai mult pe presupuneri. Acum e timpul sa vedem cum este folosita stiinta in sprijinul creationistilor.

In primul rand, orice referire la cea mai veche teorie evolutionista, cea a generatiei spontane care a aparut din apa si namol datorita unor combinatii intamplatoare, a fost anulata de genetica moderna.

Dupa secole si chiar milenii de speculatii, cercetatorii au demonstrat ca aceasta este imposibila pentru ca cel mai rudimentar cod genetic necesar pentru supravietuirea unei celule a fost stabilit ca avand 256 de gene, iar probabilitatea producerii combinatiei necesare unei singure molecule este foarte mica, de 1 la 10 la puterea 87.

Apoi, teoria lui Darwin este respinsa de biogeneticienii care sustin ca, in mod normal, genele sunt stabile, iar mutatiile sunt aproape toate nocive. Doar una din zece mii de mutatii este benefica, asa ca ar fi nevoie de milioane de mutatii favorabile pentru a se produce diversificarea speciilor, sustinuta de evolutionisti.

Stramosii omului sunt considerati acum maimute disparute

In cartea Darwin's Demise, autorii Joe White si Nicholas Comninellis au trecut in revista mai multe metode de stabilire a varstei planetei si studii care arata ca Pamantul este o planeta tanara, care nu ar avea mai mult de zece mii de ani. Totusi, mai interesante sunt dovezile oferite de paleontologi care arata absenta constanta a unor forme intermediare in orice clasa de animale.

Mult timp s-a crezut ca exista etape intermediare intre primate si om (Ramapithecus, Australopithecus, Homohabilis, Pithecanthropus erectus, Sinanthropus erectus, Homo Neanderthalensis, Hesperopithecus, Eoanthropus Dawsoni), dar reexaminarea fosilelor si descoperirea unor exemplare foarte vechi de Homo Sapiens i-au facut pe unii sa ajunga la concluzia ca aceste specii au coexistat.

In prezent, Pithecanthropus este clasificat drept specie disparuta de primate, iar Australopithecus, Homo habilis si Homo erectus se incadreaza in grupa maimutelor antropoide disparute.

Despre omul din Neanderthal se stie ca era o fiinta complet dezvoltata, iar aspectul sau indesat se datora lipsei de vitamina D, care provoaca rahitismul. Era similara omului, dar complet separata.

In ceea ce priveste Hesperopithecus si Eoanthropus Dawsoni, adica omul din Nebraska si cel din Piltdown, s-a aflat in cele din urma ca descoperirea lor a fost o farsa, iar fosilele lor au fost falsificate.

Lipsa formelor de tranzitie a fost sesizata in a doua parte a secolului XX. In 1972, renumitii paleontologi Niles Eldredge si Stephen Jay Gould si-au publicat noua teorie evolutionista a echilibrului punctual, care spunea ca speciile care se reproduc cel mai mult au cele mai mici schimbari de-a lungul timpului.

Tot in acea perioada, oamenii de stiinta si-au reamintit de teoria catastrofelor, care spune ca straturile geologice s-au format prin inundatii si alte catastrofe similare, iar diferite forme deviate care au existat in diferite epoci au disparut din cauza catastrofelor naturale.

Mesajul darwinistilor, facut sa nu fie inteles

Pe langa argumentele stiintifice aduse impotriva darwinismului in ultimele decenii, alti cercetatori au studiat si discursul celor care spun ca omul modern se trage din maimute. Philip Johnson, specialist in analizarea logicii argumentelor care a predat Dreptul timp de 30 de ani la Universitatea Berkeley din California, a devenit unul dintre principalii critici ai darwinismului.

Johnson spune ca discursurile darwinistilor nu se bazeaza pe argumente stiintifice, ci pe butade retorice, insotite de amanunte de specialitate care impresioneaza marele public necunoscator al detaliilor ce tin de stiintele biologice.

Intr-o carte publicata in 1991, Darwin on Trial, Johnson spune ca darwinistii nu ripostau in fata problemelor intelectuale, ci raspundeau prin divagatii si un limbaj imprecis care facea imposibila discutarea obiectiilor reale, ca ar fi vrut cu tot dinadinsul sa nu se inteleaga un lucru.

Ziare.com te invita la dezbatere: crezi ca darwinismul este mostenit de cand stiinta se afla la inceput si acum este doar luat ca atare? Noile descoperiri ar putea sa fie atat de puternice incat sa ne convinga ca stramosul comun nu a iesit din apa, ci a fost creat de Dumnezeu? Ar putea Biserica sa profite de stiinta moderna?

Citeste vineri pe Ziare.com episodul al treilea al dezbaterii Evolutionismul - religie moderna sau eroare? si afla cum si-au proclamat darwinistii triumful zdrobitor si cum si-au scos in evidenta mesajul religios.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#teoria evolutiei, #teoria evolutiei critici, #evolutionism creationism, #teoria Darwin critici, #teoria creationista , #cultura generala