Ziare.com

Falsa simetrie dintre Biblie si Coran

Duminica, 23 Noiembrie 2008, ora 07:45

   

Falsa simetrie dintre Biblie si Coran
Textele care stau la baza crestinismului si islamismului nu pot fi comparate. Exista o falsa simetrie intre Biblie si Coran, cartile sfinte ale celor doua ideologii religioase.

Acestea sunt afirmate si argumentate intr-un dosar publicat in revista franceza L'Express, dedicat celor doua religii, islamismul si crestinismul.

Paternitatea lui Abraham

Coranul vorbeste despre istoria poporului lui Israel, nu din momentul nasterii lui Mahomed, ci incepand cu multe secole inainte. Din aceasta cauza, natura legaturii identificata de profetul Mahomed cu crestinismul este conflictuala.

Profetul islamismului a facut din Abraham primul supus (in araba, muslim) al Dumnezeului unic, adica primul musulman din istoria omenirii.

Asupra acestui aspect, crestinismul se afla in contradictie cu islamismul ca urmare a ceea ce Iisus afirma la un moment dat: "Faceti drept rod de pocainta. Sa nu credeti ca puteti spune: Il avem de tata pe Abraham; pentru ca va spun ca Dumnezeu poate sa ii ridice fii lui Abraham din pietrele acestea". (Matei, 3, 8-9)

Iisus declara aici contrariul celor spuse de Mahomed, iar aceasta ruptura este iremediabila. Altfel spus, paternitatea abrahamica nu este o garantie a alegerii, a selectarii, nici nu constituie un avantaj in Ceruri si nu este o favoare divina acordata anumitor alesi in detrimentul altora.

Religiile Cartii (Iudaism si Crestinism)

Expresia "Poporul Cartii" (ahl al-kitab, in araba) ii desemneaza pe evrei si pe crestini, iar aceasta expresie apare in Coran de peste 30 de ori: daca islamismul nu ignora existenta lor, accepta in mare parte istoria si mostenirea lor, daca ii mentioneaza in randul credintelor lor, ce le reproseaza de fapt?

Coranul ii acuza pe acestia ca au falsificat Scrierile lor si au pervertit adevarul continut de acestea. "O, oameni ai Scripturii, de ce imbracati voi adevarul cu neadevar si ascundeti adevarul cu buna stiinta? (3, 71)".

Dovada minciunii lor, pe care o invoca isamistii, este tocmai faptul ca iudeii si crestinii sunt divizati, in loc sa ii ofere lui Dumnezeu unitatea si pacea.

Coranul este foarte clar in ceea ce priveste acest aspect: "Pintre cei care au imbratisat iudaismul sunt unii care schimonosesc sensurile cuvintelor revelate (...), stalcindu-si limbile si vatamand religia." (4, 46).

Surata 5, care vorbeste atat despre crestini, cat si despre evrei intr-o maniera amestecata in mod curios clarifica lucrurile: "Apoi, din cauza incalcarii legamantului lor, i-am blestemat Noi si le-am impietrit inimile, caci ei (n.r. evreii) au rastalmacit cuvintele si au uitat o parte din ceea ce li s-a amintit. Tu nu vei inceta sa le descoperi insselatoria lor."(v.13).

Mai departe se afirma: "Si am incheiat Noi legamant cu aceia care au zis: Noi suntem crestini, dar au uitat ei o parte din ceea ce li s-a reamintit. Deci am starnit Noi ura si vrajba intre ei pana in ziua Invierii. Atunci le va vesti Allah ce au facut ei." (v.14).

Fraza: "Deci am starnit Noi ura si vrajba intre ei pana in ziua Invierii", denota inclinarea spre o perceptie ofensiva a bunatatii si milostivirii divine.

Louis Massignon afirma ca "tendinta generala a islamismului este sa il recunoasca pe Dumnezeu mai degraba in nimicirea celorlalti decat in nasterea, crearea lor". Rezultatul acestei conceptii se regaseste intr-o serie de surate "incomode" care instaureaza un raport tensionat cu evreii si crestinii.

Trei diferente majore

Biblia se diferentiaza de Coran prin trei aspecte esentiale. Nu a fost direct dictata de Dumnezeu, deci a fost "necreata", ci scrisa de oameni inspirati de Dumnezeu, ceea ce face de inteles faptul ca aceasta contine erori, facand in consecinta apel la spiritul critic al credinciosilor.

Exista de exemplu multe incoerente, asumate insa, la nivel cronologic in Noul Testament. Tot aici se gasesc multe aproximari care denota ca scopul textului nu este datarea exacta, ci invatatura, morala care trebuie extrasa.

Contrar Coranului, Biblia nu se recita, ci se lectureaza, adica un efort de interpretare, de descifrare a textului. Biblia relateaza istoria poporului evreu sub forma unei naratiuni adesea fastidioasa care descrie multele pelerinaje efectuate sub paza lui Dumnezeu.

Textul cuprinde descrieri ale unor masacre colective morti, violuri, bai de sange, insa nicaieri nu este scris: "Deci am starnit Noi ura si vrajba intre ei pana in ziua Invierii", ca in Coran.

Biblia contine in ea insasi notiunea de evolutie, precum si pe cea de interpretare. Mai mult decat o simpla carte, este de fapt un ansamblu de carti. De-a lungul a celor a o mie de ani, cat a durat redactarea sa, acest document central al lui Dumnezeu nu a incetat sa se imbogateasca cu alte texte ce cuprind reflectii si comentarii asupra a ceea ce s-a intamplat.

Biblia lasa loc speculatiei intelectuale, spiritul omului este incitat la investigatie. Chiar si Dumnezeu are stiinta lui: teologia, inventie crestina care nu are echivalent exact in islamism.

Biserica Apuseana din Evul mediu a dat "Sfintelor Scripturi", adica intregii colectii de scrieri religioase ale Vechiului si Noului Testament pe care Biserica le-a adunat si selectionat ca fiind produse sub inspiratia Duhului Sfant, titlul de Biblie.

Cartile Vechiului Testament, dupa textul ebraic sunt in numar de 39 carti "canonice", iar dupa Septuaginta, pe langa cele 39 de carti, mai cuprind inca 14 carti "necanonice". Noul Testament contine 27 de scrieri canonice.

Coranul reprezinta pentru musulmani Cuvantul lui Allah (kalam Allah), intrucat Allah a fost cel care a dat-o. Coranul este necreat, iar autoritatea lui este absoluta nu numai in probleme religioase, ci si politice, etice si chiar stiintifice.

Cuvantul lui Dumnezeu, asa cum il avem consemnat in Coran, a fost pur si simplu dictat. Acest lucru este revelat chiar in textul Coranului unde ni se spune ca a fost revelat verbal si nu numai in semnificatia lui generala sau in idei, ci in amanunt.

Potrivit traditiei islamice, Coranul a fost revelat lui Mohamed intr-un rastimp care a inceput aproximativ la anul 609 si a durat pana la moartea profetului (632).

Citeste mai multe despre Biblie Coran comparatie islamism crestinism
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9982 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
22 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Mare Adevar (Biblia si Coranul)

Nu sunt diferente:
1)Nimic nu a fost dictat de Dumnezeu.
2)In versuri sau proza...trebuie sa intelegi acelasi lucru .(Dumnezeu va iubeste dar..)
3)Ambele lasa loc la "speculatii girla".
etc.:
Totul se rezuma la cine si cum detine controlul..maselor.

ATT.la :Cum vedem lumea in functie de credintele religioase, 22/11/2008 19:25
"..functzie de credintele religioase."...
..la cum se manifesta "credinta religioasa" pe meridianele globului ...am impresia ca "aluneca" spre "traditionalism taliban" si pe la NOI.
Se spunea ca pina in '89 nu aveam acces la "informatie" dar eram legati de "DIVIN" cu "bun simt si smerenie".
Dupa ...am avut si avem....informatie dar cum "discernem?"
Ma refer NU NUMAI la mireni.
In toate religiile se "induce" pacifismul..!!
"...perceptia vizuala se modifica functie de credintele religioase."...NU CRED .
Se modifica functie de INDOCTRINARE .... interesele .. "propaganditilor" primeaza...pe un "suport intrebator".
.........etc.


Daca s-ar aplica "perceptele" ortodoxe sau musulmane nu ar fi "nebunia actuala".

 

erata titlu:

Mare Adevar (Biblia si Coranul)..."au pervertit adevarul continut de acestea ".

RELIGIA OPIUM PENTRU POPOR(nu conteaza cine a spus-o primul ,tot adevarat este)

MOSULE, PREDICI IN PUSTIU...DOBITOCIMEA N-O SA INTELEAGA,SA CREZI IN ALTCEVA DECAT IN TINE INSUTI ESTE MULT MAI CONVENABIL!

Articol gresit si superficial

Luati dor finalul si o savedeti ca mohamed a trait 23 ani???? diferenta dintre *** lui Isus si ce a lui Mohamed este de 682 ani.

Biblia nu e supusa greselilor

Autoarea sustine pe baza textelor sacre ca Biblia e doar "inspirata". Nu stiu ce intelege ea prin aceasta, dar in paginile Scripturilor este consemnat de multe ori faptul ca acei scriitori nu au scris de la ei. Cazul lui Moise cand Dumnezeu ii porunceste sa scrie anumite lucruri, profeti care au scris ce li s-a poruncit dar nu au inteles nici macar ei atunci-cazul lui Daniel, devierea discutiei de la intentia initiala a autorului - cazul lui Iuda care s-a vazut 'silit' sa scrie altceva decat dorea si multe altele. Pe langa acestea Isus citeaza de foarte multe ori din cartile canonice ale Scrierilor Ebraice. Le-ar fi citat daca erau doar pareri de oameni?!...El care ii acuza pe capii evreilor ca denaturasera Cuvantul in folosul poruncilor omenesti? Sa spui ca Biblia este ce a scris autoarea denota doar necunostinta ei si a contextului in care a fost scrisa. Inteleg doar aceasta parere prin faptul ca autoarae vrea ca articolul sa aiba un aer critic obiectiv.

 

Biblia

Ca o scriere complexa cu radacini in istoria veche a omenirii, versetele Bibliei (ca si in cazul altor carti asemanatoare) sunt redate intr-un stil oarecum criptat care trebuie descifrat si interpretat. Pana si faptul ca Moise a scris ceea ce i-a dictat Dumnezeu poate fi inteles in mai multe sensuri. Moise, oricat de destupat la minte ar fi fost, ce putea sa inteleaga din ceea ce i-a spus Dumnezeu despre lume, viata, Univers (daca i-o fi spus ceva), la nivelul de cunostite cu multe mii de ani in urma? Nu cred ca a stat Dumnezeu sa ii explice in detaliu cum a fost cu creatia, materia, universul si spiritul, oricum Moise nu ar fi avut cum sa inteleaga totul.
Biblia, evident, a iesit asa cum au scris-o, totusi, minti limitate, cu gandirea din epocile respective, la aceasta adaugandu-se si erorile de intelegere si interpretare a traducatorilor ulteriori.
Nu ma pot lauda ca am citit in intregime vechiul si noul testament, nu am citit nici macar un sfert, nu sunt un specialist in scrierile biblice dar am sa va spun un lucru: am citit cu foarte mare atentie Geneza, prima carte a lui Moise, incercand sa inteleg sensul versetelor si sa fac legatura intre ele. Ei bine, am avut o revelatie: daca nu pornim de la judecati preconcepute, puerile, si ne gandim permanent la ceea ce vrea sa spuna textul respectiv, vom reusi sa descoperim anumite lucruri, poate surprinzatoare. Incerc cateva exemple:
1. Dumnezeu (in descrierea Genezei) a creat o parte de lume si nu intreg Uuniversul si anume gradina Eden in care Dumnezeu intentiona sa creeze o fiinta superioara.
2. Dumnezeu nu a creat de unul singur toate acestea, a venit dupa el cu o intraga armata de "zei" si "ingeri". Dumnezeu, desigur, apare ca un sef absolut.
3. Adam si Eva, de fapt, nu au fost primii oameni, pe Pamantul mare, existau si alti oameni in stare primitiva, salbatica si insuficient evoluata. Adam si Eva si urmasii lor directi (dupa izgonirea din Eden) au avut rolul sa creeze un altoi pe oamenii primitivi existenti ("si zeii s-au impreunat cu fiicele oamenilor..."), rezultand o rasa superioara. Sa nu ne temem sa o spunem, Biblia are anumite directii rasiste.
4. Rezulta, implicit, ca pe Pamant au fost mai multe creatii (de ce am crede ca ar fi existat una singura, mai ales ca Bibilia se refera la un teritoriu restrans si la o anumita populatie - practic stramosii poporului evreu). Lumea dinoazaurilor, spre exemplu, a fost o astfel de creatie, anterioara speciei altoite de Adam si Eva, o lume care a fost distrusa sau a trebuit sa fie distrusa din anumite motive (poate dimensiunile, in situatia inmultirii lor, erau incompatibile cu dimensiunea si resursele planetei noastre).
Totul este sa gandim liber si sa interpretam corect. Vom vedea ca Biblia si stiinte exacte nu se contrazic, dimpotriva, se completeaza. Stiintele exacte ne explica de unde avem trupul sau din ce este alcatuit trupul, Biblia incearca se ne explice de unde avem spiritul.

Noi nu am uitat

Marele filozof PETRE TUTEA are alta conceptie despre religii. Sunt prea putini care ii citesc memoriile. Dar ori ce argument are o lege bine definita in timp. Vom trai si vom vedea. Nu trebuie sa ne lasam prada euforiei unui vot sau unui curent de opinie stipulat pe canalele massmediei.

 

asa de dimineata???

aberati asa de dimineata?
ia trimitetii un msm sa mai trimita odata textul original... (in ce limba???)

 

ziarist analfabet

simplul fapt ca vorbesti despre islamism arata ca esti total pe dinafara subiectului.
mai studiaza...poate ai vrut sa vorbesti despre islam...islamismul este putin altceva decat islamul si se mai numeste islam politic.....

 

Coranul

Ma poate lamuri cineva, de ce scriitorul Salman Rushdie sugereaza ca anumite versete din Coran sunt sugerate profetului Mohamed de catre diavol?

 

Oameni buni,

La facultatea de teologie se studiaza timp de 4 - 5 ani despre Biblie. Se studiaza nu se citeste.
A ne apuca noi, cei care am citit, unii chiar si in intregime, Biblia, sa facem studii comparative intre aceasta si Coran mi se pare un lucru care cam aduce a aroganta intelectuala.
Parintii bisericii si-au daruit viata acestui studiu si tot nu se poate afirma ca ceea ce au spus ei este TOTUL.
Eu sunt inginer, meserie pe care o practic de 48 de ani si tot simt nevoia, practic cu fiecare proiect pe care-l fac, sa ma mai uit prin carti, norme, standarde si sa cer sfatul cuiva mai bine pregatit decat mine.
Ce-ar fi sa nu ne mai bagam nasul acolo unde nu suntem abilitati sa o facem si sa-i lasam pe cei care si-au inchinat viata acestor studii?

 

Nedumeritu

Vorbesti in nestiinta de cauza. Nu se studiaza , se simuleaza studiul. Nu vezi ca popii nu pot lega 2 vorbe coerente. fiecare carte a Bibliei are autori paminteni, cit despre inspiratie, e bine sa crezi, dar ca inginer de cercetezi, ramii dezamagit.

Stimabile,

S-ar putea sa ai dreptate. Cand am vorbit de studiu m-am gandit la tatal meu care intr-adevar a studiat Biblia in perioada interbelica, ca si la preotii apropiati ca varsta de dansul. Nu stiu cum se mai preda azi la Facultatea de Teologie dar, vazand cum se comporta tinerii preoti, spre parerea mea de rau trebuie sa fiu de acord cu tine. Si nu este vorba numai de studiu ci si de credinta. Fara asa ceva nu se poate face nimic.

Articol nepotrivit si superficial pentru un colector tabloidal de stiri online

A compara biblia si coranul este ca si cum ai compara o inima artificiala simetric bicamerala cu un rinocer bagat in marsarier

 

Istorie

Hahomed (sau Mohamed sau Mahmund cum ii spuneau denigratorii) a fost cu certitudine epileptic. Hristos n-are atestare istorica, se pare ca au fost mai multi Isusi pe o perioada de aproape 100 de ani, cu biografii care se suprapun. Oricum, spiritul si nodul sacridiceal al doctrinei sale, daruirea, respectul celui de alaturi, acceptarea sa democratica n-au nicio legatura cu bisericile crestine egoiste a caror tel principal este puterea si nu iubirea.

Biblia e doar o colectie stabilita in principal de Conciliunl de la Trento. Adica pe afara au ramas o droaie de carti considerate necanonice, de multe ori mai interesante decat cele autorizate. Si asta e valabil si pentru evrei si pentru crestini si pentru musulmani.

Ca exista contraziceri intre cartile asa zise sfinte ale celor trei religii e normal. Dar exista si contradictii ininteriorul fiecareia dintre ele.Teologii vin si explica, aduc chiprile argumente fundamentate pe mistica.

Ce e mistica, o ramura argumentativa care te face sa accepti orice contradictie a bunului simt.

De exemplu in dezbaterea desptre treime de delireaza despre asa numite "energii necreate"

Ori "energie" inseamna logic si lingvistic cu totul altceva. De regula, cei care au aparat critic n-au aplecare sa asculte asa ceva air cei ce asculta sunt bata la fizica.


Pentru cei dispusi sa ma injure: fierbeti-mi va rog un ou folosind "energiile necreate" si dupa aia, vorbim

 

PS

Ochii mei nu functioneaza bine de loc dar voi intelegeti si cititi "SACRIFICIAL"

articolul ?

un GUNOI ,,

 

isus Omul

cititi cartea isus Omaul de margerite thiering si vedeti in ce credeti, cit de mult putem sa credem in biserica si cuvintele ei !!!!
o carte care va lasa pe giduri daca sa sunem ca sintem crestini sau nu.....o carte care arata adevarata fata a bisricii...

 

Ia mai citeste odata. Revelatia a durat 23 de ani. Mohamed s-a nascut jurul anului 570.

 

Vremurile de pe urma

Eu as avea o singura idee,la tot ceea ce am citit si am vazut pina acum ,nu ne-a ramas nimic mai mult de facut decit sa ne POCAIM....sa ne alipim mai mult de Dumnezeu si sa incercam sa lasam deoparte lucrurile care nu ne hranesc Sufletul,fiindca va veni o zi cind vom da socoteala de orice cuvint si vorba rostita fara folos.....si tot atunci se va vedea credinta Adevarata.....

 

exista dumnezeu si biblia e cuvntul sau.

tot ce zic oameni si parerile voastre sunt desarte
cat despre coran nu-l cunosc. cunosc o singura credinta un singur domn si un singur botez nou testamental daca numai pentru viata asta neam pus increderea in domnul isus suntem cei mai nenorociti oameni.adut-i aminte de unde ai cazut si pocaiestete.ca domnul isus a murit pentru tine si pentru intreaga lume.o multe mai avem de invatat dela el adica dela isus.cei care sunteti cu filozofia universului si altele acestea nu va va aduce nimic bun.decat ceva nebunie. at-i inteles.crede in domnul isus si vei fi mantuit. viata noastra e ff scurta. inpacate cu el.

 

BIBLIA = A book of the fairy tales!

Stiati ca Einstain a murit incerind sa demonstreze in ultimii lui 13 ani de viata printr-o singura ecuatie existenta universurilor paralele! - Asta ar explica si stafiile si religiile fie ele legate de D-zeu, Alah, Budah ..ETC, ETC!

Asta m-a facut sa reflectez si am realizat asa cum spunea si Einstain ca de ce cred intr-o carte in care cred mai multi oameni? (Ceea ce nu excude existenta univesurilor paralele si astfel a unei inteligente si a unei lumi inaccesibile noua si perceptiilor nostre de acum)

BIBLIA = A book of the fairy tales! - A afirmat Bill Maher recent! - Asta e: BIBLIA = A book of the fairy tales! Adica o carte de povesti pur si simplu facute pt. prostii dispusi sa asculte si eventual sa mai fie si brain-washed si sa mai si creada SCORNIRILE & POVESTIRILE ANTICHITATII, ca prosti! Ce stupizi!

BIBLIA = A book of the fairy tales!

Relatia cu universurile paralele este unica de la individ la individ si nu este intermediata de preoti sau biserici sau mai nu stiu ce culte si organizatii care mai de care mai mincinoase si ipocrite ... AM SPUS!

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor