Filme romanesti, la festivalul IndieLisboa din Portugalia

Luni, 20 Aprilie 2009, ora 15:59
1341 citiri
Filme romanesti, la festivalul IndieLisboa din Portugalia

Romania va fi reprezentata, la cea de-a sasea editie a festivalului de film IndieLisboa, care se va desfasura in perioada 23 aprilie-3 mai in capitala Portugaliei, de trei productii cinematografice care apartin regizorilor Radu Muntean, Radu Jude si Constantin Popescu.

La editia din 2009 a celui mai important festival portughez de cinema vor fi prezente urmatoarele productii romanesti: "Boogie", de Radu Muntean inclus la sectiunea Cinema emergent-lung metraje, "Cea mai fericita fata din lume", de Radu Jude, care va participa la sectiunea Competitie Internationala-lung metraje si "Fata Galbena care Rade", de Constantin Popescu, care a fost selectat pentru sectiunea Cinema emergent-scurt metraje, anunta ICR Lisabona.

Regizorul Radu Jude a participat si anul trecut la aceasta competitie cu scurtmetrajul "Alexandra" la categoria "Observatory Short Films".

Lungmetrajul lui Radu Munteanu, care il are ca protagonist pe Dragos Bucur, prezinta drama unui tanar familist care se vede captiv intre obligatiile familiale si tentatiile unei nopti de libertate la malul marii.

"Boogie" a avut premiera mondiala la Cannes, in cadrul sectiunii "Quinzaine des Realisateurs". Lungmetrajul lui Radu Muntean a fost prezent si la festivalurile din Karlovy Vary, Palic (in Serbia - unde a primit Premiul Special al Juriului), Tromso (Norvegia), Munchen, Ierusalim, Sarajevo, Melbourne, Namur (Belgia), precum si la festivalul Anonimul din Sf. Gheorghe (unde i-a fost decernat Premiul pentru cea mai buna regie). Filmul a fost invitat si la festivalurile de la Varsovia si Motovun (Croatia).

IndieLisboa este un festival de film care isi propune sa contribuie la revelarea in Portugalia a unor noi filme si cineasti, in universul cinematografiei independente, nationale dar si internationale. Obiectivul principal il constituie stimularea difuzarii in public a filmelor care nu sunt distribuite in circuitele traditionale de cinema din Portugalia.

De asemenea, pe 30 aprilie, tot un film al lui Radu Muntean, "Hartia va fi albastra", cu Dragos Bucur in distributie, va fi proiectat, la Biblioteca ICR Lisabona.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#IndieLisboa Romania, #festival film Portugalia, #Boogie festival , #cultura generala