Ion Caramitru implineste 68 de ani

Marti, 09 Martie 2010, ora 12:27
2101 citiri
Ion Caramitru implineste 68 de ani

Ion Caramitru, presedintele UNITER si directorul Teatrului National Bucuresti, implineste marti 68 de ani. S-a nascut la 9 martie 1942, in Bucuresti si este absolvent al Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica I L Caragiale, promotia 1964.

A jucat in numeroase filme, precum Padurea spanzuratilor, Declaratie de dragoste, Liceenii, dar si in numeroase piese de teatru, cum ar fi Hamlet, Eduard al III-lea. Perioada 1985-1990 a ramas in amintirea lui Ion Caramitru printr-o bogata activitate teatrala. In 1985 a avut loc premiera la Hamlet, spectacol care s-a jucat timp de 7 ani pe scena Teatrului Bulandra.

Onorat cu mai multe distinctii, inclusiv cu titlul de Ofiter de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic pentru activitatea culturala romano-britanica, acordat de Regina Elisabeta a-II-a si distinctia de Cavaler al Ordinului Literelor si Artelor in Franta, Ion Caramitru a intreprins si o importanta activitate regizorala.

La Teatrul L.S. Bulandra el a montat spectacolele Amintiri de Alexei Arbuzov, Neinsemnatii de Terry Johnson, A treia teapa de Marin Sorescu, Forma mesei de David Edgar, Acasa de David Storey, iar la Theatre du Signe (Japonia), Negutatorul din Venetia de William Shakespeare.

A participat la Revolutia romana din 1989, fiind printre cei care au cucerit Televiziunea Romana in 22 decembrie 1989. Alaturi de Mircea Dinescu a anuntat la televiziune caderea regimului Ceausescu.

A fost membru in Consiliul Frontului Salvarii Nationale (figurand pe lista membrilor initiali anuntati la TVR de Ion Iliescu), apoi in Consiliul Provizoriu de Uniune Nationala, unde a ocupat functia de vicepresedinte. Membru PNTCD, a fost ministru al Culturii in perioada 12 decembrie 1996 - 28 decembrie 2000, in guvernele Victor Ciorbea, Radu Vasile, Mugur Isarescu.

Este vicepresedinte al Asociatiei revolutionarilor fara privilegii. In decembrie 2009, Caramitru a demisionat din conducerea PNTCD, in semn de protest fata de protocolul semnat cu PSD pentru sustinerea lui Mircea Geoana la presedintie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ion Caramitru zi nastere, #Ion Caramitru biografie , #cultura generala