Ionesco nu mai figureaza ca membru al Garzii de Fier in ultima biografie

Joi, 02 Iulie 2009, ora 19:08
1848 citiri
Ionesco nu mai figureaza ca membru al Garzii de Fier in ultima biografie

Biograful lui Corneille, Andre Le Gall, scrie acum povestea unui Eugene Ionesco suferind de febra creatiei, angoasat de un regim dictatorial in care ar putea fi inchis, urand Romania pentru ca o identifica cu figura tatalui si iubind o Franta care ascundea chipul mamei adorate.

"Teatrul nu m-a interesat niciodata cu adevarat", a repetat Eugene Ionesco in decursul vietii sale, desi piesele sale, "Cantareata cheala" si "Scaunele", se joaca constant pe scenele pariziene de 52 de ani incoace, scrie Andre Le Gall in ultima biografie dedicata autorului, "Ionesco", aparuta in colectia "Grandes biographies" a editurii Flammarion.

Le Gall, cel care a spus povestea vietii lui Corneille sau Pascal, il portretizeaza pe acest "print al absurdului", cum este numit Ionesco, jongland cu mastile pe care scriitorul le schimba in rastimpuri. In teatrul sau, in numeroasele scrieri autobiografice, in "observatorul obiectiv al propriei subiectivitati", Ionesco isi dezvaluie paletele unui "eu", cunoscut ca rivalul redutabil al lui Samuel Beckett.

Romania, tara tatalui urat

Reusita biografiei, comenteaza "Le Monde", tine de maniera in care portretul lui Ionesco este reconstituit, in viata si in opera, evitand anecdoticul. Romania este identificata ca fiind "tara tatalui urat", iar Franta, "tara mamei adorate", in care Ionesco, "un baietel impregnat de cultura franceza, rurala, catolica", vine la varsta de doi ani.

"Un coeur simple" a lui Flaubert il invata sa iubeasca literatura, inainte ca, la 13 ani, sa se metamorfozeze intr-un tanar roman. Ajuns la Bucuresti, scriitorul incepe un razboi contra propriului tata, "avocat oportunist care se adapteaza oricarui regim politic", descriere care nu este diferita de cea pe care Ionesco adultul i-o face tatalui sau, in "Prezent trecut, trecut prezent".

Filtrata prin relatia cu tatal, relatia lui Ionesco cu Romania devine una acida, dar scriitorul insusi recunoaste, in propriile carti autobiografice, ca "tot ce am facut, intr-un fel contra tatalui am facut".

Remarcabil este ca autorul nu se cramponeaza de cliseele care descriu generatia Eliade-Cioran-Ionesco. Mai mult, spune raspicat ca "Ionesco nu a facut parte niciodata din Garda de Fier", miscare fascista la care, insa, admite ca au aderat Mircea Eliade si Emil Cioran.

"Am evadat din Romania in uniforma de gardian", povestea Ionesco, care traia o angoasa permanenta de a reveni intr-o Romania inchisa. Un amanunt biografic, de altfel sustinut si de Ionesco, este adus de Le Gall in sprijinul neincluderii scriitorului in miscarea legionara, si anume originile evreiesti indepartate ale acestuia.

Andre Le Gall contureaza un portret al unui artist aproape nevrotic, osciland intre "angoasa si fericirea creatiei, intre gratie si cadere", care, raspunde biograful, a devenit un clasic, al carui teatru a trecut proba timpului "mai bine decat cel al lui Montherlant, Sartre sau chiar Camus, dar mai putin, totusi, decat cel al lui Becket sau Genet".

Eugene Ionesco (1909-1995) debuteaza literar in 1927, la Revista literara a Liceului "Sf. Sava", dar debutul editorial si-l face ca poet, cu volumul "Elegii pentru fiinte mici" (1931). Din 1941 se stabileste in Franta, unde are loc premiera primei piese, " La Cantatrice chauve" ("Cantareata cheala"). In 1970, Ionesco este ales membru al Academiei Franceze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#Eugene Ionesco, #Eurgen Ionescu, #Garda de Fier, #biografie , #cultura generala