Jim Stark: Filmele romanesti au succes pentru ca au povesti simple

Marti, 02 Iunie 2009, ora 23:44
2859 citiri
Jim Stark: Filmele romanesti au succes pentru ca au povesti simple

Producatorul Jim Stark, membru in juriul Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) 2009, a declarat marti, la Cluj, ca, in opinia sa, succesul atat de mare al filmelor romanesti se datoreaza simplitatii povestilor pe care le transpun pe ecran.

"Cred ca succesul recent al cinematografiei romanesti se bazeaza pe faptul ca regizorii par sa aiba povesti simple, nu incearca sa fie polemici sau exagerat de dramatici, sau exagerat de suprarealisti, ci abordeaza probleme simple, lucruri naturale, de zi cu zi, care se pot intampla oricui".

"Le spun cu simplitate, cu imagine buna si cu joc actoricesc foarte bun. Acestea sunt filmele care imi plac", a afirmat Stark, in cadrul unei conferinte de presa de la Cluj.

Jim Stark, care a lucrat la foarte multe pelicule ale regizorului Jim Jarmush, a mai spus ca lipsa filmului "4,3,2" al lui Cristian Mungiu de la Oscaruri nu poate fi scuzata.

Cat despre filmul american, el a declarat ca acesta nu este definit doar de ceea ce se intampla la Hollywood, lucru demonstrat de festivaluri precum Sundance.

"Sunt foarte bucuros sa apar comitetul de selectie de la Oscar, daca Europa ar fi bucuroasa sa apere politica lui Ceausescu. Nu am de a face cu Oscarurile, cu genul de filme facute la Los Angeles, bazate pe vedete si bugete uriase", a declarat producatorul.

"Eu fac filme mici, nu mari si comerciale. Am un mare respect pentru ce se face la Hollywood, ma duc si la filme blockbuster, dar e o metoda diferita fata de ce fac eu si toti regizorii cu care am lucrat. Eu caut autori, regizori talentati si incerc sa atrag putini bani si fac filme ieftine sperand intr-un rezultat bun", a mai spus Stark.

"Am coprodus << Country wedding >>, un film islandez de debut al unei autoare care face un road-movie putin costisitor filmat in opt zile. E foarte amuzant, a avut premiera la Toronto si este distribuit in Franta si in alte tari. Acesta e genul de film in care vreau sa ma implic. La festivalul Sundance au fost 1.200 de filme americane facute cu bugete mici, fara bani de la tv sau guvern si facute cu bani luati pe credit. In afara Hollywood, acesta e tipic pentru SUA", a explicat producatorul.

Actor si producator

Jim Stark a inceput sa lucreze in cinema, cand l-a ajutat pe Jim Jarmusch sa-si finanteze, sa produca si sa vinda cu mare success filmul low budget independent "Stranger Than Paradise" (castigatorul premiului Camera D'Or la Cannes si al premiului pentru cel mai bun film al anului acordat de Societatea Nationala Americana a Criticilor de Film).

Colaborarea cu Jarmusch s-a extins la alte trei filme - "Down by Law" (co-producator), "Mystery Train" (producator), "Night on Earth" (producator executiv) - si doua scurtmetraje din seria "Coffee and Cigarettes".

Jim Stark a jucat in multe filme (inclusiv "Keep It for Yourself", de Claire Denis, "Sleepwalk", al Sarei Driver si "C'est vrai", de Robert Frank). Scrie si tine frecvente prelegeri despre productia, finantarea si vanzarea de filme; e autorul ghidului "The Rights of Crime Victims", editat de American Civil Liberties Union (ACLU) si scrie articole pentru Gastronomica, o publicatie a Universitatii din California.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Jim Stark producator, #Jim Stark TIFF, #Stark filme romanesti , #cultura generala