Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Mani Gutau: Urma imi lipseste si mie in fiecare zi

Miercuri, 10 Septembrie 2008, ora 11:21
5974 citiri
Mani Gutau: Urma imi lipseste si mie in fiecare zi

"We are truly sorry to inform you that Urma is in severe coma, due to malfunction of vital organs, caused by a rare mental disorder. Chances for a complete recovery, barely visible. Death imminent. Please stand by, we will announce you the precise date and location of the memorial service".

Cam asa suna "anuntul" ca Urma, care a depasit demult termenul de trupa si azi inseamna mai degraba o comunitate, "a murit". O fi murit pentru unii, s-o fi desfiintat pentru altii... dar Urma ramane in cioburile de amintiri despre confort, cafea, dorinte, locuri perfecte si september, toate pozate in sepia.

Mani Gutau, vocalul trupei, spune ca Urma a aparut dintr-un accident si ca a murit tot in urma unui asemenea incident. "E destul de frig aici, cred ca m-am indepartat prea mult de cazanele de smoala ca sa va pot raspunde la aceste intrebari. Jim Morrison era prea galagios, permiteti-mi sa fac o pauza mica ca sa il linistesc. Bun, am revenit, Jim e pe maini bune, alaturi de Florian Pittis.

Da, cred ca a fost un accident. De fapt doua, intr-o singura noapte de februarie. Iar dimineata ne-am trezit si ne-am dat seama ca suntem morti, prin urmare ne-am retras din activitatea concertistica pentru a nu speria ascultatorii, spune Mani, care a reusit sa trezeasca in contiinta unora dintre noi speranta ca sunt lucruri care se pot face fara compromisuri. Chiar cu pretul unei decizii transante.

"In ultimii doi ani am observat un interes deosebit acordat unor detalii pe care nu le-am dorit nicicand in preajma Urmei. Am spus de la bun inceput ca venirea si plecarea se fac discret, fara anunturi si fara ceremonii de despartire. Din pacate, independent de vointa mea am fost implicat cu destul de multa consistenta si entuziasm in scenarii, zvonuri si povesti lipsite de rost si adevar.

Unul dintre reprosurile repetate cu un entuziasm pe care nu il pot intelege a fost acela ca Urma nu isi exprima pozitia oficiala, cu ajutorul unui comunicat oficial. Raman la convingerea ca semnatarii acestei critici nu au inteles sensul acestei formatii de la bun inceput. Textul respectiv le este adresat si sper sa fi potolit definitiv curiozitatea celor care au considerat comunicatele mai importante decat muzica trupei din care fac parte", povesteste Mani pentru Ziarul de Iasi.

"O trupa moare cu adevarat doar atunci cand muzica ei nu reuseste sa supravietuiasca in timp. Sunt o multime de artisti in Romania sau strainatate care supravietuiesc intr-un succes dependent de prezenta lor intr-un circuit aglomerat de muzici fara substanta. Prezenta lor e necesara pe o scena sau intr-o emisiune televizata, continutul artistic nefiind suficient de matur sau responsabil pentru a rezista de unul singur.

In cazul Urmei, cred ca trei copii lasati in urma, respectiv Nomad Rhymes, Anger as a Gift sau Trend off, au avut parte de o educatie care le permite sa existe pe cont propriu. Si nu cred ca e intamplator faptul ca acum grupul Urma are probabil mai multi prieteni ascultatori decat atunci cand sustinea concerte live", mai spune Mani Gutau.

Ce i-ar spune Mani unuia dintre sutele de oameni care a adormit si s-a trezit cu muzica Urma, pe care o canta atunci, o canta acum si o va canta in autobuz, in tramvai sau pe unde este, care mergea la concerte pentru muzica si atat?

"I-as spune ca in ultimii cinci ani de asemenea am adormit si m-am trezit de multe ori lucrand la o idee de urma corecta si responsabila, pe care sa o impart cu cei dragi si pe care sa o consider simbol al momentelor in care am incercat cu sinceritate sa aduc la un loc suma destinatiilor frumoase cucerite in timpul calatoriilor mele.

Si daca nu as parea foarte convingator, probabil i-as spune incet, la ureche, ca Urma imi lipseste si mie, in fiecare zi, si cu siguranta perioada petrecuta cu chitara in brate, inconjurat de cabluri e cea mai frumoasa calatorie facuta pana in prezent. Dar din neant, in toiul disparitiei, e dificil sa spui ceva, trebuie sa ma retrag, ma asteapta Miles Davis la un sah, ne auzim mai tarziu".

Multora ne e dor de Urma, de Urma ca formatie, de Urma ca stare, perioada... A fost un ecou al acelor ani care se cheama 18, dar nu numai. Urma este un ecou natural, firesc. Asta poate pentru ca s-a suprapus cu idei preconcepute, cu compromisuri sau cu descoperirea mai multor drumuri. Ca, in final, sa mergem cu totii pe unul singur, dar fiecare pe altul.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Mani Gutau, #urma, #Jim Morrison, #Florian Pitis , #cultura generala