Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Peste 5 milioane de euro, incasate din drepturile artistilor

Marti, 22 Iulie 2008, ora 15:12
1675 citiri
Peste 5 milioane de euro, incasate din drepturile artistilor

Centrul Roman pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti (CREDIDAM) a incasat, anul trecut, din difuzarea inregistrarilor audio si video, peste 5 milioane de euro.

Din aceasta suma, jumatate a ajuns catre artistii, membrii ai Centrului, informeaza NewsIn.

Potrivit directorul general al Credidam, Stefan Gheorghiu, sumele provin de la posturile de radio, TV, cablu, restaurante, hoteluri, discoteci care furnizeaza astfel de inregistrari si care trebuie sa achite aceste depturile de autor in baza unor play-list-uri.

In anul 2007, Credidam a incasat 5.164.386,3 euro, iar sumele repartizate au fost de 2.774.842,1 de euro. Sumele ajung in conturile artistilor dupa ce se calculeaza o cota de administrare si se achita impozitele catre stat.

Potrivit unei statistici, Romania se situeaza pe locul 23, foarte aproape de Ungaria si Elvetia, in privinta incasarilor, iar Brazilia se afla pe primul loc.

"Cei mai privilegiati au fost actori. Cei care au facut filme, au facut si obiectul unor sume importante colectate", a afirmat Stefan Gheorghiu, care a precizat ca, din motive de confidentialitate, nu poate divulga niciun nume.

"Sunt agenti economici care refuza sa plateasca pentru ca nu inteleg dreptul de proprietate intelectuala sau altii care cred ca in Romania, aceste drepturi nu sunt respectate", a spus Gheorghiu.

Directorul general Credidam spune ca, pana in toamna acestui an, va fi pregatit un soft special care va fi pus la dispozitia utilizatorilor, si o baza de date care le va fi de ajutor pentru intocmirea play list-urilor si modul de repartizare a banilor.

Horoscop zilnic. Joi, 25 aprilie. Zodia care va câștiga niște bani
Horoscop zilnic. Joi, 25 aprilie. Zodia care va câștiga niște bani
Astrele au pregătit noi provocări pentru zodii, unele fiind mai norocoase, iar altele mai puțin. Toate previziunile despre dragoste, bani sau job, în horoscopul zilnic. Berbec: Va trebui să...
Despăgubiri de milioane de dolari pentru victimele medicului Nassar
Despăgubiri de milioane de dolari pentru victimele medicului Nassar
Departamentul american de Justiţie a ajuns la un acord pentru plata a 138,7 milioane de dolari în procesul civil cu sutele de victime ale fostului medic al Federaţiei americane de gimnastică,...
#bani, #centru, #drepturi, #artisti , #cultura generala