Premiile Romaniei Literare vor fi decernate miercuri, 20 mai

Miercuri, 20 Mai 2009, ora 07:08
1253 citiri
Premiile Romaniei Literare vor fi decernate miercuri, 20 mai

Sase carti de debut, de la roman si volum de poezie pana la critica literara, au fost nominalizate la Premiile Romaniei Literare, care vor fi decernate miercuri, 20 mai, la Clubul Prometheus din Bucuresti.

Printre cartile selectate de juriu se regasesc volumele "Floarea de menghina" a Svetlanei Carstean si "Regasirea intimitatii" a Simonei Sora, ambele titluri fiind editate de Cartea Romaneasca.

"Printr-un straniu proces de neotenie literara, Svetlana Carstean si-a intarziat cu zece ani debutul, doar ca sa se arate azi intr-o haina mai originala si mai stralucitoare", descrie scriitorul Mircea Cartarescu cartea de debut a Svetlanei Carstean. Membru cofondator al cenaclului "Central" de la Facultatea de Litere din Bucuresti, Svetlana Carstean a publicat pentru prima data poemul "Floarea de menghina" in 1995, in volumul de debut colectiv "Tablou de familie".

Simona Sora a publicat, incepind cu 1993, cronici literare, studii, eseuri, traduceri in reviste culturale, prefete si postfete la diverse volume de literatura contemporana. A tradus volumul "Crezul meu" de Carlos Fuentes (Editura Curtea Veche, 2005) si se numara printre autoarele antologiei "Tovarase de drum. Experienta feminina in comunism" (Editura Polirom, 2008). Din 2002, sustine cronica literara in revista Dilema. Coordoneaza paginile culturale ale revistei Dilema veche si este editor coordonator al revistei Dilemateca.

Scriitorul Florin Caragiu este nominalizat pentru "Catacombe. Totul e viu aici", aparut la Editura Vinea. Absolvent al Facultatii de Matematica si al Facultatii de Teologie Ortodoxa, Caragiu isi face debutul literar cu volumul de poezie "Catacombe. Totul e viu aici", dupa ce a publicat volumele "Cuviosul Gherasie Isihastul" (2004) si "Antropologia iconica"(2008). Volumul de poezie a fost deja distins cu marele premiu la Galele Ion Vinea, editia a XVII-a.

Cartea de critica a Oanei Soare "Petru Dumitriu & Petru Dumitriu", aparuta la Editura Fundatiei Nationale pentru literatura si arta, titlul de debut al Danielei Popa, "Paper clips" (Editura Axa) si "CuMinte la Dalai Lama", de Irina Szasz (Editura Curtea Veche) intregesc lista nominalizarilor.

Juriul este prezidat de Nicolae Manolescu si format din redactori ai Romaniei literare. Premiile, in valoare de 1.000 de lei fiecare, sunt acordate de Romania literara, cu sprijinul Fundatiei Anonimul.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#premii Romania Literara , #cultura generala