Ziare.com

Premiul Nobel, acordat pentru studierea chimiei suprafetelor

de Alexandra Sandru
Miercuri, 10 Octombrie 2007, ora 13:28

   

Premiul Nobel, acordat pentru studierea chimiei suprafetelor
Cercetatorul Gerhard Ertl din Germania a castigat premiul Nobel pentru Chimie, miercuri, pentru studiul despre reactii chimice pe suprafete solide, cercetare arata de ce se subtiaza stratul de ozon, potrivit AP.

Ertl si-a inceput cercetarile in anii 1960 si a mai demonstrat, printre altele, de ce rugineste fierul sau cum functioneaza catalizatorii masinilor.

"Aceasta stiinta este importanta pentru industria chimica si ne poate ajuta sa intelegem felurite procese precum ruginirea fierului, functionarea celulelor de combustibil sau a catalizatorilor automobilelor noastre. Chimia suprafetelor poate sa explice pana si distrugerea stratului de ozon, caci acest proces are loc pe suprafetele unor mici cristale de gheata din stratosfera", a precizat Comitetul Nobel, intr-un comunicat de presa.

Premiul conferit cercetatorului german consta in 10 milioane de coroane suedeze, adica 1,54 de milioane de dolari. Premiul ii este decernat lui Ertl chiar de ziua lui de nastere, cercetatorul implinind miercuri 71 de ani.

In 2006, Nobelul pentru chimie a fost obtinut de americanul Roger Kornberg, el insusi fiul unui laureat Nobel, pentru lucrari fundamentale in transcrierea genelor, element-cheie al vietii.

Incepand cu primul premiu, acordat in 1901 lui Jacobus H. van't Hoff, pentru descoperirile privind legile dinamicii chimice si a presiunii osmotice in solutii, Premiul Nobel pentru Chimie a reflectat realizarile stiintifice care au dus la o mai buna intelegere a proceselor chimice si a bazelor moleculare si care au reprezentat fundamentul multora dintre progresele tehnologice realizate pana in prezent.

- Nobelul pentru fizica, acordat pentru cercetari in magneto-rezistenta
- Premiul Nobel pentru medicina, decernat cercetatorilor celulelor-susa

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1345 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor