Sfantul Patrick nu era irlandez

Marti, 17 Martie 2009, ora 10:40
3628 citiri
Sfantul Patrick nu era irlandez

Irlanda sarbatoreste, de peste 200 de ani, moartea Sfantului Patrick, pe 17 martie, zi care a devenit, in timp, Ziua Nationala a acestei tari.

Insa legenda spune ca Patrick nu era, de fapt, irlandez, ci ca a fost rapit de pirati si vandut apoi ca sclav in Irlanda.

Se presupune ca cel care avea sa devina Sfantul Patrick s-a nascut in Britania, in sanul unei familii bogate, insa nu foarte religioase. Unele legende afirma ca in adolescenta Patrick se auto-proclama pagan sau ateu.

Insa la varsta de 16 ani, Patrick a fost rapit de pirati si apoi a fost vandut ca sclav in Irlanda, unde a muncit ca pastor.

Legenda mai spune ca Patrick avea vise ciudate, pe care el le-a interpretat ca fiind o chemare de la Dumnezeu pentru a-i converti pe locuitorii pagani ai Irlandei la crestinism.

Dupa 6 ani lungi de sclavie, a scapat si s-a refugiat pe coasta nordica a Galiei ( Franta de astazi) unde si-a inceput studiile pentru a deveni preot. Tot aici si-a luat numele de Patrick (Patricus).

In jurul anului 432 D.Hr., Patrick a ajuns in Irlanda, unde a folosit trifoiul pentru a explica conceptul de Sfanta Treime ( Dumnezeu Tatal, Dumnezeu Fiul si Dumnezeu Sfantul Duh).

Cu aceasta ocazie, Patrick l-a sfidat pe regele Irlandei, aprinzand un foc pe varful unui deal la Tara, vechea capitala a Irlandei, in fata insusi a regelui. Acest lucru a avut loc cu ocazia sarbatorii celtice Bealtaine, cand traditia impunea ca Inaltul Rege sa aprinda primul foc, de la care urmau sa se aprinda toate celelalte focuri.

Focul aprins de Patrick parea ca avea puteri magice si i-a dovedit regelui ca Dumnezeul lui Patrick era mai puternic decat Dumnezeul druizilor.

Patrick a calatorit in toata Irlanda, stabilind manastiri si construind scoli si biserici pentru a ajuta la convertirea irlandezilor la crestinism.

Legenda spune ca Sfantul Patrick a indepartat toti serpii din Irlanda, fortandu-i sa intre in mare unde s-au inecat. In prezent nu exista serpi in Irlanda ( doar la gradinile zoologice).

Patrick a predicat in Irlanda 30 de ani. Si-a incheiat misiunea in tinutul Down si aici a murit pe 17 martie 461 AD. De atunci, acea zi este comemorata ca Ziua Sfantului Patrick.

Principalul festival de Sfantul Patrick are loc in Dublin, dar Ziua Sfantului Patrick este sarbatorita in toata lumea de irlandezi si prieteni ai Irlandei. Parade de Ziua Sfantului Patrick au loc in New York, Moscova, Munchen, Viena si multe alte orase din lumea intreaga.

Sfantul Patrick, patronul Irlandei, este una din figurile cele mai cunoscute din istoria religioasa crestina. In ciuda acestei popularitati de care se bucura, viata sa ramane un mister invaluit in legende mai mult sau mai putin adevarate.

Prima parada in cinstea zilei Sfantului Patrick nu a avut loc in Irlanda, ci in SUA, organizata de soldatii irlandezi ce serveau in armata britanica, in 17 martie 1762.

In ziua de azi, Sfantul Patrick se sarbatoreste cu parade, petreceri, oameni imbracati in verde ce beau bere, nu doar in Irlanda, ci in peste tot unde exista comunitati de origine Irlandeza (SUA, Canada, Australia, Japonia sau Rusia)

In Romania, Saint Patrick's Day - Ziua Irlandei va fi sarbatorita anul acesta in aer liber, langa fantana arteziana din Piata Universitatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Sfantul Patrick, #Ziua Nationla Irlanda , #cultura generala