Ziare.com

Statuia lui Carol I, prilej de scandal intre Ministerul Culturii si Primaria Capitalei

Vineri, 02 Mai 2008, ora 22:30

   

Statuia lui Carol I, prilej de scandal intre Ministerul Culturii si Primaria Capitalei
In timp ce Ministerul Culturii considera ca amplasarea statuii reprezentandu-l pe Carol I in Piata Revolutiei este ilegala, primaria Capitalei contrazice acest punct de vedere, sustinand ca nu are nevoie de aprobarea MCC si ca statuia trebuie sa revina la locul care a consacrat-o, scriu jurnalistii de la Cotidianul.

Opera a sculptorului croat Ivan Mestrovici, statuia lui Carol I a fost inaugurata pe 9 mai 1939 in Piata Palatului Regal si distrusa in 1948 de comunisti. Sculptorul Florin Codre a primit comanda de a realiza o noua statuie a primului rege al Romaniei, macheta acesteia fiind amplasata saptamana trecuta in aceeasi zona, intitulata acum Piata Revolutiei, urmand ca, dupa ce va fi gata in cateva luni, statuia sa isi reia locul firesc.

Pe site-ul Ministerului Culturii au fost postate insa cateva precizari privind amplasarea machetei in Piata Revolutiei din Bucuresti, care duc la concluzia ca in absenta unei documentatii depuse la Ministerul Culturii si Cultelor, "interventia in zona de protectie a respectivelor monumente istorice nu este legala".

In schimb, MCC "a comunicat avizul favorabil, cu recomandari, pentru amplasamentul aceluiasi monument in spatiul verde plantat aflat intre Soseaua Kiseleff si Bulevardul Aviatorilor".

Directorul Departamentului de Monumente din cadrul Primariei Capitalei, Florin Necula, declara insa, pentru Cotidianul, ca aceasta este o "gandire defectuoasa".

"De ce e mai legal sa pun macheta unde spune ministerul si nu pe locul istoric al statuii? Am pus-o exact unde a fost pusa statuia in '39. Atunci cand a fost ea amplasata acolo nu era tot in zona de protectie a unor monumente? Si de ce zona de protectie protejeaza numai anumiti sculptori?", s-a intrebat Necula, referindu-se la celelalte statui amplasate in zona.

Directorul mai spune si ca reamplasarea statuii pe locul initial s-a facut pe baza unei hotarari a CGMB. Mai mult, el ii acuza pe cei din Ministerul Culturii ca au mai facut probleme, mai ales financiare, si la amplasarile statuilor lui De Gaulle, Cuza si Caragiale.

Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu spune ca monumentul va fi amplasat acolo unde spune MCC si ca, indiferent de ce ar spune cetatenii, "in materie de urbanism si de monumente de for public, cred ca decidentii ar trebui sa fie specialistii, ca daca e sa ne luam dupa public...".

Citeste mai multe despre primarie minister statuie Carol I amplasare
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2887 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Locul statuiei este ''Sfant

Nu inteleg de ce cirovaiala dintre PNL si PDL trebuie sa se extinda pana la cel mai mare Domnitor al Romaniei. Locul ei este acolo unde la fixat inaintasi nostri.P.S.Doamne fereste sa ajunga Vanghelie, ministrul culturi si s-o vedem amplasata in Ferentari.

 

cartoful

mai bine a-ti scoate acel cartof care seamana cu un *** infipt intr-o teapa si puneti statuia lui Carol acolo unde a fost locul ei.

 

caroliana(raspuns lui cow)

ce ne trebuie statui cu regi ca tot nu ne-ntoarcem la regat?

Bostonianule(era sa zic bostanianule)

Romania nu mai are nevoie de regi,dar Romania nu a inceput ieri sau alaltaieri.Carol e parte din istoria noastra si o parte cu care ne mandrim (poate minus unu).Ar insemna sa nu mai avem nevoie nici de domni sau voievozi?.Carol I-ul a fost primul rege al Romaniei si a fost un rege mare.Oriunde ai merge in tara ai sa intalnesti ceva facut pe timpul domniei lui si din initiativa lui.Carol I-ul este Regele Independentei si cel care a ridicat Romania in fata Europei.Cine altul mai poate sa-l egaleze?.Oricum nu cineva din Bostan.

E bine de stiut ioan din Chicago,

,la 69 de ani,cati ai ,ca din ORDINUL EXPRES AL LUI CAROL I,i s-a administrat marelui nostru poet MIHAI EMINESCU,supradoze de injectii cu mercur,iar acest lucru
i-a grabit ***.Pacat ioane,doar nevasta-ta ziceai ca e profesoara.Profesoara de rusa,cumva ?

 

Ce am scris rau ?

,timpitilor,va faceti ca ati uitat istoria,lasilor? De cand cuvantul moat-te,se reprezinta prin 3 asteriscuri? Sa va fie rusine,tradatori de neam ce sunteti!

Honolulu

A aparut acum cativa ani o carte care explica *** lui Eminescu.Nu am intalnit nici o aluzie ca aceste injectii ar fi fost ordonate de Carol .Stiu ca s-a gresit tratamentul dar nu ma pot pronunta asa sigur ca tine. Nu intelerg ce amestec au sotiile.Totus Carol ramane un mare domnitor asa cum Eminescu ramane cel mai mare poet, national.Scuze daca te-am deranjat.

Daca era dupa Iorgulescu,

Faptul ca un individ de teapa lui Iorgulescu, care miroase a antiroman de la o posta, a ajuns Ministru al Culturii, explica si reactia lui in privinta statuii Regelui Carol I. Daca ar fi fost dupa Iorgulescu, statuia, ar fi trebuit sa-l infatiseze pe Carol al II-lea si pe Lupeasca.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor