"Tot mai cred ca oamenii sunt buni"- Anne Frank ar fi implinit astazi 80 de ani

Vineri, 12 Iunie 2009, ora 21:01
5050 citiri
"Tot mai cred ca oamenii sunt buni"- Anne Frank ar fi implinit astazi 80 de ani
Foto: Deutsche Welle

Pe 12 iunie 2009, Anne Frank ar fi implinit 80 de ani, prilej de rememorare a acelor vremuri tragice, dar si a idealurilor umaniste prezente in celebrul jurnal al fetitei.

"Merg adesea in scoli ca sa le prezint elevilor jurnalul verisoarei mele, si constat de fiecare data ca tinerii si copiii se ataseaza foarte repede de Anne si se simt profund miscati de destinul ei.(...)

Datorita mesajului sau umanist si pacifist, dar si a faptului ca reprezinta o marturie vie a suferintei evreilor in perioada nazista, 'Jurnalul Annei Frank' nu isi va pierde actualitatea nici in viitor", a declarat varul acesteia, actorul Bernhard "Buddy" Elias, care a supravietuit Holocaustul in exil in Elvetia, iar acum a atins varsta de 84 de ani, informeaza

Deutsche Welle.

Elias conduce incepand din 1996 Fundatia Anne Frank din Basel, careia ii apartin drepturile de autor asupra celebrului jurnal. "Pentru a transmite mai departe idealurile Annei, aceasta fundatie doneaza toti banii unor proiecte de caritate, in special celor care sprijina copiii", a explicat Elias.

Intr-o zi vom fi din nou oameni, si nu doar evrei

Intr-un interviu acordat cotidianului Die Welt, Elias a marturisit ce l-a impresionat cel mai mult din paginile jurnalului: "Intr-o zi vom fi din nou oameni, si nu doar evrei".

"Nu mi-am cunoscut cu adevarat copilul inainte de a-i citi jurnalul", a marturisit Otto Frank, tatal tinerei scriitoare, in iulie 1945, dupa ce a fost eliberat din lagarul de exterminare Auschwitz. Cu cateva luni inainte, la inceputul lui martie 1945, Anne murise de tifos in lagarul Bergen-Belsen, la doar 15 ani.

Jurnalul pe care fetita l-a scris intre 1942 si 1944, ani petrecuti intr-o casa din Amsterdam, unde familia de evrei era nevoita sa se ascunda de nazisti, a devenit emotionanta marturie a unui umanism profund.

"Jurnalul Annei Frank" ne invata mai multe despre tragedia Holocaustului decat orice carte de istorie. El vorbeste despre tensiunea crescanda, teama de deportare, groaznica incertitudine daca cei dragi mai traiesc sau au pierit in lagarele naziste.

"In ciuda tuturor intamplarilor, tot mai cred ca oamenii sunt cu adevarat buni la suflet", scria Anne Frank, la doar 15 ani.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#jurnalul Annei Frank, #aniversare Anna Frank , #cultura generala