Monica Lovinescu si Marcel Chirnoaga, printre personalitatile care au murit in 2008

Duminica, 28 Decembrie 2008, ora 21:50
6563 citiri
Monica Lovinescu si Marcel Chirnoaga, printre personalitatile care au murit in 2008
Marcel Chirnoaga: Violonist

Anul 2008 a fost un an dificil pentru cultura romana, numeroase personalitati incetand din viata pe parcursul ultimelor douasprezece luni.

Cu totii au innobilat viata culturala romaneasca prin operele lor sau prin activitatea dusa cu pasiune si responsabilitate vreme de decenii.

Sa ne reamintim cu regret dar si adanc respect de marile voci ale culturii romane care ne-au parasit in 2008.

14 ianuarie: A incetat din viata Barbu Brezianu, istoric si critic de arta, nascut in 1909. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si al Uniunii Artistilor Plastici. A ramas cunoscut indeosebi pentru studiile sale de brancusiologie, fiind cel care a intocmit prima monografie exhaustiva a lucrarilor sculptorului in tara.

30 ianuarie: A incetat din viata Vintila Corbul, scriitor roman nascut in 1916. A inceput sa scrie inca din adolescenta. "Babel Palace" este scris la 16 ani, iar "Sclavii pamantului", al doilea sau, roman constituie ultima lui carte publicata inainte de a fi trecut de catre comunisti pe lista scriitorilor interzisi.

"Caderea Constantinopolelui" este creatia cu cel mai mare succes al lui Vintila Corbul si, totodata, cea mai vanduta carte din beletristica romaneasca, numai la primul tiraj avand vanzari de 192.000 de exemplare. A fost editata in franceza, greaca, araba, iar in Franta a fost difuzata si sub forma de teatru radiofonic. A scris scenariile filmelor Nea Marin miliardar, Revansa, Un comisar acuza, Duelul - filme regizate de Sergiu Nicolaescu.

6 februarie: A incetat din viata Max Banus, jurnalist roman nascut in 1926. Si-a inceput cariera jurnalistica la Sportul Romanesc. In anul 1958 a fost arestat de comunisti, condamnat la opt ani de inchisoare si inchis in lagarul de la Stoenesti. A obtinut gratierea in 1962, in urma presiunilor externe. A primit 21 de brevete de inovatii in comunicatie si a inventat video-memoir-ul.

Din 1990, Banus a devenit coproprietarul Trustului Tinerama, cu un portofoliu de 20% din actiuni. In acelasi an a aparut una dintre cele mai celebre carti ale sale, "Cei care m-au ucis", care a fost difuzata intr-un tiraj de 76.000 de exemplare.

27 martie: A murit George Pruteanu, lingvist, eseist si politician roman, nascut in 1947. A studiat literatura la universitatile din Iasi si Bucuresti, obtinand ulterior titlul de doctor in filosofie. Intre 1995 si 1999 el a fost realizatorul unui program zilnic de televiziune de 5 minute despre folosirea corecta a limbii romane ("Doar o vorba sa-ti mai spun").

In 1996 a fost ales ca senator de Constanta al Partidului National Taranesc Crestin Democrat in Senatul Romaniei. A demisionat din PNTCD in 1998. In 2000 a fost ales din nou, de aceasta data in Bistrita-Nasaud ca membru al Partidului Social Democrat. In 2003 a demisionat din PSD si s-a alaturat Partidului Romania Mare, candidand pentru Senat din partea Sucevei.

A introdus un proiect de lege in 1997, devenit cunoscut ca "Legea Pruteanu", care cerea ca toate textele publice in limbi straine sa contina si traducerea in romana.

1 aprilie: A decedat Sabin Balasa, pictor, scriitor si regizor roman nascut in 1932. Absolvent in 1955 al Institutului de Arta Nicolae Grigorescu Bucuresti. A studiat in 1955 la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, Bucuresti, apoi in 1965 la Academia de Limba si Cultura Italiana Siena iar un an mai tarziu la Academia de Pictura din Perugia.

Expozitii personale in 1978 la Roma, in 1982 la Stockholm, in 1982 la Bucuresti, Muzeul national de Arta, in 1985 la Kerkera (Grecia), in anul 1988 la Moscova si alte capitale ale statelor fostei URSS, in 1992 la Bucuresti, in 1994 in Israel, apoi in 2000, 2002 si 2005 in diverse orase din Romania.

15 aprilie: A incetat din viata Dan Grigorescu, istoric literar, eseist nascut in 1931. Din 1961, preda la Catedra de literatura universala si comparata a Facultatii de Filologie din Bucuresti, unde va fi titularizat profesor in 1990. In anul 1969, isi sustine doctoratul cu teza "Shakespeare in cultura romana moderna".

In perioada 1970-1971 este detasat ca lector in S.U.A., unde a tinut cursuri de istoria si cultura Romaniei si de literatura comparata la universitatile din Seattle, Portland si Los Angeles, iar intre 1971 si 1974 a fost numit director al Bibliotecii Romane din New York.

Premiul pentru critica al Uniunii Artistilor Plastici din Romania (1969). Premiul Emerson, acordat de Asociatia Americana de Istoria Culturii (1973), premiul "B. P. Hasdeu" al Academiei Romane (1980), Ordinul National "Pentru Merit" in grad de Cavaler (2002).

20 aprilie: A incetat din viata Monica Lovinescu, critic literar si eseist nascut in 1923. A fost asistenta lui Camil Petrescu in cadrul seminarului de teatru condus de acesta. Dupa instaurarea regimului comunist in Romania, in septembrie 1947, pleaca in Franta ca bursiera a statului francez, iar in primele zile ale anului 1948 cere azil politic. Publica in revistele: East Europe, Kontinent, Preuves, L'Alternative, Les Cahiers de l'Est, Temoignages, La France Catholique.

Este autoarea capitolului despre teatrul romanesc din Histoire du Spectacle (Encyclopedie de la Pleiade, Gallimard, 1965). Traduce in franceza texte romanesti si colaboreaza la revistele romanesti din exil: Luceafarul, Caiete de dor, Fiinta romaneasca, Ethos, Dialog, Agora.

Dupa 1990 publica si in revistele literare si politice din tara, in Contrapunct, Romania literara, 22, etc. In 1999, presedintele Emil Constantinescu i-a conferit ordinul Steaua Romaniei in rang de Mare Cavaler. In anul 2008, presedintele Traian Basescu a decorat-o post-mortem cu Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Mare Ofiter.

24 aprilie: A decedat Cezar Ivanescu, poet roman nascut in 1941. A absolvit Facultatea de Filologie din Iasi. Redactor la revista "Luceafarul", indruma in anii '80 cenaclul Numele poetului. Cezar Ivanescu isi face debutul poetic in revista Flacara Iasului in iunie 1959.

Printre numeroasele premii cu care a fost rasplatit se numara Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania pentru volumul Alte fragmente din Muzeon (1992), Premiul Serilor de Poezie de la Vanatori-Neamt pentru Opera Omnia (1995), Premiul National de Poezie "Mihai Eminescu" (1999), Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Comandor (2000), pentru merite artistice si pentru promovarea culturii.

24 aprilie: A incetat din viata Marcel Chirnoaga, grafician roman nascut in 1930. Absolvent al Facultatii de matematica si fizica, Bucuresti, in anul 1952. Studii libere de arta. A fost membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania din 1953. Marcel Chirnoaga este autorul celei mai importante opere romanesti de la sfarsitul secolului XX - ciclul de gravuri "Apocalipsa". Artistul a realizat, de-a lungul vietii sale, peste 3.000 de lucrari - desene, picturi, sculpturi si gravuri.

12 mai: A incetat din viata Simion Pop, scriitor roman nascut in 1930. A fost redactor la Radiodifuziunea Romana, vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania, redactor-sef al revistei Romania Pitoreasca si al publicatiilor de turism pentru strainatate. De-a lungul vietii, a publicat sute de articole in reviste si ziare din Romania si din strainatate, precum si circa 30 de volume de proza, calatorii si versuri.

16 septembrie: A incetat din viata Dan Horia Mazilu, profesor universitar, critic literar, estetician si istoric literar roman nascut in 1943. A fost preparator, asistent si lector universitar la Catedra de Limbi slave, apoi conferentiar si profesor universitar la Catedra de Istoria literaturii romane din Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti. Doctor in filologie cu teza Opera umanistului Udriste Nasturel in contextul relatiilor romano-slave (1972).

A fost decan al Facultatii de Litere din Bucuresti, in perioada 1994-2004. In 2001 a fost ales membru corespondent al Academiei Romane si, in ultimii ani, a indeplinit functia de director al Bibliotecii Academiei Romane din Bucuresti.

8 octombrie: A incetat din viata George Emil Palade, medic si om de stiinta american de origine romana, specialist in domeniul biologiei celulare, laureat al Premiului Nobel, nascut in 1912. In 1961 G. E. Palade a fost ales Membru in National Academy of Science a SUA. In 1973 paraseste Institutul Rockefeller, mutandu-se la Yale University, iar din 1990 lucreaza la Universitatea din San Diego (California).

In anul 1974 Dr. George E. Palade primeste Premiul Nobel pentru Fiziologie si Medicina, pe care l-a impartit cu Albert Claude si Christian de Duve pentru descoperiri privind organizarea functionala a celulei ce au avut un rol esential in dezvoltarea Biologiei Celulare moderne. Prezentarea Dr.-lui Palade de primire a Premiului Nobel (Nobel Lecture), a avut loc in Decembrie 12, 1974.

A fost ales membru de onoare al Academiei Romane in anul 1975. La 12 martie 1986, Presedintele SUA, Ronald Reagan, l-a premiat cu Medalia Nationala de Stiinta in stiintele biologice, pentru merite deosebite. In anul 2008, presedintele Traian Basescu l-a decorat cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Colan.

15 decembrie: A decedat economistul american de origine romana Anghel Rugina, membru de onoare al Academiei Romane, nascut la 24 mai 1913. Galateanul Anghel Rugina a urmat cursurile Scolii Comerciale din Tecuci, apoi, pe cele ale Scolii Superioare de Comert din Galati iar, intre 1932-1936, ale Academiei Comerciale din Bucuresti.

In 1949, a publicat lucrarea sa fundamentala "Geldttypen und Geltordnungen Fundamente fur eine echteallgemeine Gelt-und Wirtschaft Theorie". A devenit cetatean american in 1955 iar ulterior membru al Asociatiei economice americane, al Asociatiei canadiene de economie, al Asociatiei internationale de istoria economiei. In 1990 a fost ales membru de onoare al Academiei Romane.

28 decembrie: Cunoscutul scriitor Haralamb Zinca s-a stins din viata la varsta de 85 de ani. Scriitorul a suferit multi ani de o boala cumplita, Alzheimer, si a fost aproape uitat de cititorii sai.

Nume ilustru al literaturii politiste, Haralamb Zinca este autor a peste 50 de carti. In 1971, el a fost laureat cu Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti, pentru cartea "Si a fost ora H" iar in 1976 a obtinut Premiul Uniunii Scriitorilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#Monica Lovinescu, #marcel chirnoaga, #personalitati decese 2008 , #cultura greco romana
Comentarii