Aproape doua decenii de la moartea filosofului Petre Tutea

Vineri, 03 Decembrie 2010, ora 16:29
3014 citiri
Aproape doua decenii de la moartea filosofului Petre Tutea
Foto: infoo.ro

Vineri se implinesc 19 ani de la disparitia filosofului Petre Tutea, supranumit Socrate al romanilor, datorita preocuparilor filosofice si rolului educativ pe care l-a asumat prin exemplul sau personal.

Eseist, filosof, economist si om politic, Petre Tutea s-a nascut in 1902, la Boteni, Muscel, judetul Arges, in familia unui preot.

La inceputul anilor '30 devine doctor in Drept administrativ, "Magna cum laude", punele bazele revistei "Stanga: linia generala a vremii" si publica "Manifestul revolutiei nationale".

Colaboreaza la diferite publicatii, in special la "Cuvantul", condus de Nae Ionescu, unde publica articole de economie politica. Aici se intalneste cu intelectuali de renume, precum Constantin Noica, Mircea Eliade, Gheorghe Racoveanu sau Mircea Vulcanescu.

In perioada 1940-1944 a fost sef de sectie in Ministerul Razboiului, iar intre anii 1944-1948 a fost director de studii in Ministerul Economiei Nationale.

Dupa razboi a fost arestat de catre autoritatile comuniste si anchetat fara condamnare timp de 5 ani, in perioada 1948-1953. Patru ani mai tarziu este condamnat la zece ani de inchisoare, iar in 1959 este condamnat la 18 ani de munca silnica.

Anii petrecuti dincolo de gratii, tortura din inchisoare si-au lasat amprenta asupra starii sale de sanatate.

Din cauza persecutiei a publicat foarte putin inainte de 1989, insa imediat dupa caderea comunismului scrierile si interviurile sale au fost difuzate prin intermediul mass-media. Petre Tutea se stinge din viata la 3 decembrie 1991, la varsta de 89 de ani.

Printre eseurile filosofice, care ii poarta semnatura merita mentionate : "Batranetea si alte texte filosofice", "Reflectii religioase asupra cunoasterii" sau "Nelinisti metafizice".

Citate celebre

"Sunt roman si ca roman ma socot buricul pamantului. Ca daca n-as fi roman n-as fi nimic. Nu ma pot imagina francez, englez, german, adica nu pot extrapola substanta spiritului meu la alt neam. Sunt roman prin vocatie, ca altfel nu pot sa ies. Tot ceea ce gandesc devine romanesc".

"Atei s-au nascut, dar s-au nascut degeaba"

"In democratie numai intamplarea naste un mare sef"

"Lumea de aici o oglindeste imperfect pe cea de dincolo"

"A sti la scara umana poate fi folositor - dar in niciun caz mantuitor".

"Libertatea eu o aseman cu o franghie agata de undeva, de sus, te poti urca pe ea la cer, participand la actul mantuirii tale crestine, sau poti cobori in intuneric".

"Omul e un animal rational si muritor, asta e cea mai buna definitie a omului"

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#filosof Petre Tutea, #publicatii razboi inchisoare, #citate celebre , #cultura literatura