Actorii scapa, ca prin urechile acului, de concedieri

Vineri, 23 Iulie 2010, ora 16:50
3745 citiri
Actorii scapa, ca prin urechile acului, de concedieri

Majoritatea actorilor angajati in teatre scapa, pentru moment, de concedieri. 37 de teatre din tara sunt ferite de efectele Ordonantei de Urgenta nr. 63, care impune reducerea, cu 32 la suta, a personalului.

In urma discutiilor de joi, dintre premierul Emil Boc, prim-vicepremierul Marko Bela, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, ministrul de Interne, Vasile Blaga si directorii mai multor teatre, s-a gasit o interpretare a legii care nu ii obliga pe directori sa decimeze oamenii din teatre.

Salvarea a venit de la articolul III din Ordonanta cu pricina, articol ce prevede sa fie scoase de sub incidenta actului normativ institutiile de spectacole din subordinea autoritatilor locale, care insa nu au fost infiintate de acestea.

Astfel, Ordonanta nu vizeaza un numar de 37 de institutii de spectacole din tara, printre acestea Opera din Constanta sau Corul Filarmonicii din Arad, recent in pericol de desfiintare si comasare.

La intalnirea de joi, s-a discutat despre faptul ca au existat administratii publice care au interpretat gresit acea Ordonanta de Urgenta. In ordonanta exista precizat clar ca institutiile de cultura, teatrele, filarmonicile si alte institutii infiintate la nivel central nu intra sub incidenta acestei legi, adica nu primarii decid personalul restructurat.

In cazul institutiilor infiintate de autoritatile locale, avand in vedere ca si-au asumat functionarea teatrelor, ele vor decide restructurarile. In ce priveste institutiile de cultura infiintate la nivel central, restructurarile si reorganizarile vor fi discutate, ulterior, de catre directorii acestora cu Ministerul Culturii.

Lista teatrelor care scapa de restructurari fortate

Ministerul Administratiei si Internelor a trimis, joi dupa amiaza, o adresa oficiala catre prefecturi, cu cele 37 de institutii de cultura care nu fac obiectul Articolului III din Ordonanta de Urgenta nr 63. Iata lista teatrelor care scapa, deocamdata, de restructurari, obtinuta de Ziare.com:

Bucuresti: Teatrul Nottara, Teatrul Tandarica, Teatrul Excelsior, Teatrul Masca, Teatrul Odeon, Teatrul Ion Creanga, Teatrul Mic, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul de Revista Constantin Tanase, Circul Globus.

In tara: Teatrul Ion Slavici din Arad, Teatrul Municipal Bacovia din Bacau, Teatrul de Stat Oradea, Filarmonica din Oradea, Teatrul de stat pentru copii si tineret "Arcadia" din Oradea, Teatrul 'Mihai Eminescu" din Botosani, Teatrul 'Sica Alexandrescu" din Brasov, Teatrul pentru copii "Arlechino" din Brasov, Opera Brasov, Filarmonica Brasov, Teatrul de stat Resita, Teatrul de papusi din Cluj Napoca, Filarmonica "Transilvania" din Cluj Napoca, Teatrul de stat Constanta, Teatrul de opera si balet "Oleg Danovski" din Constanta, Teatrul din Sfantu Gheorghe, Filarmonica Oltenia din Craiova, Teatrul Dramatic din Galati, Filarmonica din Iasi, Filarmonica din Targu Mures, Filarmonica din Satu Mare, Teatrul National "Radu Stanca" din Sibiu, Filarmonica de stat Sibiu, Filarmonica din Timisoara, Teatrul Maghiar din Timisoara, Teatrul German de stat din Timisoara, Teatrul "Victor Ion Popa" din Barlad.

Solidaritate de breasla

Trei dintre teatrele din Bucuresti sunt obligate sa dea afara 32 la suta dintre angajati. Este vorba despre Teatrul Bulandra (membru al Uniunii Teatrelor Europene), Teatrul Metropolis si Opera Comica pentru Copii. Solutia propusa de Mircea Diaconu, director al Teatrului Nottara din Bucuresti, ar fi ca teatrele care nu sunt obligate sa faca restructurari sa preia o parte din povara concedierilor.

"Asta nu inseamna insa ca nu vom participa si noi la restructurari, dar nu obligati de ordonanta. Si noi vom face liste de restructurare", a declarat, pentru Ziare.com, Mircea Diaconu.

"Lucrez la o a doua varianta de restructurare, prima varianta, de 39 de oameni concediati din 120, a fost trimisa la Primaria Capitalei. Luni vreau sa invit la o discutie mai multi directori de teatre, mai ales pe cei care intra sub incidenta Ordonantei 63 si sa le propun sa preluam noi un procent din restructurarea la care sunt obligati. Un procent de 10-12 la suta ar fi acceptabil pentru toata lumea", a spus Mircea Diaconu.

Dorina Lazar, director al Teatrului Odeon, institutie infiintata de CFR, a declarat pentru Ziare.com ca "toata lumea este de acord ca un procent trebuie restructurat. Insa ceea ce este dezastruos este procentul comunicat de Primaria Bucurestiului, care este intre 30 si 34 la suta. Eu urmeaza sa dau in folosinta o a doua sala, in septembrie, iar eu nu am 50 de angajati in serviciile administrative, cat ar fi reprezentat procentul cerut de primarie. Dupa intalnirea de joi s-a ajuns la concluzia ca majoritatea teatrelor vor fi exceptate de la aplicarea Ordonantei nr 63, dar nu in totalitate. In toamna vom stabili un procent de restructurare".

Cooperativa Artistica de Productie, o idee respinsa de directori

Crearea unei companii de teatre in Bucuresti, din care sa faca parte toti directorii de teatre, una dintre solutiile propuse de primarul Sorin Oprescu, nu este privita cu ochi buni de catre directori. Ei numesc ideea CAP (Cooperativa Artistica de Productie). Aceste CAP-uri de tip nou ar duce la ingroparea definitiva a unor teatre, cum a fost cazul Operei din Constanta, care, prin comasarea institutiilor de cultura din oras a disparut complet din peisajul artistic.

"Eu am mai trait asta, pe vremea lui Ceausescu, si nu a functionat. Ar trebui sa dispara corpurile TESA, un contabil ar trebui sa administreze 14 teatre, acest lucru nu este posibil", ne-a declarat Dorina Lazar.

Nici Mircea Diaconu nu crede ca ar fi o idee buna. "O prostie, a fost numai o solutie de avarie. Eu am cerut tuturor sa nu modifice nimic din modelul de organizare", a declarat Diaconu, pentru Ziare.com.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#lista teatre scapa concedieri, #concedieri actori, #concedieri teatre, #reduceri personal cultura , #cultura romaneasca
Comentarii