Acum 120 de ani, Rudolf Diesel patenta motorul care ii poarta numele

Sambata, 23 Februarie 2013, ora 22:45
31910 citiri
Acum 120 de ani, Rudolf Diesel patenta motorul care ii poarta numele

La 23 februarie 1893, era patentat la Berlin un motor cu ardere interna, cu aprindere prin compresie, inventat de inginerul Rudolf Christian Karl Diesel, personalitate deja cunoscuta la acea data in cercurile tehnice europene.

Mai intai, a incercat sa inventeze frigiderul

Ca multi altii, Rudolf Diesel si-a croit singur drumul in viata. Nascut la 18 martie 1858, provenea dintr-o familie de emigranti modesti, cu trei copii. Parintii parasisera orasul german Augsburg, pentru a se instala la Paris in tumultul evenimentelor din anul 1848.

Cand Rudolf a ajuns mai marisor, mama l-a trimis la rudele sale din Augsburg, sa invete acolo germana si sa fie dat la scoala. De la Augsburg i-a scris mamei sale, la varsta de 14 ani, ca doreste sa se faca inginer.

Fara resurse, dar silitor la scoala, a primit o bursa de merit, in baza careia si-a putut face sudiile la Politehica din Munchen, desavarsite ulterior in Elvetia. In ianuarie 1880, se intoarce la Paris, unde impreuna cu fostul sau profesor Karl von Linde, incearca sa inventeze frigiderul.

In 1883 se casatoreste la Martha Flasche, care este fascinata de mintea agera a sotului sau, il admira si il incurajaza sa se dedice inventiilor. Rudolf obtine mai multe licente in Franta si in Germania.

O cariera stralucita

O cariera stralucita, o familie fericita, cine isi poate dori mai mult? In 1890, familia, care avea deja trei copii, se muta la Berlin, unde noul motor cu aprindere fara scanteie conceput de Rudolf Diesel obtine licenta nr. 67207 din 23 februarie 1893. Numaidecat, industriasul Alfred Krupp si uzinele MAN il finantaza pentru construirea prototipului.

Motorul a fost conceput sa functioneze cu reziduri rezultate dupa distilarea petrolului, reducand astfel costurile de exploatare. Ideea de motorina nu era la acea data clar definita, dar rezolvarea ei s-a impus rapid, solutiile fiind oferite specialistilor pana in 1900, cand primul motor Diesel comercializabil a fost prezentat la marea Expozitie de la Paris.

Acest motor avea o cilindree de 1960 cmc, dezvolta o turatie de 172 rot/min si o putere de 19,71 CP. Parametrii impresionau, dar motorul oferit la expozitia pariziana prezenta doua inconveniente majore: scotea fum (poluant) si produce un zgomot greu de acceptat.

In anii 1911 si 1912, Rudolf Diesel s-a ocupat cu perfectionarea motorului sau, astfel incat sa nu mai depinda de hidrocarburi. El incearca sa-si adapteze inventia, astfel incat motorul sa poata fi alimentat cu uleiuri vegetale, care pot avea un imporant continut energetic. Solutia avea in vedere si un deosebit avant al agriculturii in viitor.

Cat priveste utilizarea imediata a motorului brevetat, inventatorul trecea pentru moment peste faptul ca aste poluant si zgomotos. L-a oferit cu succes industriei navale: inconvenientele deranjau mai putin in cazul propulsiei navelor.

Sfarsit tragic

N-a apucat sa-si perfectioneze motorul pentru a face fata si soselelor. Aceasta sarcina si-au asumat-o cei care i-au urmat. In 1936, ei au prezentat pe piata prima masina Mercedes echipata cu motor Diesel, iar in 1938 firma Peugeot scotea si ea pe poarta propriul ei model. Pretul scazut al combustibilului atragea de la inceput clientii.

Rudolf Diesel avea nazuinte mari in legatura cu motorul inventat de el, dar planurile au fost intrerupte brutal prin disparitia sa in conditii ramase pana astazi acoperite de mister. In noaptea de 29 septembrie 1913, in timp ce calatorea pe vasul Dresden, de la Anvers la Londra, inginerul a disparut de pe vas.

Ancheta a dovedit ca la orele 22.00, dupa cina, s-a despartit de coaboratorii cu care luase cina, dupa care a cerut sa fie trezit a doua zi, dimineata, la orele 6.00. La ora respectiva insa, nici colaboratorii, nici personalul, nu l-au gasit in cabina.

Zece zile mai tarziu, echipajul cargoului olandez Coertsen a descoperit in apele marii corpul unui necunoscut, pe care fiul lui Rudolf Diesel - Eugen - l-a identificat dupa obiectele gasite asupra lui, ca fiind ale tatalui sau.

Intrucat atat prietenii, familia, cat si expertii excludeau ideea unei sinucideri, comentatorii politici - care existau si atunci - au facut nenumarate speculatii legate de relatiile tensionate dintre state in preajma primului razboi mondial, de interesele unor cercuri din Anglia, Germania, Franta si mai de peste tot.

Izbucnirea Primului Razboi Mondial si criza economica grea care a urmat au aruncat valul uitarii peste misterul inexplicabilei disparitii a inventatorului, ramasa pana astazi o enigma.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Rudolf Diesel inventator, #120 ani aparitie Diesel , #documentar