Afacerea Lavon - Atacuri teroriste israeliene asupra Egiptului - Documentar

Luni, 28 Martie 2011, ora 08:15
6600 citiri
Afacerea Lavon - Atacuri teroriste israeliene asupra Egiptului - Documentar
Foto: judicial-inc-archive.blogspot.com

Afacerea Lavon a demonstrat capacitatea Israelului de a se folosi de operatiuni teroriste pentru a atrage simpatia tarilor occidentale. In 1954, agenti israelieni au recurs la atacuri cu bombe in Egipt lasand in urma dovezi ce ii incriminau pe arabi.

S-a incercat astfel inscenarea lor pentru a sustine un climat de instabilitate in aceasta tara, ca apoi Marea Britanie sa fie fortata sa isi mentina trupele in peninsula Sinai, pentru a apara nou infiintatul stat israelian.

In vara anului 1954, o serie de explozii zguduie Egiptul, adaugand tensiunii prezente in aceasta tara, in conditiile in care exista o lupta pentru putere intre prim-ministrul Gamal Nasser si miscarea islamista Fratia Musulmana.

In afara acestui lucru, Statele Unite sprijineau nationalismul egiptean al lui Nasser alaturi de iesirea totala de sub hegemonia britanica, ce presupunea si retragerea ultimilor soldati britanici ce aparau Canalul Suez.

Acest lucru a atras ingrijorari din partea Israelului care se vedea incoltit de catre tarile arabe ostile si a decis sa puna in aplicare operatiunea "Susannah".

Activarea celulei secrete 131

Aceasta grupare exista inca din 1948. Atunci, evrei egipteni fusesera recrutati de catre agentul Avraham Dar, care ajunsese in Egipt sub numele fals de John Darling. Celula a fost activata abia in 1954 cand a primit ordine de a ataca obiective americane si britanice.

In acest moment intreaga operatiune era in mainile lui Avri Elad, un personaj infam cunoscut pentru faradelegile si abuzurile sale din cadrul armatei. El va trada in final intreaga retea.

O vara neagra pentru Egipt

Primele bombe explodeaza in Alexandria. Urmeaza apoi librariile Agentiei de Informatie a Statelor Unite din acest oras, dar si din Cairo. Sunt detonate incarcaturi in cinematografe, dar si in gari. Vina cade aproape imediat pe Fratia Musulmana, care neaga aceste atacuri.

Pe 23 iulie, agentul israelian Phillip Nathanson statea la coada pentru a intra in teatrul Rio. Intr-unul din buzunare avea un dispozitiv exploziv pe care urma sa il planteze in interiorul cladirii.

Deconspirarea retelei de spionaj

Din cauza asamblarii defectuoase aceasta explodeaza prematur ranindu-l grav pe acesta. Dar el nu stia ca era deja urmarit de politisti egipteni, care fusesera informati de catre Elad asupra operatiunii.

Sunt gasite alte dovezi incriminatorii cat si numele celorlalti complici acasa la Philip Nathanson. Elad este lasat sa scape si primit in tara ca un erou, nestiindu-se ca el trecuse de partea egiptenilor. Ceilalti agenti sunt capturati.

Yosef Carmon si Meir Max Bineth se sinucid dupa ce sunt arestati. Restul sunt judecati si condamnati. Moshe Marzouk si Shmuel Azar sunt executati, iar Meir Za'afran, Victor Levy, Robert Dassa, Marcelle Ninio si Meir Meyuhas au fost inchisi.

Reactia Israelului

In tara exista sentimentul ca o mare nedreptate a fost facuta, iar evreii ucisi au fost considerati martiri de o mare parte a populatiei. Guvernul egiptean era acuzat de presa israeliana ca promova atitudini antisemite si ca incerca astfel sa justifice o actiune militara impotriva Israelului.

Abia dupa incheierea procesului din Egipt s-a incercat, in secret, sa se gaseasca un responsabil. In urma unei anchete interne, ministrul Apararii, Pinhas Lavon ii invinovatea pe Simon Peres, secretar general al Ministerului Apararii si colonelul Binyamin Gibli, seful serviciului militar de informatii AMAN, in timp ce acestia doi aruncau responsabilitatea pe Lavon.

Prim-ministrul Moshe Sharett ia partea lui Gibli si Peres, iar Lavon este fortat sa demisioneze. Avri Elad este arestat in 1956 si condamnat la 10 ani de inchisoare dupa ce incercase sa vanda documente secrete egiptenilor.

In 1960, in urma unei noi anchete, s-a descoperit ca Lavon nu a avut nicio implicare si ca Gibli mintise in declaratiile sale.

Efectul pe plan international a fost dezastruos. Nu numai ca tarile arabe au devenit si mai ostile fata de statul evreu ducand in cele din urma la un razboi, dar relatia cu Occidentul a fost deteriorata intr-o asa masura ca va mai fi nevoie de foarte multi ani ca totul sa revina la normal. In Egipt evreii incep sa fie persecutati si in anii urmatori multi vor fi fortati sa plece din tara.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#atentat terorist Egipt, #operatiune secreta Israel, #retea spionaj deconspirata , #documentar
Comentarii
Poza Cob
Cob
rank 5
Ce sens mai au aceste dezvaluiri acum ?