Ambuscada Baronului Negru: Un atac ce a zguduit armata britanica

Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 20:15
12089 citiri
Ambuscada Baronului Negru: Un atac ce a zguduit armata britanica
Foto: strijdbewijs.nl

La numai o saptamana de la debarcarile din Normandia, fortele germane si cele aliate isi disputau suprematia asupra importantului oras francez Caen, intr-una din cele mai cunoscute batalii ale Frontului de Vest. Profitand de o ruptura a liniei de aparare inamice, elemente britanice ale Diviziei 7 Blindate inainteaza spre Villers-Bocage, cu intentia de a flanca armata germana prinsa in Caen.

Villers-Bocage este ocupat fara prea multa rezistenta din partea germanilor, ale caror unitati de recunoastere se retrag in graba.

Trupele britanice au parte de o primire calda din partea locuitorilor francezi si s-ar fi parut ca intrega operatiune se va desfasura fara evenimente notabile.

Dupa ce pozitia lor este intarita in oras, este trimisa o coloana blindata spre culmea ce domina regiunea, Punctul 213, care oferea un avantaj tactic important detinatorului.

La nici doua sute de metri, ascunsa in desisul gros, se afla o companie de tancuri condusa de nimeni altul decat Michael Wittmann. Desi soldatii britanici inca nu auzisera de acesta, numele sau era binecunoscut tanchistilor sovietici.

Membru al Waffen Schutzstaffel, gruparea militara de elita a Germaniei Naziste, acesta luptase in toate colturile continentului european, incepand cu teatrul polonez, continuand cu cel francez si grec, apoi cel sovietic.

Vanatorul singuratic al Frontului de Est

Pe acesta din urma el si-a consolidat reputatia de excelent comandant de tanc, dovedindu-se un luptator individualist deosebit si unde a devenit cunoscut drept "Baronul Negru".

Datorita numarului mic de blindate atribuit unui front extrem de larg, comandantii erau fortati deseori in misiuni solitare, extrem de periculoase, dar care se mulau foarte bine pe caracterul lui Wittmann.

Intr-una din ele, la inceputul operatiunii Barbarossa, se gasea la comanda unui StuG III si, dupa ce ocupa terenul inalt, se angajeaza in lupta impotriva unui grup de 18 tancuri T34/76.

Blindatul sau era un tun autopropulsat cu tureta fixa, ce facea necesara intoarcerea intregului vehicul pentru a tinti. Tinand cont si de superioritatea numerica covarsitoare, s-ar fi parut ca Wittmann ar fi fost o tinta sigura.

Impotriva tuturor sortilor

Intr-o expunere incredibila de indemanare tactica, reuseste totusi sa pulverizeze sase dintre ele, iar ca urmare restul se retrag. Insa, este luat prin surprindere in momentul in care unul din tancurile scoase din actiune isi indreapta tunul spre blindatul sau.

Inca un proiectil loveste tancul inamic aruncandu-l in aer, odata cu el si pe tanchistii sovietici. Agonia lor nu a ramas fara raspuns. Impreuna cu echipajul sau au sarit sa innabuse flacarile ce ii acoperea pe acestia.

Un erou al Germaniei

Pana in ianuarie 1944 reuseste sa distruga 56 de tancuri, ca in decursul acelei luni sa aiba o crestere spectaculoasa. Pana la sfarsitul lunii inca 61 ii devin victime. Primeste "Crucea de Cavaler" pe 14 ianuarie, iar pe 30 ianuarie i se adauga "Frunzele de Stejar" pentru faptele sale de arme.

In Germania devenise deja un erou national, iar numele sau era cunoscut in intreaga tara. Presa ii dedica pagini intregi si devenise un exemplu al exceptionalitatii soldatului german.

In asteptarea invaziei Aliate, unitatea lui Wittmann este mutata in Beauvais, Franta. Acum se afla incadrat intr-un batalion Schutzstaffel de blindate, la comanda unei companii de tancuri Tiger.

Odata cu debarcarea in Normandia, aceasta este mutata pentru a contracara inaintarea fortelor americane si britanice.

Ruperea frontului german in regiunea orasului Caumont a permis o miscare de invaluire Aliata, cu urmatorul punct important fiind in Villers-Bocage. Daca era ocupat si acesta, se putea inainta fara opreliste spre Caen si inchiderea bresei in spatele Diviziei Panzer Lehr.

Comandamentul german a presupus corect ca aceasta va fi directia de atac, iar compania condusa de Michael Wittmann a fost trimisa la iesirea din Villers-Bocage intr-o misiune de recunostere, ca apoi trupele sa ocupe orasul.

Confruntarea de la Villers-Bocage

Acesta a fost surprins sa vada ca soldatii Diviziei 7 Britanice, cunoscuti ca "Sobolanii Desertului" in urma luptelor date in nordul Africii impotriva lui Erwin Rommel, deja ajunsesera, iar o coloana se indrepta deja spre Punctul 213, care oferea un avantaj tactic nepretuit in eventualitatea unei lupte.

Fara a mai sta pe ganduri, iese din camuflajul oferit de vegetatia deasa si surprinde un tanc Cromwell si un Sherman Firefly.

Prin distrugerea acestora, Wittmann a blocat intregul sir de vehicule si incepe sa mearga paralel cu el si sa traga foc cu foc la mai putin de 20 de metri de tintele sale. Astfel inca trei tancuri sunt distruse. Transportoarele blindate nu au avut nicio sansa, fiind aruncate in aer rand pe rand si ciuruite de mitralierele grele ale tancului.

Wittmann se indreapta spre oras si se confrunta cu trei Stuart-uri pe care le scoate din uz destul de rapid. Pe una din strazile ce dadeau inspre centrul urbei inca trei pica prada tunului sau infricosator de 88 de mm. In Villers-Bocage, Cromwell-ul comandat de Patrick Dyas se ascunde intr-o straduta laturalnica.

In timp ce Wittmann se confrunta cu un alt Sherman Firefly, Dyas iese din ascunzatoare sa si trage doua focuri in Tiger. Spre oroarea sa amandoua sunt respinse de armura groasa, iar dupa ce Firefly-ul este scos din actiune, atentia lui Wittmann se indreapta spre Cromwell-ul lui Days, pe care il arunca in aer.

Acesta isi continua atacul devastator, in cele din urma fiind oprit cand senila tancului este lovita de o arma antitanc, imobilizand vehiculul.

Impreuna cu echipajul sau se retrage catre liniile germane, sperand ca vor recupera ulterior Tiger-ul. In aceeasi zi un contraatac german va forta retragerea fortelor britanice din Villers-Bocage.

Infricosati de tancurile germane

Actionand din proprie initiativa, atacul fulgerator al lui Wittmann a distrus avangarda unei ofensive britanice periculoase.

Nicicand un comandant de tanc german nu a reusit ca in mai putin de un sfert de ora sa distruga atat de multe blindate ca acesta. In jur de 30 de vehicule au fost nimicite, trimitand un adevarat soc prin randul tanchistilor aliati.

Pe masura ce luptele se intensificau si soldatii se obisnuiau cu tehnica de lupta germana, inca exista o reticenta, dar si o demoralizare cand venea vorba de angajarea in lupta a unui Tiger, la care Wittmann a contribuit din plin.

Locotenentul Cloudsley-Thompson, care a supravietuit dupa ce Cromwell-ul sau a fost distrus in Villers-Bocage, a remarcat ca niciodata nu va mai dori sa mai vada vreun tanc.

Pentru curajul sau, Hitler ii inmaneaza personal lui Wittmann "Sabiile" la "Crucea de Cavaler cu Frunze de Stejar". In acest moment era unul dintre cei mai buni comandanti de tanc din razboi, distrugand pana in acest moment 138 de tancuri si 132 de arme antitanc.

Sfarsitul lui Wittmann

Insa, nu va mai trai prea mult pentru a se bucura de victoriile sale. La randul lui el pica intr-o ambuscada pe data de 8 august, cand a ales sa conduca o companie de blindate in locul unui tanar ofiter.

Armura Tiger-ului a fost penetrata si se presupune ca un proiectil a atins munitia, aruncand tureta in aer, ucigandu-i pe ocupanti.

Michael Wittmann a fost ingropat in cimitirul militar din La Cambe, alaturi de el fiind si Heinrich Reimers, conducatorul blindatului, Karl Wagner, tunarul, Rudolf Hirschel, operatorul radio si Gunther Weber, incarcatorul.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#comandant tanc razboi, #Michael Wittmann ambuscada, #confruntare Villers Bocage , #documentar