Asa arata America acum un secol - partea I (Galerie foto)

Luni, 17 Septembrie 2012, ora 12:55
8840 citiri
Asa arata America acum un secol - partea I (Galerie foto)
Foto: Big Picture

Poate unora nu le va veni sa creada cat de mult s-a schimbat lumea intr-un secol. Acum o suta de ani, tramvaiele din Bucuresti erau trase de cai, desi in Timisoara functionau deja "tramvaie americane", respectiv electrice, din anul 1899.

In marile orase americane, tramvaiele electrice erau deja o obisnuinta la inceputul secolului trecut, desi tramvaiul cu cai mai functiona inca si acolo.

Ramanem insa cu o impresie neasteptata, privind la imaginile celor sositi la mare, sa faca plaja. Faceau plaja imbracati, intrucat nu se cuvenea sa-si expuna trupul in vazul lumii, arata BigPicture.

Doamnele se prezentau adesea in rochie lunga, pana la pamant si numai cele "nonconformiste" isi permiteau un costum de baie, constand intr-un tricou mulat peste corp si un pantalon, tot mulat, pana la glezne.

Automobilele erau rare, iar taxiurile inexistente. In locul lor, isi asteptau clientii in statii birjarii, cu trasurile lor dichisite.

Trenurile aveau locomotive cu aburi, care pufaiau, invaluite intr-o ceata albicioasa. Inca dupa mijlocul secolului trecut, trenurile romanesti foloseau din plin locomotivele cu aburi, care in drum spre Constanta stationau cate 20 de minute, ca sa ia locomotiva apa la Ciulnita, la Fetesti si la Medgidia. Trenul de Brasov facea acelasi lucru la Campina si la Predeal.

Imaginile de mai jos redau paisaje urbane din orasele americane, fotografiate acum circa un secol. Ele sunt o marturie in plus asupra extraordinarului progres tehnic, facut de omenire intr-un interval relativ scurt.

Atlantic City, 1910. Principala promenada a orasului este podita cu lemn.

Strada principala din Memphis, 1910. Impresioneaza disciplina pietonilor, care circula numai pe trotuare, evitand partea carosabila.

Gara Louisville, Florida, 1910. Birjarii asteapta calatori. Nici vorba de taxiuri.

Forsyth Street, Jacksonville, Florida, 1910.

O imagine care merita retinuta: pe plaja din Atlantic City, unii se bronzeaza imbracati, iar altii fac baie in mare, tot imbracati. Dezbracatul pe plaja este interzis.

Asta nu e tot. Pentru ca mai avem numeroase imagini din America de acum un veac, vom mai continua si maine. Nu pierdeti ocazia, le veti gasi tot pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
#America secolul 20, #America 1900, #America imagini istorice , #documentar
Comentarii
Poza tr2006
tr2006
rank 5
De-atunci arata mult mai bine decit Romania de azi