Atrocitatile nazismului: Drama teribila a medicilor evrei

Marti, 30 Iulie 2013, ora 12:40
7868 citiri
Atrocitatile nazismului: Drama teribila a medicilor evrei

In Germania nazista, medicii purtau raspunderea nu numai pentru viata cetatenilor germani, dar si pentru pastrarea rasei lor pure. Din acest motiv, medicii evrei au fost prigoniti.

In urma cu 75 de ani, in Germania hitlerista intra in vigoare un document in care se spunea clar ca medicii evrei nu mai au voie sa practice medicina.

Documentul lasa o singura portita deschisa acestora: medicii evrei puteau primi aprobare, prin derogare, pentru a-si practica meseria, dar aceasta aprobare era valabila doar in cazul unui cerc restrans de pacienti: evreii, copiii lor si rudele acestora, noteaza Deutsche Welle.

Indiferent ca primeau sau nu astfel de derogari, medicii evrei ajung intr-un final sa nu mai fie numiti medici ci "oameni care trateaza pacienti". Toate acestea s-au desavarsit in decurs de cinci ani. Ministrul Medicinei din Germania nazista spunea pe atunci: "In sfarsit, i-am legat de maini pe acesti evrei infractori!".

Fanatismul luptei antievreiesti

Presiunile asupra medicilor evrei au inceput imediat dupa ce Hitler a pus mana pe putere, in 1933. Uniunea medicilor national-socialisti a iesit la acea vreme cu o declaratie din care citim: "Nu exista alta profesie, care sa fie atat de importanta pentru viitorul si maretia unei natiuni, ca cea de medic. Dar nu exista o alta profesie care sa fi fost terfelita atat de rau de evrei".

"Profesorii evrei care au catedre de medicina distrug sufletul artei medicale. Generatie dupa generatie, ei induc tinerilor medici germani o atitudine pur mecanica asupra medicinei. Iata de ce, astazi, noi facem urmatorul apel: sa revenim la caracterul german al invatamantului nostru, sa-i redam spiritul german!", spunea manifestul.

Un instrument de exterminare folosit impotriva medicilor evrei a fost reprezentat si de "Legile Rasiale de la Nurnberg" care, in 1935, iau dreptul de practica evreilor puri.

La pregatirea acestor legi ia parte si sus-amintitul ministru al Sanatatii, conform caruia "politica rasiala este definitorie pentru sanatatea germanilor. Iata ce spunea el:

"Cand vorbim despre evrei, trebuie sa avem in vedere doua seturi de masuri care trebuie luate impotriva lor. Primul se refera la pericolul biologic, pe care evreul il reprezinta pentru poporul nostru. Tocmai de aceea, 'Legile Rasiale de la Nurnberg' sunt un set de masuri care vor ramane in istorie. A doua grupa de reguli spune ca lupta impotriva evreilor trebuie sa duca la lichidarea influentei evreiesti asupra vietii sociale din Germania".

Lupta impotriva medicilor evrei a capatat accente fanatice. Inca din 1933 sunt concediati medici care lucrau la stat. In acelasi an intra in vigoare o lege care complica foarte mult obtinerea licentei medicale, cand venea vorba de evrei. Dupa 1935 sunt eliberati din functie toti profesorii de medicina de origine evreiasca.

Acei medici evrei care mai reusesc sa practice medicina se gasesc in cabinete particulare, fiind obligati sa lucreze doar cu asistente de origine evreiasca. Multi medici germani intampina cu oarecare bucurie represaliile asupra evreilor, pentru ca acestea cresteau sansele lor pe piata muncii. Bineinteles, campania era dusa pe ideologii politice si nu economice.

Destine tragice

Documentul de care vorbeam la inceput mai spunea: "Conform Legii medicilor din Reich, fiecare medic este in slujba poporului german. Medicii germani nu poarta responsabilitatea doar pentru sanatatea fizica a conationalilor, ci si pentru mostenirea lor genetica, si, in final, pentru puritatea rasei lor. Am decis astfel sa interzicem medicilor evrei sa ingrijeasca pacienti germani".

Dupa intrarea in vigoare a acestui document, numarul medicilor evrei care puteau ingriji oameni de aceeasi rasa era de 285, in timp ce, in urma cu cinci ani, numarul total al acestora era de 6.500-9.000.

"Medicii evrei au avut parte de o soarta crunta. O mare parte dintre ei emigreaza, iar aceia care au ramas au fost deportati impreuna cu pacientii lor in lagarele din Est. Totusi, o parte dintre ei nu intra direct in lagarele mortii, pentru ca masina de represiune nazista avea nevoie de cunostintele lor", spune istoricul canadian Michael Cutter. Conform lui, nazistii au omorat in jur de 2.000 de medici evrei.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#medici evrei nazisti, #crime nazism evrei, #Germania nazista crime evrei, #legi rasiale Nurnberg , #documentar
Comentarii
Poza Dumi10
Dumi10
rank 5
Iar acum sa asteptam postarile antisemitilor de serviciu!