Batalia pentru Constanta si oprirea invaziei sovietice din 1941 - Documentar

Sambata, 16 Aprilie 2011, ora 23:12
14905 citiri
Batalia pentru Constanta si oprirea invaziei sovietice din 1941 - Documentar
Foto: Arhiva Muzeului Militar National "Regele Ferdinand I"

La patru zile dupa inceperea Operatiunii Barbarossa, o flota sovietica se apropia de Constanta. Obiectivul ei era deschiderea unui nou teatru de razboi, printr-un desant maritim in portul romanesc, in conditiile in care sovieticii incepeau deja sa forteze intrarea in Delta Dunarii.

Odata cu invazia Uniunii Sovietice, pe data de 22 iunie 1941, armatele sovietice stationate in Ucraina au opus o rezistenta indarjita trupelor germane si au reusit pastrarea unei linii stabile a frontului. Acest lucru a permis Flotei Sovietice a Marii Negre sa intreprinda atacul asupra Constantei.

Planul a fost conceput de ofiterul Sergey Gorshkov si urmarea cucerirea Dobrogei, obligandu-i astfel pe germani sa isi amane ofensiva pe frontul ucrainean pentru a face fata acestei noi amenintari, dar si distrugerea depozitelor insemnate de combustibil din Constanta si anihilarea fortelor navale romanesti ce reprezentau o amenintare.

Incep bombardamentele asupra Constantei

Incepand cu seara de 22 iunie, avioane sovietice bombardeaza Constanta. Acestea sunt intampinate cu focurile bateriilor antiaeriene, dar stratul gros de nori le protejaza.

In aceste prime ore ale confruntarilor doar un singur avion sovietic este doborat si cade in centrul Constantei. Atacul aerian continua. Formatiile sovietice ating chiar si cate 100 de avioane odata.

Sunt lovite garniturile de tren care transportau combustibil, danele, dar si orasul in sine. Sunt omorati 30 de soldati care operau o baterie antiaeriana.

Pe 23 iunie are loc prima confruntare aeriana si de pe 24 iunie avioanele de vanatoare romane incep sa se impuna in fata bombardierele sovietice. Sunt atacate si navele flotei romane care se aflau in larg. Au fost efectuate aproape 20 de raiduri din partea aviatiei sovietice asupra Constantei.

Salvatorul Constantei

In aceste zile se face remarcat capitanul aviator Horia Agarici, supranumit si "Salvatorul Constantei".

Pe 23 iunie, intreaga Escadrila 53 era in misiune, escortand o formatie de bombardiere, fara capitanului Horia, care, din pricina unei scurgeri de combustibil, a trebuit sa se intoarca si aterizeaza la Mamaia.

La ora 12:00 este observat un grup de bombardiere sovietice Tupolev SB care se apropia de Constanta. Agarici se urca in avionul sau, un Hawker Hurricane, si decoleaza de pe aerodrom. Pilotul plecase in misiune desi nu primise ordin, rezervorul inca nu fusese reparat si nu avea niciun avion de vanatoare insotitor.

Agarici surprinde grupul de bombardiere in larg, zburand la inaltimea de 600 de metri. Ia altitudine si se angajeaza in lupta. Un avion este lovit si cade in mare. Un altul ajunge sa se prabuseasca pe litoralul romanesc. Al treilea bombardier se intoarce si incearca sa scape, dar capitanul Agarici il ajunge din urma si il loveste.

In acel moment, restul formatiei sovietice se retrage, vazand ce tocmai se intamplase. Pilotul roman aterizeaza in siguranta la Mamaia, avand rezervorul aproape gol.

Aparitia flotei sovietice

Pe 26 iunie, flota sovietica era la orizont. Era formata din doua mari grupuri de lupta. Primul grup era format din crucisatorul Vorosilov, distrugatoarele Soobrazitleny, Smyshlyonyi, Moskva si Kharkov.

Al doilea grup era cel mai puternic si urma sa profite de spargerea apararii Constantei. Era format din crucisatorul de linie Parizhskaya Kommuna, insotit de un numar si mai mare de crucisatoare si distrugatoare.

Moskva si Harkov se despart de grupul Vorosilov si incearca sa navigheze prin labirintul de mine din jurul Constantei. Submarinul romanesc Delfinul, aflat la comanda capitanului Constantin Costachescu, patrula la circa 30 de mile de coasta, cand a observat cele doua distrugatoare rusesti, dand timp apararii romanesti sa se organizeze.

Desfasurarea bataliei navale

Kharkov si Moskva deschid in jurul orei patru dimineata focul asupra Constantei si in doar zece minute 350 de proiectile lovesc orasul, provocand daune serioase. Distrugatoarele romanesti NMS Marasesti si NMS Regina Maria angajeaza in lupta cele doua nave inamice.

Harkov este lovit de un obuz si catargul navei Moskevei este spulberat. Acestea nu au putut sa raspunda atacului distrugatoarelor romanesti, deoarece profilul lor era mascat de coasta inalta de la Agigea. Navele avariate incearca acum sa se alature grupului Vorosilov.

Bateriile de coasta romanesti si germane, cea mai impresionanta fiind Tirpitz, cu un calibru de 280 mm, incep si ele sa traga, dar navele rusesti ies din raza, dupa cateva salve. Insa, in panica retragerii, Moskva ajunge intr-un camp minat. Dupa cateva momente are loc o explozie ce rupe nava in doua. In mai putin de un minut s-a scufundat. Din echipajul de 400 de oameni, numai 69 au supravietuit.

In continuare, torpiloarele NMS Viforul si NMS Vijelia haituiesc distrugatorul Harkov, incercand sa il scufunde, dar sunt alungate de restul navelor din grupul de lupta sovietic. Vorosilov este si el avariat, dupa ce distrugatorul Soobrazitelny declanseaza o serie de mine.

Concomitent cu atacul naval, are loc si unul aerian, in urma caruia trei avioane sunt doborate de NMS Murgescu si NMS Marasti si inca sase de artileria antiaeriana. In scurt timp, are loc retragerea celor doua grupuri de lupta inamice.

Deznodamantul

Atacul esuat al Flotei Sovietice a Marii Negre asupra Constantei a dejucat planurile sovieticilor de creare a unui cap de pod pentru cucerirea Dobrogei si crearea unui nou teatru de operatiuni, care ar fi destabilizat situatia pe frontul de est.

Niciun astfel de atac nu s-a mai incercat asupra coastei romanesti. Doar submarinele sovietice s-au mai avantat in scopul strangerii de informatii, dar si ele si-au gasit mormantul aici. Este cazul submarinelor ShCh-206, ShCh-212 sau ShCh-213.

Dupa 23 august 1944, ca razbunare, majoritatea navelor au fost confiscate de Uniunea Sovietica si echipajele acestora au fost deportate in Siberia. Putini marinari romani s-au mai intors acasa din lagarele reci ale Extremului Orient.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#batalia pentru Constanta, #invazie sovietica esuata, #erou aviator Horia Agarici , #documentar