Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Biografii celebre: Adolf Hitler (I) - Video

Joi, 21 Aprilie 2011, ora 23:30
12370 citiri
Biografii celebre: Adolf Hitler (I) - Video
Foto: Arhiva

Prezentul material nu-si propune nici pe departe sa faca apologia unuia dintre cei mai diabolici oameni consemnati de istorie. Demersul este pur jurnalistic, cu o trecere in revista a faptelor si evenimentelor referitoare la cel care s-a nascut si a murit in aceeasi fatidica luna aprilie. Poate, de aceea, a patra luna a lui 1889 ar fi trebuit sa lipseasca din calendar.

S-a nascut la 20 aprilie 1889, in Braunau, un orasel din Austria superioara. Tatal sau, Alois Hitler, recunoscut pentru duritatea extrema, a murit cand Adolf avea 13 ani, intr-un han, in urma unui accident cerebral.

Adolf isi incepe studiile la o scoala din Linz, fara a dovedi aptitudini. Abandoneaza liceul, la 16 ani. Duce o viata de om lenes, insa frecventeaza teatrele, descoperind muzica lui Wagner si se consacra proiectelor arhitecturale, mai mult sau mai putin fanteziste, potrivit Je Suis Mort. In 1907, moare mama sa, Klara Polz, de cancer la san. Evenimentul l-a marcat foarte mult.

Paraseste definitiv, in 1908, orasul Linz, atras de Viena si incearca, fara succes, sa intre la Academia de Arte Frumoase. Cu o pensie de urmas si cu banii stransi din vanzarea picturilor sale in acuarela se descurca destul de greu. Este perioada cand antisemitismul ocupa un loc important in viziunea lumii. Asculta discursurile nationalist-sovine ale lui Karl Lueger, primarul Vienei, si ale lui Georg von Schonerer, liderul "Miscarii Pangermane". Citeste scrierile satirice, rasiste, semnate de publicistul si jurnalistul Adolf Lanz.

Viitorul fuhrer incepe sa vada in iudaism sursa tuturor relelor care amenintau natiunea germana, considerata "rasa ariana". Dornic sa evite serviciul militar austro-ungar, Adolf Hitler se stabileste la Munchen, in 1913.

Un an mai tarziu, cand izbucneste Primul Razboi Mondial, se inroleaza in armata bavareza. Este ranit de doua ori. Ajunge doar la gradul de caporal. Primeste totusi medalia cea mai importanta, Crucea de Fier, clasa intai.

Adera in septembrie 1919 la Partidului Muncitoresc German (DAP), care, mai tarziu, se va redenumi NSDAP, adica Partidul Muncitoresc German Nationalist-Socialist. Hitler se impune rapid in noua formatiune poitica, prin spiritul sau de initiativa. Se remarca, conform istoricilor, si datorita calitatii de orator, a vocii hipnotice, guturale. Fascineaza asistenta.

Ajunge, in iulie 1921, presedintele NSDAP-ului, ce numara 3.000 de militanti, trupe paramilitare, de asalt (SA). Peste doi ani, partidul nazist, cu 55.000 de activisti, domina toate gruparile extremiste. Caporalul Hitler, alaturi de generalul Ludendorff, devine una dintre cele mai proeminente figuri de extrema dreapta, din Munchen. Reputatia sa depaseste granitele Bavariei.

In perioada in care Germania se confrunta cu o criza economica si politica dramatica, iar trupele franceze ocupau regiunea Ruhr, Hitler a incercat o lovitura de stat. Puciul, prost organizat, esueaza lamentabil. Sase nazisti sunt omorati de politie. Hitler este arestat.

Fiindca, in timpul procesului, seful partidului nu s-a aratat revoltat de comportamentul nedemn al unei Republici, reuseste sa castige simpatia intregii Germanii nationaliste. A fost condamnat la cinci ani de inchisoare. In fortareata din Landsberg, a scris "Mein Kampf", intr-o exprimare confuza a ideilor si programului sau, aparuta in 1925. Ii da o forma mai structurata, prin "A doua carte", ce nu va fi publicata niciodata, in timpul vietii.

Viziunea sa este dominata de doctrina darwinista a luptei speciilor pentru cucerirea spatiului vital. Rasele umane cele mai puternice, cele mai pure, dupa opinia sa, sunt cele ariene, reprezentate de populatia alba din nordul Europei. Aceasta se poate impune in lupta nemiloasa pentru supravietuire, pentru a evita degenerarea.

De aceea, evreii, pe care Hitler ii situa pe cea mai joasa scara rasiala, constituiau un mare pericol. Dupa el, poporul fara pamant paraziteaza populatia sanatoasa, distrugand-o sau cucerindu-i "valoarea sociala". Pentru asta recurge la diverse "otravuri": democratia, internationalismul, marxismul, pacifismul.

Modalitatile posibile de castigare a spatiului vital, cu scopul salvarii rasei germanice, sustinea Hitler, sunt partea de est dinspre Polonia si U.R.S.S, precum si anihilarea evreilor. A refuzat coalitii cu alte miscari extremiste, afirmand ca: "Statul rasist" nu poate fi creat decat prin "vointa unei miscari unice". De fapt, pleda in favoarea unui lider incontestabil.

Nu ratati partea a doua a documentarului despre Adolf Hitler, ce va fi publicata vineri, pe Ziare.com

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Adolf Hiter documentar, #documentar Hitler, #viata Adolf Hitler, #Hitler portret , #documentar